• Tyrone Spong heeft een videoboodschap online geplaatst waarin hij zegt hij dat het goed gaat na zijn operatie. http://t.co/AYz2Dx4UGA

Suriname Foto van de dag

Laatste berichten

Special

vlag.2013 Algemene Kinderbijslag voor alle kinderen?! - PARAMARIBO, 26 mrt – De Algemene Kinderbijslag, AKB, mag niet beperkt blijven tot vier kinderen per gezin. Dit stelt parlementariër Marinus Bee van A.. Lees verder »
Waterkant.TV

Laatste reacties

Recente forum topics

Tentoonstelling over slavernij in Peerke Donders Paviljoen

Donders

Op 27 oktober 2012 opent de tentoonstelling ‘Op Zielenzorg & zielenmoord’’ in het Peerke Donders Paviljoen te Tilburg. In deze expositie staat enerzijds centraal wat de Tilburgse missionaris Peerke Donders meemaakte van slavernij en anderzijds welke ervaringen slaven zelf hadden.

Zielenzorg was het doel van Peerke Donders. Zielenmoord staat voor slavernij: wanneer mensen gebruikt worden als een artikel en ontnomen van hun vrijheid en identiteit. Donders vertrok in 1842 naar Suriname. Bij zijn aankomst waren er in totaal 56.000 inwoners waarvan 45.000 slaafgemaakten. Peerke schreef regelmatig brieven naar het thuisfront en naar zijn kloosterorde. Daarin schreef Peerke ook over ‘slaven’ en hun eigenaren.

Hij spreekt zijn afkeer uit van de plantagehouders: ‘Zij, die zich met het zweet en bloed van die arme slaven verrijken …door het onmenschelijk straffen of liever mishandelingen’. Peerke veroordeelde de manier waarop de slaven werden behandeld en pleitte voor een betere behandeling.

Zielenzorg & zielenmoord – Peerke Donders en de slavernij
27 oktober 2012 t/m 20 oktober 2013-
Peerke Donders Paviljoen – museum voor naastenliefde
Pater Dondersstraat 20, 5011 XG Tilburg
geopend di. t/m zo.van 13.00 tot 17.00 uur
www.peerkedonders.nl

Bezoek Suriname.NL: platform voor Suriname, Surinamers en Surinaamse zaken
Adverteer ook op de Vraag & Aanbod site over Suriname: www.suritrade.com.

Er zijn 6 reacties

 1. Tje potie, baja, deze man Peerke heeft inderdaad een hoop shit gezien en beleefd in de tijd dat ie in Suriname was. Maar ja die bakra bassi in Ned had er schijt aan, die slaven gingen eraan, hard werken mishandelingen, moord, nee hoor een trieste zaak, ma saw sa doe, a katibo, jongoe, deng witmang deng doe nanga oenoe blakka wang, nooitie oe moe fregitie, a sari torie diesie.

  Beoordeel Thumb up Thumb down -2
 2. Nee Edson, de geschiedenis mag niet worden vergeten anders dreigt deze zich te herhalen.

  Beoordeel Thumb up Thumb down -5
 3. Hoe kan je je geschiedenis vergeten,wat een lulkoek van Edson.Weer zo een die het misschien iets beter heeft.De nazaten van de creolen moeten hun geschiedenis niet verlochen,en het geld ook voor de javanen en de hindoestanen.Niet dat velen van jullie hier in nederland zitten dan denken dat je alleen vooruit moet kijken je moet ook naar je geschiedenis kijken,want dat is heel belangrijk in je verdere ontwikkeling.Dus degene die hun geschiedenis verlochen vind ik onwaardig.Ik ben mijn voorgeschiedenis niet vergeten,want akls een Bakra mij iets zeg wat mij zou kwetsen leg ik hem direkt uit dat hij moet opzouten,want mie no e likie ding gogo,na mie takie,neetjeman

  Beoordeel Thumb up Thumb down -6
 4. Edson, jo lullo in de ruimte, 8 dec en die slavernij zijn twee aparte zaken, over 8 dec zal nooit eea uitkomen, enz, omdat het rechtssysteem, van 1983 tot nu altijd een bille systeem is en nog zal bliven, dat is een punt om over na te denken, en die katibo, ik weet niet wat jou kleur is en roots, maar mi famirie deng bigi soema deng bering djie deng sma, someni jari, dus sukkel ga zitten en ga goed nadenken, voor je een hoop ka op deze site neerzet.

  Beoordeel Thumb up Thumb down -7
 5. @Edson
  Niet druk maken om Bigi Olo en neetjeman’
  Ze zijn zo geprogrammewerd dat hun hersenen is vastgeroest en is blijven steken in de geschiedenisa die eeuwen teruggaat.
  De gruwelijke geschiedenis die zij sinds 1980 meemaken dringt waarschijnlijk niet door hun geroeste,verroeste hersenen door!

  Beoordeel Thumb up Thumb down +5
 6. @Ray

  De titel van dit artikel is:

  “Tentoonstelling over slavernij in Peerke Donders Paviljoen”

  In het hele artikel zie ik nergens Bouterse of amnestie staan. Ben je soms brildragend? ;)

  Beoordeel Thumb up Thumb down -4

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reacties moeten inhoudelijk zijn en iets toevoegen aan het bericht, persoonlijke aanvallen worden verwijderd.
 • Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd
 • Constant typen of overmatig gebruik van hoofdletters is niet toegestaan
 • Bij herhaald overtreden van de regels wordt u op de zwarte lijst geplaatst en komen reacties niet meer door
Voor andere discussies kunt u terecht op ons forum:
http://www.waterkant.net/suriname/forum/index.php
Spotlight

Wereld erfgoed

Hoe duur was de suiker

vakantiebeurs

film Jörgen Raymann

RTL late night

PARAMARIBO, 13 jan – Minister Ashwin Adhin van.. Lees verder »
De openingsfilm van de 33e editie van het.. Lees verder »
De Stichting toerisme Suriname staat van 14 tot.. Lees verder »
Cabaretier Jörgen Raymann en Aliyah Kolf, de winnares.. Lees verder »
Humberto Tan wordt door De Telegraaf de nieuwe.. Lees verder »