ma 3 aug 2015 10:36

‘Politie A’dam houdt eerder donkere mensen aan’

73
post thumbnail

Amsterdamse politieagenten zijn niet objectief bij het uitvoeren van controles op straat. Ze baseren ze zich vaak op stereotypen en houden daarom op straat eerder donkere mensen en Oost-Europeanen aan. Dat heeft de antropoloog Sinan Çankaya ontdekt.

Criminelen die niet aan de stereotypen voldoen worden op deze wijze over het hoofd gezien, stelt Çankaya. Dat kan ertoe leiden dat de politie steeds weer dezelfde mensen controleert. De politie-organisatie kan hierdoor in het nadeel werken van sommige groepen in de samenleving en in het voordeel van andere.

Çankaya deed op verzoek van de Amsterdamse politie wetenschappelijk onderzoek naar de dagelijkse keuzes die agenten maken als ze tijdens hun werk mensen controleren. Controles worden sterk beïnvloed door onderbuikgevoelens en door het denken in stereotypen. Eerder is uit onderzoek al gebleken dat selectieve aandacht voor bepaalde groepen niet leidt tot betere resultaten.

73 Reacties | Plaats Reactie

 1. @kolibrie

  Als je niets zinnig te vertellen hebt,blijft dan weg.Voor een keer ben ik geneigd anna_z gelijk te geven dat je maar in het luchtledige zwetst.

  Cobie.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 15:49 uur
 2. Zaterdag 13 oktober 2012 om 11:54 uur, door pasew

  je moet niet alles geloven.
  Het CBS houdt het precies bij.

  De Turken blijven in Nederland en de Surineds ook.
  De kinderen en inmidels kleinkinderen zijn in Nederland geboren en de families om mij heen bestaan uit minimaal 20 tot 30 personen.
  De meisjes en jongens halen hun partner uit het land van herkomst.

  Maar het onderwerp gaat over de politie.
  Hoeveel blanken agenten werken erbij de politie in Suriname??
  Bij het leger of de brandweer?

  27,4 % Hindoestanen
  17,7 % Creolen
  14,7 % Bosnegers of Marrons
  14,6 % Javanen
  12,5 % Gemengde afkomst
  6,5 % Andere groepen
  6,6 % Geen gegevens

  Andere groepen zijn blanken.

  Niks dus. Nog nooit gezien.

  Over discrimminatie gesproken.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 16:18 uur
 3. Dat lijstje is dus de laatste volkstelling.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 16:19 uur
 4. @GMap
  ww.kom

  zaterdag 13 oktober 2012 om 16:42 uur
 5. OM TE KOTSEN VAN DEZE SCHANDALIGE REAKTIES.

  Zaterdag 13 oktober 2012 om 13:26 uur, door Ruud

  @Kolibrie= zo tezien heeft je moeder met bokito genaait
  vraag haar maar het kan zijn dat bokito je vader is

  Zaterdag 13 oktober 2012 om 15:42 uur, door kolibrie

  gestoorde anna_z, lekker ding, tussen zoveel bananen en kokosnoten in de jungle zou ik ook verdwalen. Gestoorde anna-z doe de groeten aan mowgli, en onder welke tros bananen gaan wij rampetampen.

  Lekkere wilde kroeskop van me.

  Zaterdag 13 oktober 2012 om 09:03 uur, door GMAP

  Het is juist een zwakte en een minderwaardigheidscomplex om te pas en te onpas het woord discriminatie te gebruiken.lees dit maar

  Zaterdag 13 oktober 2012 om 11:51 uur, door Kolibrie

  De zwarte mensen zitten vol bokito streken. Dat was in het verleden, heden en zal in de toekonst ook zo blijven.

  Het zit namelijk in de genen. Dat weten de agenten ook heel goed. Er wordt onderling en nationaal en internationaal veel info gewisseld.

  En als de zwarte mensen zich willen laten gaan moeten ze naar bananenrepubliek suriname. Daar kun je de beest uithangen. Tot het gestoorde aan toe.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 17:19 uur
 6. Zo denkende Zulu man, ..gaan we eerst op de tamtam kloppen en daarna op zijn zulus de speer werpen… of gaan we lekker samen onze wilde zwarte dikbil Anna_z rampetampen.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 19:02 uur
 7. @kolibrie,aka @masala meid

  Zaterdag 13 oktober 2012 om 19:02 uur, door kolibrie

  “Zo denkende Zulu man, ..gaan we eerst op de tamtam kloppen en daarna op zijn zulus de speer werpen… of gaan we lekker samen onze wilde zwarte dikbil Anna_z rampetampen.”

  Maar hoe dan?klein,klein keffertje toch ,als je zo door blijft gaan eindig je nog als hoofdmenu op haar Chinees bordtje.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 19:51 uur
 8. Zolang de bordjes chinees zijn.. en het vreten gesubsidieerd blijft worden door het Massala volk…heeft de gesubsideerde Neger nergens iets in te brengen.

  Vooral door blijven bedelen bij de aziaten…doen je bedelende afrikaanse apen broertjes ook.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 20:06 uur
 9. @kolibrie,aka massala meid etc..etc.

  Tut,tut…wat een taal,maar waar om toch zoveel bitterheid..?hebben die Afrikaanse apen soms geweigerd om op je bordtje te schijten,en verrek je nu van de honger…?keffertje toch..,probeer eens wat een wat vriendelijker benadering.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 20:44 uur
 10. Om van te kotsen deze schandalige reakties.

  Zaterdag 13 oktober 2012 om 19:51 uur, door okraD

  @kolibrie,aka @masala meid

  Zaterdag 13 oktober 2012 om 19:02 uur, door kolibrie

  “Zo denkende Zulu man, ..gaan we eerst op de tamtam kloppen en daarna op zijn zulus de speer werpen… of gaan we lekker samen onze wilde zwarte dikbil Anna_z rampetampen.”

  Maar hoe dan?klein,klein keffertje toch ,als je zo door blijft gaan eindig je nog als hoofdmenu op haar Chinees bordtje.

  Zaterdag 13 oktober 2012 om 20:44 uur, door okraD

  @kolibrie,aka massala meid etc..etc.

  Tut,tut…wat een taal,maar waar om toch zoveel bitterheid..?hebben die Afrikaanse apen soms geweigerd om op je bordtje te schijten,en verrek je nu van de honger…?keffertje toch..,probeer eens wat een wat vriendelijker benadering.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 22:18 uur
 11. @Kolibrie
  @GMap
  @Ray

  Jullie verstand zit niet in het hoofd. Ik zal het fatsoenlijk houden en niet verklappen waar. Deze zielige en verwarde fronters proberen een gezonde discussie op dit net op allerlei manieren te boycotten met hun onder maat zijnde meningen en haat en wrokgevoelens tegenover degenen die een gezonde discussie op gang willen brengen. Neem een voorbeeld aan de NDPèrs netjes en gedisciplineerd en inhoudelijk correct.Jullie fronters zijn een schande voor je eigen volk en een slecht voorbeeld voor jullie kinderen.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 22:36 uur
 12. NDP….Negers Dienen de Piemel.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 22:46 uur
 13. @Forumlezers

  Dit is nou wat ik bedoel! De eerste (didibriekolibrie-front) heeft zich al aangemeld. Welke volgen nog?

  zaterdag 13 oktober 2012 om 22:58 uur
 14. Question is…kunnen de NDP negertjes een wereld die economisch politiek en militair geleid wordt door Indiase en Chinese koelies wel aan….

  Erg frustrerend allemaal voor onze kroeskopjes..

  zaterdag 13 oktober 2012 om 23:39 uur
 15. Goed zo Denkpatroon.
  Ik reageer zeer weinig op berichten van Waterkant.net.
  Maar van sommige reacties is het echt om te kosten.

  Wie is die @kolibri eigenlijk om steeds zo te reageren?

  Pas op!!! Kijk in de spiegel naar je lichaam.
  Volgens mij zijn er div. bruine vlekken op je huid waar te nemen. Wees voorzichtig.
  Meer zeg ik niet.

  zondag 14 oktober 2012 om 00:03 uur
 16. is WKN verworden tot een forum waar gefrustreerde freaken hun ei kwijt kunne??? lees allemaal u eigemn bijdrage eens. nooit inhoudelijk altijd op de man, zo wordt er niet gevoebald. chan gaat niet scoren want hij weet ook niet te voetballen hij wil alleen MACHT.

  zondag 14 oktober 2012 om 00:09 uur
 17. Dat is iets wat er altijd was en er altijd zal blijven, je bent niet 1 van hun en je zal ook nooit 1 van hun worden ( ja op papier misschien ), ze moeten je niet meer als buitenlander maar ze willen ze ook niet weg hebben ivm draaiende economie maar ze loeren wel op je en zodra ze je kunnen pakken pakken ze je en da kleden ze je helemaal uit. Het is niet eerlijk maar ze kunnen het niet accepteren dat er soms allochtonen zijn die het beter hebben dan hun, zij rijden een nieuwe auto van de zaak en de allochtoon een nieuwe auto uit eigen zak, en als dat opvalt dan ben je de klos. Het gaat er om wat iemand voor iets over heeft, er zullen heus wel miljonairs zijn die geen stuiver om een auto geven en in een wrak rijden maar er zijn ook miljonairs die 50 auto’s hebben ofzo en dan wil dat nog niet zeggen dat die crimineel is en dat je die steeds moet aanhouden. Kijk in Su hoeveel blanke wit mangs komen er wel niet, ze kopen huizen, beginnen bedrijven, leven als koning, worden ze als crimineel gezien?? Nee! Het zou ook zomaar kunnen dat het wel crimineel geld is verdiend in NL en bang dat het wordt afgepakt daarom gevlucht naar Su waar ze geen andere taal hoeven te leren spreken en het leven goedkoper is maar die worden toch ook met rust gelaten worden. Ik vind als iemand zich verdacht gedraagd en je wilt hem checken, doe dat maar ongeacht kleur,afkomst enz. Er zijn heus wel dingen die je ziet en DENKT van dit klopt MISSCHIEN niet maar dat heb je onder elke ras. Een allochtoon in een dikke mercedes van een ton of meer, glimmende velgen en keihard muziek die als een gek rijdt bijvoorbeeld maar wie zegt dat het met crimineel geld is gekocht, rijke familie, erfenis, eigen bedrijf enz enz maar wat ook opvalt is als een witmang in 3 delig pak in een roestbak rijdt met een akte tasje in zn hand, dan kan je ook denken die doet wel heel erg zn best om niet op te vallen, heeft zeker iets te verbergen maar dat hoeft niet want misschien houdt die helemaal niet van auto’s dus. wel eerlijk blijven

  zondag 14 oktober 2012 om 11:34 uur
 18. SU, als je als allochtoon in een dikke mercedes van een ton of meer, glimmende velgen en keihard muziek die als een gek rijdt bijvoorbeeld: dan val je juist op en wordt je gecontroleerd! En als je dan als politieagent al gelijk te horen krijg dat je racistisch bezig bent! En over die witmang in 3-delig, die houden meestal niet zoveel van blingbling en zitten vaak niet te wachten op glimmende velgen! eerder op een plak kaas op hun boterham!

  zondag 14 oktober 2012 om 21:02 uur
 19. In Su kan je als een gek rijden zonder dat men er wat van zegt. In Nederland is het even iets anders geregeld.

  zondag 14 oktober 2012 om 21:03 uur
 20. Luister die velgen enz worden gemaakt om verkocht te worden aan een ieder die dat leuk vind en niet speciaal aan criminelen omdat ze dan meer opvallen want als die combi niet klopt dan klopt die combi van witmang met dure klokje in een rammelbak ook niet, door dat hij niet wilt opvallen valt die juist op maar die laten ze rustig zn gang gaan. Er wordt onderscheidt gemaakt.

  zondag 14 oktober 2012 om 23:03 uur
 21. OK dat is de observatie.
  Wat gaat de politie doen tegen “racial profiling” door de politie?
  Gaat de burgemeester of korpschef beantwoorden?
  En echt nieuws wat gaan de politie van andere steden doen?

  maandag 15 oktober 2012 om 07:19 uur
 22. houding en attitude, die zijn allesbepalend! Niet of hij/zij geel, zwart, wit of paars ziet! In Nederland is de politie, met name in de grotere steden en sinds een aantal weken, druk bezig om met name in de weekenden met “argusogen” te kijken naar met name jonge gasten in te dure auto’s! m.a.w. ten tijde van recessie (ik durf het woord haast niet uit te spreken), valt het op als die jonge gasten, (Marokkaans, Antilliaans, Surinaams etc. die bij wijze van spreken net van school zijn, rondrijden in dure auto’s, zich kleden in dure merkkleding. Veelvuldig blijkt bij controle van deze jongens dat er drugs, vrouwenhandel of andere criminele zaken spelen. Ouders stellen zich vaak niet eens de vraag, hoe kan e.e.a. gefinancierd worden want ze varen er zelf wel bij of het interesseert ze geen malle moer!

  maandag 15 oktober 2012 om 22:44 uur
 23. Donkere mensen zijn crimineler? Jaren geleden opereerde een criminele bende in de Bijlmer die op bestelling versterkers en dat soort apparaten leverde, die stalen ze uit winkels van dat soort apparatuur(bestaat Pool tot Pool nog?). Ik vroeg me af hoe men zulke grote apparaten ongemerkt kon meenemen. De uitleg: blanke en zwarte bendeleden gaan samen een winkel in, de zwarten gedragen zich opvallend en worden in de gaten gehouden en intussen stelen de blanken de zaak leeg, later verdelen ze de buit. Onder alle bevolkingsgroepen komen er criminelen voor, iedereen die anders beweert houdt zichzelf voor de gek, bevolkingsgroepen die meer in de gaten gehouden worden, hebben een grotere kans gesnapt te worden. Dit doet me denken aan de tijd dat ik nog student was op de AMS, bij mij in de klas zaten een heleboel bakra’s, die spiekten ook, meer dan gemiddeld zelf, maar de docenten wilden dat bij de bakra’s, in tegenstelling tot bij de rest, niet zien, nooit in al die drie jaren is één bakra gesnapt op spieken.

  dinsdag 16 oktober 2012 om 22:06 uur

73 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com