di 30 jun 2015 18:45

Verdachte Decembermoorden Roy Esajas overleden

111
post thumbnail

PARAMARIBO, 19 okt – Roy Esajas, één van de verdachten van de Decembermoorden, is overleden in het ziekenhuis. Esajas die twee en zestig werd, was ook lid van de groep van zestien onderofficieren die naar de staatsmacht grepen in 1980. De ex-militair heeft nooit bevestigd of hij betrokken was bij gewelddadige acties op of rond acht december 1982.

Hij werd ervan verdacht de leiding te hebben gehad over de legereenheid die het gebouw van vakcentrale De Moederbond in brand stak. Ook de brand bij radiostation Radika werd Esajas aangerekend. Volgens medeverdachte Ruben Rozendaal hadden hij en Esajas de opdracht gehad Radika te vernietigen.

Esajas heeft de verklaring van zijn voormalige strijdmakker nooit ontkend. Net als zoveel andere getuigen en verdachten, zei hij zich veel niet meer te heugen. Anders dan de meeste van zijn kameraden uit 1980, leidde Roy Esajas een vrij bescheiden bestaan. Hij was lange tijd bestuurslid van wandelmarsorganisatie BVSS.

111 Reacties | Plaats Reactie

 1. Addergebroed Roy Esajas kan wat mij betreft zo de brandstapel op. Niets geen militair eerbetoon voor deze landverrader / oorlogsmisdadigers. Alleen fatsoenlijke mensen hebben recht op een militaire eerbetoon. Herman Goebels ga je ook toch niet eren ? Wat een kolde allemaal.

  maandag 22 oktober 2012 om 09:47 uur
 2. Sorry, maar…

  Ik lig er niet wakker van.

  Aldus bouta, nou helemaal mee eens………..

  maandag 22 oktober 2012 om 10:18 uur
 3. Nou ja die 15 of 16 mensen die gemoord zijn worden hier op handen gedragen net alsof zij het het goed voor hadden met Suriname toen.Die waren alleen maar op uit om verder te plunderen van de staatskas,het waren allemaal vrienden van Aaron en Lachman.
  Idd wat sommigen hun blanke basjas in de loop der jaren hebben geflikt adoreren ze,de Ruyter,Tromp,Piet Hein enz,enz. die waren echte niets ontziende moordenaars en niet te vergeten de recente moorden in Indonesie,is er ooit iemand VEROORDEELD,neen want nog steeds vechten de nabestaanden daarvoor.
  Ik blijf het zeggen ,wat er in 1982 gebeurd is in Sur.is niets vergeleken met bovenstaande.

  Gamp=DU=Wikileaks,ga eerst de geschiedenis na de Nederlandse dan,voor dat je zulke taal gaat gebruiken tegen de Sur.militairen.Je woont niet in Suriname dus ga hier tekeer tegen je blanke basjas,ga eerst hun daden veroordelen.

  Rest In Peace Esajas,ook God Vergeeft een ieder.

  maandag 22 oktober 2012 om 10:59 uur
 4. @I know,

  Die bermkoning van je, ontbeert het intellect en de integriteit van de slachtoffers van 8 dec.
  En ja, ze zijn heel erg belangrijk!

  Wat jij daar uitkraait, is berm-politiek afkomstig van die bruine bonen koning.
  Dat heeft hij jullie ingeprent.

  Snap je nu waarom lezers vaak niet weten, met welk paars kuddedier ze te doen hebben.
  Allemaal kraaien ze dezelfde onzin uit.
  Jij bent gebrainwasht.

  Zeg me na:
  ik
  ben
  gebrainwasht.

  maandag 22 oktober 2012 om 11:14 uur
 5. “Remembering that you are going to die is the best way I know
  to avoid the trap of thinking you have something to lose.
  You are already naked.
  There is no reason not to follow your heart.”
  Steve Jobs

  Wat zullen mensen over jou onthouden……….?

  maandag 22 oktober 2012 om 11:22 uur
 6. Eindelijk iemand met GEZOND VERSTAND, Goedzo i know dat is het. idd.. GESCHIEDENIS. Die 15 slachtoffers waren idd het verlengde van de voorgaande leiders toendertijd, die weer in dienst stonden van de wiite man, zoals altijd. Die weet zich goed op afstand te houden en kiest zijn helpers uit.
  Het doet hen pijn dat zij na ’80 de kans niet kregen, ondanks vele eerdere pogingen, maar het is hen in ’86 toch weer gelukt om onrust te zaaien. Ik denk niet dat men daarover zal beginnen, omdat dan wel duidelijk naar buiten zal komen “WIE”er allemaal achter stond. Er blijkt weereens een “marionet” te zijn en niemand die dat nog door heeft. En zo zal het door blijven gaan. steeds weer een handlanger die wordt gebruikt om de boel op te jutten. Zo blijft de zaak maar vooruit geschoven en… dat is het werk van….. de W.M

  maandag 22 oktober 2012 om 12:00 uur
 7. @ I know.
  Esmerald heeft heel wat gras voor mij voeten weggemaaid.
  Ik Wil het met jou hebben over de geschiedenis van de jaren 80, toen een stelletje padvinders dachten dat ze een land konden besturen,
  Vertel mij waar de goudvoorraad van Surinaamse Bank is gebleven? Vertel mij waar onze sterke gulden van toen is gebleven. jij vergelijkt awara met maripa Me Boi.
  Het is zwak en DOM om de ene moord goed te praten met de andere. Iedere vorm van mensenrechtenschending kan en mag je nooit goed praten yu buriki.
  Jou beredenering komt erom neer dat een Surinamer een aantal mensen zomaar mag neer knallen omdat de man die zich president noemt dat ook heeft gedaan. Piet Hein heeft het gedaan we mogen niet klagen want Bouterse heeft maar maar 400 moorden op zijn naam.
  Jullie zijn een stelletje paarse inhumane ezels zonder enige menselijke waardes.

  maandag 22 oktober 2012 om 12:15 uur
 8. Ik beschouw Roy Esajas nog steeds als een van de helden van de Surinaamse revolutie. Lees het boek ‘De nacht van de Revolutie’ van Jozef Slagveer er op na (vooral pagina 101) en je begrijpt waarom ik vind dat hij een ereplaats verdient op het schavot naast andere militairen die op 25 februari hun nek hebben uitgestoken, naast o.a. een Laurens Neede, een Ramon Abrahams of een Badrissein Sital. Dit waren onze jongens die je om een boodschap kon sturen!!!

  maandag 22 oktober 2012 om 20:43 uur
 9. R I P

  maandag 22 oktober 2012 om 21:13 uur
 10. Esmerald en,Gmap,wie de schoen past trekt hem aan.
  Jullie getyp zegt genoeg over jullie,gebrek aan woorden dus.

  woensdag 24 oktober 2012 om 11:32 uur
 11. Mensen die negatief over me vader hbben gesproken
  Iedereen gt een keertje dood en nu hbben jullie we’ll genoeg
  gehoord van h,m togh

  zaterdag 2 februari 2013 om 16:51 uur

111 Reacties | Plaats Reactie

Ads:


Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com