ma 6 jul 2015 17:45

Diplomatieke missie EU in Suriname breekt op

116

PARAMARIBO, 3 jan – De diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Suriname, formeel de EU-delegatie, breekt op. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt al ruim een jaar op de hoogte te zijn. De verklaring voor het vertrek na ruim dertig jaar aanwezigheid in Suriname: ‘veranderende beleidsinzichten.’ Paramaribo is alles behalve ingenomen.

De directe band met de EU dreigt weg te vallen, nu besloten is te werken vanuit een regionaal kantoor. De regering weigert het er zomaar bij neer te leggen. “Ik betreur het besluit en we doen er dan ook alles aan om de EU in de huidige vorm hier te houden. We hebben liever dat de delegatie blijft”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Bij de EU spelen vooral financiële overwegingen. Het aanhouden van ‘delegaties’ in bijna elke voormalige kolonie is nu veel te duur.

Voor Suriname kon het opbreken niet op een beroerder moment komen. “Vooral omdat er veel plannen zijn ontwikkeld in samenwerking met de EU, met name op agrarisch gebied”, aldus Lackin. Er lopen verscheidene ontwikkelingsprogramma’s via subsidies, fondsen en leningen. Paramaribo moet nog een definitief besluit nemen over het ratificeren van de partnership overeenkomst, EPA, met Brussel. De EPA voorziet in speciale regelingen voor onderlinge handel.

116 Reacties | Plaats Reactie

 1. Over stroming gesproken, Sky radio van Clifton limburg en zijn Baka ka tori valt onder de stroming riooljournalistiek.

  vrijdag 4 januari 2013 om 18:23 uur
 2. Beste Hollander, is Suriname is men beter af bij de Chinezen dan bij Nederland dat een marginale rol in de EU heeft te vervullen.Nederland heeft nooit iets spectaculairs in Suriname verricht. Kijk maar naar de vele Afrikaanse. Latijns Amerikaanse en Aziatische landen die goede zaken doen met o.a. de Chinezen. Deze landen gaat het economisch voor de wind. Het aantal midden-inkomens in de landen groeit immens.Ik vind het prachtig dat de arme landen bezig zijn met een inhaalslag en dat Europa de arme landen niet meer kan uitbuiten. Europa kan de boze vinger richting China wijzen.Maar de Chinezen zijn beter. Dat zie je gewoon aan de economische vooruitgang die de landen in de derde wereld maken. Voorheen als het economisch slecht ging in Europa, ging het ook slecht met de rest van de wereld. Die tijden zijn nu voorbij.Ik heb gezegd.

  vrijdag 4 januari 2013 om 18:25 uur
 3. Hhahahahaa ai me gado, sabie Toch wat ben jij kleingeestig me boi.

  vrijdag 4 januari 2013 om 18:35 uur
 4. @Sabie Toch,

  Lees hier in geval je gedacht had dat de EU alleen maar met Suriname zaken aan het doen was,

  Ruim dertig jaar geleden sloot de Europese Economische Gemeenschap (EEG i), de voorloper van de huidige Europese Unie, de eerste handelsovereenkomst met China. Die handel stelde toen nog maar weinig voor. Maar dat veranderde snel. In 1995 was de economische kracht van China dermate toegenomen dat de Europese Commissie i een langetermijnbeleid opstelde voor de verdere ontwikkeling van de wederzijdse relaties. Omdat normen en waarden bij de EU zwaar wegen, ging datzelfde jaar een speciale dialoog over mensenrechten van start

  Intussen is China uitgegroeid tot de op een na grootste handelspartner van de EU en is Europa zelf de grootste afzetmarkt geworden van China. De export vanuit de EU had in 2010 een waarde van 113 miljard euro, een ruime verviervoudiging ten opzicht van 2000. China was in 2010 goed voor ruim acht procent van de totale EU-export. De waarde van de import uit China naar de EU steeg van 75 miljard euro in 2000 naar 282 miljard in 2010. Het handelstekort van de EU ten opzichte van China bedroeg in 2010 169 miljard euro.

  vrijdag 4 januari 2013 om 18:47 uur
 5. @Sabie Toch,

  Zo te lezen heb je je behoorlijk goed ingeburgerd in NL met je geweldige salaris klagen over het onderwijs in NL en je weer eens laten horen over : “schrikbewind” wat Nederlanders in JOUW land aangericht hebben.
  Deze houding,(met name)creolen klagen over discriminatie,is zo’n slap excuus voor alles waar je tegenaan loopt als emigrant. Precies zoals je het uitkomt ben je Nederlander en dan weer Surinamer.

  Maar je zit in de verkeerde hoek te spugen,dit gaat over de EU en niet over jouw frustraties over het onderwijsstelsel in NL en jouw geweldige salaris.

  vrijdag 4 januari 2013 om 19:02 uur
 6. Niet teveel aandacht besteden aan de kortzichtige Sabie Toch, hij wii de boel afleiden van waar het echt omgaat.
  Niets is goed van die blanken maar hun geld is meer dan welkom.
  In de ogen van die domme paarse volgelingen is alles zwart wit, ik heb nooit eerder in mijn leven zo een domme groepje Surinamers gezien,.ik schaam mij als Surinamer voor deze revolutie kindertjes.

  vrijdag 4 januari 2013 om 19:26 uur
 7. Suriname raakt steeds meer in een diplomatiek isolement, dat kon niet uitblijven.
  En brullende muis Lackin, roept precies wat hij van baasje moet roepen.
  De paarse horde zakt steeds dieper weg, terecht.

  vrijdag 4 januari 2013 om 20:10 uur
 8. CRISIS???????
  er is in Ned. voor 500 miljoen aan sinterklaaskadoos gekocht

  12 miljoen opgehaald in het glazen huis

  67 miljoen aan vuurwerk gekocht.
  Totaal 579 miljoen in 1 maand

  De mensen hebben geen crisis, dat is een diplomatieke term.

  Wat Ned uitgeeft aan sinterklaas, dat moet Suriname lenen voor participatie in een goudmijntje.

  vrijdag 4 januari 2013 om 20:56 uur
 9. @Henk,je bent eem echte beintjie.Ga maar lekker uitzoeken met je nepgeleerde kop wat dit woord betekend.Je voelt je een geboren en getogen polderboer,een allochtonen deskundige die echter opgesloten zit in zijn eigen omhulsel.Ik ken jou soort.Je praat met een hete aardappel in je muil om geaccepteerd te worden door de man met blauwe ogen.Je bent een schertsfiguur die als blanke door het leven wil gaan.Zelfs de blanken vinden jou te gemaakt, niet echt, een neppert die niet geaccepteerd zal worden.

  Verzonden via een Samsung smartphone.

  vrijdag 4 januari 2013 om 21:38 uur
 10. Het hoofdkwartier van deze Unie staat vis a vis het kerkhof Mariusrust. Kan iemand aan mij komen vertellen welke duurzame ontwikkelingen de E.U. teweeg heeft gebracht in Suriname?

  vrijdag 4 januari 2013 om 21:54 uur
 11. Wat een domme retoriek van een zwakbegaafde Henk.Hij wil een land met 16 miljoen inwoners gaan vergelijken met een land als Suriname met 500.000 inwoners.Onwetendheid kan je nog verhelpen, maar tegen domheid is niets opgewassen.

  vrijdag 4 januari 2013 om 22:04 uur
 12. Lackin is te groot voor een “vloeipapiertje” maar te klein voor een “bierfiltje”!

  vrijdag 4 januari 2013 om 22:13 uur
 13. Beste Paraman: “Welke duurzame ontwikkelingen de E.U. teweeg heeft gebracht in Suriname?

  Behalve het land naar de rand van de morele, politieke en financiele afgrond brengen.

  Maar als schijt Bouterse op je hoofd dan klap je nog vor bewondering.

  vrijdag 4 januari 2013 om 22:56 uur
 14. @Hollander,posting op vrijdag 4 januari 2013 om 19:02 uur. Holbewoner, ga toch lekker op je houten klompen rondjes lopen rond de molens of bezoek een koffieshop om te blowen, of duik het bed in met je buurvrouw, ga rondjes lopen op de wallen, of ga toch lekker kaas exporteren en stamppot eten. Daar staan jullie Hollanders wereldwijd bekend om. Ja meneer den Hollander ik ben stevig ingeburgerd in NL.Ik durf te zeggen dat ik in dit land meer ben ingeburgerd, ja meer dan 75% van de autochtone bevolking.Al decennia lang heb ik dagelijks via mijn werk en relaties, meer contacten met Hollanders dan met allochtonen.Maar ik speel het spel mee. Jullie hebben vooroordelen over Suri’s, dus ik als Suri heb ook vooroordelen over jullie.En het heeft niets te maken met jullie creolen voelen je gediscrimineerd.Ha,ha,wat een goedkope smoes.Ik zie het met eigen ogen gebeuren hoe mensen het slachtoffer worden van tenachterstelling.Maar de witten denken dat ik een van hen ben, omdat ik vlot met hen op het hoogste niveau kan beraadslagen en dat ik hun houding t.o.v. andere allochtonen accepteer.MOOI NIET.

  zaterdag 5 januari 2013 om 00:00 uur
 15. Wat een onzin verkondigen de woordvoerders van het NieuwFront op dit forum.Suriname raakt diplomatiek geisoleerd. Ammehoela!!!!!!! Het doemdenken heeft de overhand genomen bij deze zwaar teleurgestelde geesten. Ik hoorde een Surinaamse idioot van de NPS op de Nederlandse radio vertellen dat als Bouterse tot president wordt gekozen, het IMF een waarschuwing zou laten uitgaan over Suriname. Internationaal zou men geen zaken meer met Suriname doen,Surinaamse producten zouden in het buitenland geboycot worden,enz.enz. De psychose van deze man kende geen einde. Ik moet echter constatreren dat deze psychose is overgeslagen naar GMAP,Henk Molenaar,enz.enz. DE EU en China willen zeker zaken met Suriname doen. In Suriname zijn er honderden miljoenen dollars,euro’s,enz te verdienen.

  zaterdag 5 januari 2013 om 00:16 uur
 16. @Ray, ik weet dat de EU graag zaken met China wil doen. China heeft zelf een groot belang bij een goede economische ontwikkeling in Europa. Als de nood heel groot is zal China honderden miljarden US dollars pompen in de Europese economieën om de EU overeind te houden.China moet heel veel van haar producten kwijt kunnen raken op de Europese markten. Als die afzetmarkten voor China weg komen te vallen, ontstaan in dat land grote problemen. Ze blijven met onverkoopbare goederen zitten, fabrieken moeten hun productie stilleggen, dze fabrieken kunnen hun leningen niet afbetalen,enz. Werkeloosheid neemt toe in China. Dit kan een enorme arbeidsonrust in het land veroorzaken. Maar China heeft landen als Suriname ook nodig vanwege de grote hoeveelheden grondstoffen die in het land aanwezig zijn.

  zaterdag 5 januari 2013 om 00:42 uur

116 Reacties | Plaats Reactie

Ads:


Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com