wo 29 jul 2015 02:35

Mr. Spong wil slavernij-claim tegen staat

142
post thumbnail

De van oorsprong Surinaamse advocaat mr. Gerard Spong heeft tegenover het NCRV-programma Altijd Wat gezegd dat hij het “de moeite waard” zou vinden om samen met enkele andere advocaten een claimzaak te beginnen tegen de Nederlandse staat vanwege het slavernijverleden.

Volgens de advocaat ligt een zaak tegen de staat voor de hand omdat de staat nauw betrokken was bij de slavenhandel. Volgens Spong zou zo’n zaak ook best een kans van slagen hebben. Hij noemt een claimzaak zaak in het programma “woest aantrekkelijk en juridisch uitdagend”.

Spong roept andere advocaten op zich bij hem te melden zodat men eventueel samen een zaak kan beginnen. Hij wil niet in zijn eentje een rechtszaak starten. Daarvoor zou de procedure te omvangrijk zijn.

Bekijk de uitzending:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

142 Reacties | Plaats Reactie

 1. @MEDUSA

  yu doro baka?Hou je dan zo veel om slagen te krijgen?Ik zei je al dat Sharon zou weigeren om je naar Hades te brengen.Je bent nu eenmaal gedoemd als een verloren ziel te leven.

  Cobie

  donderdag 11 oktober 2012 om 16:09 uur
 2. @Kojandie Bandakoisie

  “Mi Gado mek mi mie hastie mi srefi go opo mi bankrek.
  Me bigin nat a gron nanga sopie. Mi granmama nanga granpapa.”

  Dit stukkie vind ik leuk, de rest niet.

  Toedels.

  donderdag 11 oktober 2012 om 16:13 uur
 3. @@Bakka Bana Z

  Whahahahahahaahahahahahaha.
  Goed gezien, thx

  @Anna Zaadbek, laten we nu eerlijk, jouw intelligentie reikt niet verder dan mijn schoenzool. Op deze forum ben je zwaar door de mand gevallen. Zgn de belerende tante hier uithangen, maar in feite raakt jouw gebrabbel kant nog wal. Iedereen die tegen jouw pooier is,is in jouw ogen een redimusu. Je kan beter die garageboxen in de bijlmer warm houden, want het NDP lobbywerk past niet bij jouw.

  donderdag 11 oktober 2012 om 16:18 uur
 4. @Sjaan
  Goede analyse, hartstikke bedankt.

  Beste Anna_z.
  Na een lange tijd heb ik weer eens op waterkant gekeken
  en hier en daar wat gelezen.
  Tot mijn verbazing ben jij nog steeds bezig met verve je
  rol van discussie “aanzwengelaar” te vervullen.
  Ik kan het toch niet laten er op te reageren. Soms moet
  ik erom glimlachen maar meestal vind ik dat je opleiding
  en intelligentie te hoog inschat. Dit heeft niets met beschaving
  en (fijn) gevoeligheid te maken. Jij doet net alsof mensen die
  (in jouw ogen) niet voldoende kennis van de Nederlandse taal hebben
  geen mening mogen hebben! Kan niet hoor! Veel plezier
  Nog met het opjutten van de boel.

  P.S. zullen we Kaïn ook aanklagen voor het vermoorden
  van zijn broer. Daarmee is tenslotte alle narigheid begonnen.
  Groet.

  donderdag 11 oktober 2012 om 16:20 uur
 5. spong krijg je geen klanten meer ……je voelt je wit tog,plotseling ben je een nazaad ..mi gado..go boel boy
  i love su woon en werk…

  donderdag 11 oktober 2012 om 16:46 uur
 6. Iedereen heeft het recht en de vrijheid om zaken tegen een ander voor het gerecht te brengen als die zich beledigd voelt, zijn goede eer en naam in het geding komt of schade lijdt.

  Nederland heeft zich schuldig gemaakt en slavernij, maar ook andere Europese landen zoals Frankrijk, Engeland, Groot-Brittainie, Spanje, Portugal. Maar ook landen als USA en Canada en landen waar de slaven zelf uit afkomstig waren, Zoals Ghana, de westkust van Afrika.

  Spong is een goede advocaat en doet een beroep op andere advocaten om voor de nabestaanden van de slaven een rechtzaak voor voor een claim te krijgen van de Nederlandse staat.

  Ook de Nederlandse staat heeft advocaten en rechtgeleerden.

  De vraag is waar wordt de beginlijn van deze claim getrokken, begin dat bij de slavenhandel van Nederland, die hierin belangrijk was of begint het toen Las Casas zei, dat erin Afrika sterke mannen en vrouwen die goed slavenwerk konden doen, want velen deden al slavenwerk in Afrika bij hun eigen mensen voor andere stammen die hen hadden onderworpen?

  Slavernij is een vervelende zaak en ik ben benieuwd hoe dit zal lopen.

  De Bataafse Republiek/Het Koninkrijk der Nederlanden/Oranje tegen Suriname, spannend!

  Waarom hebben de Afrikaanse stamhoofden hun eigen mensen verkocht of geruild?

  Bovendien waren er ook witte Nederlanders slaaf in Suriname, hopelijk dat Spong de nazaten van deze slaven ook meeneemt in de claim.

  Ik zet mijn inleg op geen van beiden.

  donderdag 11 oktober 2012 om 16:48 uur
 7. Wanneer het over 32 geleden gaat dan mag niemand over praten omdat het volgens anna_Zot en sra lang geleden is gebeurd,nu het om geld geld gaat zeg maar bloedgeld dan maakt het deze twee nietsnutten niet uit hoe ver ze geschiedenis in willen gaan .
  Rare manier van het gebruiken van een achteruitkijktspiegel.
  Ik weet precies wanneer mijn klap raak is,ik zie dat aan de domme emotionele reactie anna temeier / slons

  donderdag 11 oktober 2012 om 17:00 uur
 8. Leuke actie, maar het gaat absoluut niets financieel opleveren. Steek die energie in een ander zaak. Indonesie heeft ook niks gekregen. Volgens mij was al meer dan anderhalf miljard uitgekeerd. Wat is met dat geld gebeurt??? Ik vind Spong daar te intelligent voor om dat niet inzien. Lijkt meer op een publiciteitsstunt.

  Hitler, Stalin, Napoleon, Ceasar, Alexander kun je ook niet meer aanklagen!!!! Bouterse mischien eventueel als het enigszins meezit nog wel denk ik…..Maar dat is ook heele groote vraagteken.

  Word het niet tijd als men toch geld nodig heeft na bijna 40 jaar onafhankelijkheid om toch zelf te gaan werken aan inkomsten en ontwikkelingen…

  Zouden de nakomelingen van slaven van amerika ook een claim gaan indienen bij het verenigd koninkrijk??? Ze zullen zich doodlachen in Amerika en Engeland.

  donderdag 11 oktober 2012 om 17:07 uur
 9. Onlangs heeft toch een zekere SU staatskundige of een advocaat uitgerekend, hoeveel NL moest betalen aan claims. Dus voor Spong is het werk al voorgekauwd , de vraag is of het te vertrouwen is??

  Ik ga nu gelijk melden dat mijn voorouders ook als slaven zijn naar SU met geweld gebracht!!! Uhhhh, waar kan ik ij aanmelden? wie kan mij dat vertellen?? Doekoe, doekoe over de lijken van mijn voorouders!!! Zij hebben toch wat nagelaten over hun lijk!!

  IK AASGIERTJE??????? WIE DAN WEL/NIET?????

  @@ ESMERALD MI BAI A PALM KABA!! FU NAT A GRON!! a MA NANGA A PA FU A GRAMAMA EN GRAPAPA SA KON DRINGING!!

  donderdag 11 oktober 2012 om 17:30 uur
 10. Voor handel zijn twee partijen nodig, een die vraagt en de andere biedt.

  donderdag 11 oktober 2012 om 17:34 uur
 11. @ sra,anna_ziekelijk.
  Lucky Dube- My Brother,My Enemy
  Luister heel goed naar dit nummer van iemand die ik altijd zal blijven bewonder .

  donderdag 11 oktober 2012 om 18:05 uur
 12. wat een feest hier, hoe zal het dan niet zijn als die 12 mlj binnen is?????

  dan komt er opnieuw een genocide maar dan nu onderling, want reken maar dat wij als hyena’s gaan rukken aan dat “PAPIERENVLEES”

  USA, ENGELAND,PORTUGAL etc,…maak nat Uwer borst, want een claim is in aantocht….

  …of gaat dit sterven een “DONKERE ILLUSIE DOOD” :)

  donderdag 11 oktober 2012 om 19:54 uur
 13. Het valt op maar ik houd het gewoon niet meer uit. Ik voel me zo door anna_z gepakt. Whahahaha ….

  donderdag 11 oktober 2012 om 20:56 uur
 14. Esmerald mi gudu,

  jij bent vandaag hier tot zeer genoegen nadrukkelijk aanwezig, maarrrrr jij hebt tog wel gekookt voor het gezin en zelf ook wat gegeten????

  donderdag 11 oktober 2012 om 21:08 uur
 15. @pasew, Fawaka mang.

  Je hebt gelijk hoor. Onze G. Spong gaat eerst een reis maken naar het hiernamaals om getuigen en daders te horen over hun “slavenhandel” op aarde.

  Ik zal ook een (kleine) claim indienen voor het bouwen van een grote Winti-Tempel in Amsterdam.

  @pasew: Nog gefeliciteerd met de bouw van je Tempel in Den Haag. Je hebt 20 jaren flink gespaard.

  @sra: Ik keek net naar een uitzending van EO. op Ned2.
  ” De vijfde Dag” volgt de Oegandees Peter Sewakriyanga, die met zijn Organisatie strijdt tegen Kindoffers. (zie EO.nl Gemist).

  donderdag 11 oktober 2012 om 22:22 uur
 16. Ik vind het jammer dat het wetenschappelijk gehalte van deze slavernij discussie tot nihil is gereduceerd getuige de vele vormen van vuilspuiterij en verbaal geweld op dit forum. Gils de Latourette zou hier garen bij kunnen spinnen.

  donderdag 11 oktober 2012 om 22:38 uur
 17. @Ray
  GMap

  Het is elke keer het zelfde lied van jou en de zielige achterban van de frontkudde. Misbruik maken van de decemberslachtoffers. Inplaats van te tonen hoeveel brein jullie hebben op het thema van de dag daar op in te gaan. Gefrustreerd en paranoïde zijn jullie fronters. Als het aan het benadeelde volk ligt mogen nog 15 van jou boevenbende met jou erbij voor het vuurpeloton verschijnen. Jullie hebben je les van dec.82 niet geleerd en stelen en bedriegen nog veel harder dan voor 1980 en daarna.

  donderdag 11 oktober 2012 om 22:59 uur
 18. @Ray
  @GMap
  @Koos de Jong

  Deze drie (Trio)ratten worden nogsteeds GEBRANDMERKT als de meest trouwe schoothonden van voormalig kolonie Nederland. Duurt niet lang meer of de boaconstructor zal jullie alle drie op zijn weg tegen komen.

  donderdag 11 oktober 2012 om 23:20 uur
 19. GEBRANDMERKT als verraders zijn degenen die dit forum elk minuut van de dag gebruiken en misbruiken om de decemberslachtoffers en hun nabetaanden als MIDDEL voor hun afgezwakte en OM HUN inhoudloze mening vorm te geven. Maar het blijkt dat deze zelfde personen paranoïde raken als ze met de waarheid worden geconfronteerd. En dan volgen de 2 en 10 letters aan scheldworden en nog meer scheldkannonades. Triest met de FRONTKUDDE.

  donderdag 11 oktober 2012 om 23:35 uur
 20. @Astrando.

  jij bent bloeddorstiger dan je grote voorbeeld,bout.Heel moeilijk te geloven dat je tot het menselijke ras behoort.Ik neem aan dat jij aanneemt dat er geen doden gevallen zijn in december ’82.Kijk,als wij de waarheid niet zeggen,gaan de straten en huizen schreeuwen wat er gebeurt is toen.Neem mijn advies en berust in dat je patroon een moordenaar is.

  Cobie.

  donderdag 11 oktober 2012 om 23:44 uur
 21. Ai baja, sontrong mi e denki den bigi sma fu mie.
  Mi granma ben lobi mek swit kuku.
  Ma te a granpa fu mi ben komopo fu eng wroko.
  A ben bar ini a koekroe tak komesie a koekroe e smeri soso blik, blik.

  Ne mi granma ben taki tak Nelis dang a bung tak mi no mek kuku ini wang pang nonso na wan tra sani mi ben go jere fu joe.

  vrijdag 12 oktober 2012 om 01:06 uur
 22. Velen zijn er rechtop gaan zitten bij het lezen van het relaas ” mr. Spong ” gaat een mega bedrag claimen van de staat der Nederlanden. Daar is niets mis mee. Maar waar wij niet bij stilstaan is dat we er een ernstig probleem hiermee in huis halen. De claim toegewezen krijgen is een ding, en het verdelen is totaal van andere koek, mocht deze illusie werkelijkheid worden. Mocht het toch tot een uitbetalen komen, dit zullen heel veel mensen zelfs mr. Spong zeer waarschijnlijk ook niet meer in levende lijve meemaken. Want deze zijn lange adem processen – wel tientallen jaren – kan het duren, om er realitisch te zijn. Dan volgt natuurlijk het verdelen van dit astronomisch bedrag, en dan zullen de echte problemen beginnen. Door intriges list en bedrog, moord en doodslag. Wel, ik ben rationeel, wetend dat Nederland heelwat kronkels zal bedenken/opwerpen om hiermee weg te komen.

  Mebaryu

  vrijdag 12 oktober 2012 om 02:50 uur
 23. Als ik mijn deel van “het bedrag” krijg trouw ik met AnnaZ.

  vrijdag 12 oktober 2012 om 02:58 uur
 24. Beste Forumleden

  Voortaan onderteken ik elke reactie met een digitale handtekening.
  Hierbij gebruik ik een 256 bits versleuteling en de handtekening bevat een unieke ‘vingerafdruk’.
  De ‘vingerafdruk’ is steeds hetzelfde maar er zit een algoritme ingebouwd om elke reactie met een andere string te labelen.
  Deze vingerafdruk bewijst steeds de authenticiteit van mijn reacties en alle reacties van mijn zullen voortaan van een handtekening worden voorzien.
  Reacties van anna_z komen steeds van een IP adres dat bekent is bij de redactie van waterkant.net. Op verzoek stuur ik ze mijn algoritme en vingerafdruk om de authenticiteit van door mij geposte reacties te bewijzen.
  Ook authoriteiten lever ik op verzoek deze sleutel.
  De afgelopen dagen heeft het forumlid Esmerald reacties gepost onder de naam anna_z. Aangezien waterkant.net geen beveiliging tegen dit soort praktijken heeft ingebouwd neem ik dus zelf maatregelen. Kopiëren van de sleutel is zinloos omdat hergebruik geen zin heeft en er een koppeling bestaat met mijn werkelijke IP adres. Echte diehards kunnen proberen de sleutel te kraken en ik wens ze daarmee heel veel succes.
  Reacties zonder deze sleutel zijn niet van anna_z en lieden die de naam anna_z willen misbruiken moeten bedenken dat er niets meer klopt. Soso lobi allemaal!

  Aantal combinaties: 1.1 x 10 tot de macht 77

  Aantal jaren om te hacken: 3.31 x 10 tot de macht 56

  000001: U2FsdGVkX1/hrU65U/AXdldf+QjYQqXF1JGwf/Hmh1s=

  vrijdag 12 oktober 2012 om 05:12 uur
 25. anna_zo en sra en de rest van die zogenaamde Afrikanen.
  Kijk naar de vijfde dag EO .programma gemist. a u b
  over beschaving gesproken

  vrijdag 12 oktober 2012 om 08:52 uur
 26. @anna_z
  Daar is over nagedacht!!!In één woord subliem meneer/mevrouw!! BRAVO!!! 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

  vrijdag 12 oktober 2012 om 08:55 uur
 27. Spong: uurtje = factuurtje

  vrijdag 12 oktober 2012 om 09:34 uur
 28. Tot zover uit de rechtspraak van de koloniale historie bekend is er tot op heden geen enkele claim tegen de slavernij gehonoreerd. Dat is ook logisch. Hoe moet je dan de schade vaststellen? En hoe zit het dan met de verjaring? Belangrijk gegeven is ook de verdeling van de schuldvraag: de slavernij bestond reeds in Afrika voordat de blanken er waren. Alsdan zou je dan ook een claim moeten indienen tegen die landen die hun eigen mensen aan de blanken verkochten. Vanwege de complixiteit van dit juridisch vraagstuk, hebben zelfs de Afro-Amerikanen tot op heden hun vingers niet gebrand tot het instellen van een mega-claim. Spong vind ik een aardig vent, maar dit is in mijn optiek ‘A Bridge too far’.

  vrijdag 12 oktober 2012 om 09:35 uur
 29. Kojandie Bandakoisi ai ie tranga, je bering kong, boeng sani, ini na torie diesie neks no psa, a kil Spong a law, ai lul,ma no spang tek a dei.

  vrijdag 12 oktober 2012 om 11:55 uur
 30. @Takroe sani
  Takroe sani= Was Was Godo = Was Was mofo etc.

  vrijdag 12 oktober 2012 om 12:10 uur
 31. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit niet gaat lukken.
  Er zal geen rooie duit uitbetaald worden, en zeker niet aan die lui die 40 jaar of meer al meegelift hebben van de Ned. welvaartstaat, en nu nog geld elke maand weer overgemaakt krijgen in de vorm van een uitkering.
  Als er ooit geld vrijkomt, moet het gestort worden in een pot t.b.v. Surineds, die het naar eigen inzicht kunnen besteden in Ned. en/of Sur.

  vrijdag 12 oktober 2012 om 13:58 uur
 32. Gegroet alle mensen

  Om te beginnen vind ik het een goed plan.
  Maar ik heb toch vraag en uitroep tekens waar ik graag opheldering over zou willen hebben.

  1.Is mr. Spong er wel van bewust dat voor zo’n mandaat de hele of in ieder geval een goot deel van de Surinamers in en buiten sur. hiervoor moet instaan. En de inpact die het met zich mee brengt zo dat het ook in een brede zin geaccepteerd kan worden.

  2.En is het niet weer een bakermat op hoog niveau om er voor eigen of voor het belang van meerdere er een lucratief slaatje uit te slaan,en dat dan over de rug van slachtoffers en nageslacht

  3.En waarom mag er geen andere orde dan alleen dat van advocaten zich hieraan voltrekken en niet bijv.marons (waar ik ook van afstam)die een harde strijd hebben geleverd wat geleid heeft tot kiti koti bevrijding van de slavernij.

  deze en nog wat andere punten vind ik als afstammeling van de marrons en die een slavenkind gekend heeft als familielid (oma moes) erg belangrijk in zo’n proces.En dan nog even dit een schadevergoeding vind ik op z’n plek maar dan wel als pleister op de emotionele wond.Dat immers bij de joden goed gewerkt heeft.En daarnaast een manifest zo dat we voor eens en voor altijd zwart en wit dit achter ons kunnen laten en tot verzoening kunnen komen.

  Ps.Marrons:Inscribed in 2008 (3.COM) on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (originally proclaimed in 2003) unesco

  vrijdag 12 oktober 2012 om 14:08 uur
 33. Ray,
  Jij bent ook lui Ray…..je zit te veel achter die pc
  Meer dan tien reacties….je doet waarschijnlijk niets anders …jo luilak jo..OPO!!

  vrijdag 12 oktober 2012 om 14:09 uur
 34. Misschien kunnen ze de nazaten die in het bos zijn gevlucht toentertijd repatriëren naar het land van
  herkomst en het liefst met een cruiseschip in plaats van een kroesschip.En als bedankje geen spiegeltjes en kraaltjes meegeven maar een paar tonnen zoutvlees met bruine bonen en rijst en een live kasekoband om deze mensen te vermaken voor de overtocht naar hun eigen heimat.

  opdat Suriname economisch welvarender wordt.
  En in plaats van als cadeau spiegeltjes en kraaltjes mee te geven voor ondewerg
  want zoals je weet is een bepaalde groep gewend om de hand op te houden en feesten en beesten.

  vrijdag 12 oktober 2012 om 14:10 uur
 35. @MEDUSA

  “Daar is over nagedacht!!!In één woord subliem meneer/mevrouw!! BRAVO!!!”

  Tsja mijn beste MEDUSA. Op Curaçao zeggen ze altijd: wie niet sterk zijn moet slim is. 😉

  Maar het blijft natuurlijk triest dat sommige lieden bij gebrek aan argumenten postings op mijn nick maken. Nogal knullig van waterkant.net dat die mogelijk bestaat. Hopelijk doen ze daar gauw wat aan.

  @GMAP

  Ik zie het als een belediging mij te vragen om naar de EO te kijken. 😉 En ja ik voel mij op en top Afrikanoide.

  000009: U2FsdGVkX1/b3NqAzHBW9BjnIeF3swAZvXsk7AK/q+M=

  vrijdag 12 oktober 2012 om 14:25 uur
 36. Op Curacao word ook gezegd: Bruado di tera……..En typisch dat de afrkanoiden zich overal bevinden behalve in Afrika….. rara hoe zou dat komen…..

  vrijdag 12 oktober 2012 om 14:38 uur
 37. @Bryan
  Heb jij deze zelfde vraag aan je ndp vrienden hier ,gesteld dan?
  Werk jij ook niet?

  vrijdag 12 oktober 2012 om 14:58 uur
 38. Medusa, dit kan je alleen, ga zo door, opmerkingen, beledigen, beschuldigingen, knoop dit in je vuile oren
  was het eerst, jij bent die ka was was godo, en go was joe tingie mofo, en maak je niet zo belachelijk.
  En kom maar op met weer een beschuldiging, idioot.

  vrijdag 12 oktober 2012 om 15:39 uur
 39. Op curacao zeggen no hode bai den konjo!!!!!

  vrijdag 12 oktober 2012 om 18:15 uur
 40. Amerikaanse acteur Danny Glover wil (anna_z) niet ontmoeten.

  Danny Glover in film over Curaçaose slavenleider
  12/10/2012 (DWT)

  WILLEMSTAD – Op Curaçao gaan de opnamen voor de speelfilm ‘Tula, the Revolt’ van start. Gisteren werd de internationale cast gepresenteerd. Grote verrassing was de Amerikaanse acteur Danny Glover (66). Hij is de komende twee weken op het eiland voor de opnamen.

  Jammer genoeg krijgt onze (anna_z) geen bijrol in deze speelfilm.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 21:18 uur
 41. @Kolibrie
  @GMap
  @Ray

  Jullie verstand zit niet in het hoofd. Ik zal het fatsoenlijk houden en niet verklappen waar. Deze zielige en verwarde fronters proberen een gezonde discussie op dit net op allerlei manieren te boycotten met hun onder maat zijnde meningen en haat en wrokgevoelens tegenover degenen die een gezonde discussie op gang willen brengen. Neem een voorbeeld aan de NDPèrs netjes en gedisciplineerd en inhoudelijk correct.Jullie fronters zijn een schande voor je eigen volk en een slecht voorbeeld voor jullie kinderen.

  zaterdag 13 oktober 2012 om 22:44 uur
 42. Snap je GO Spong eindelijk menn!!!! Joden en Indoos hebben wel een vergoeding gehad wij afrikanen moeten ook dik vergoed worden zij hebben als slaven gewerkt in Su FAAAAKA !!! met ons Wij zijn erg vernederd en als beesten behandeld de slavernij is gewwoon
  gemoderniceerd heb gemerkt dat ze eerder met Teroristen omgaan de nederlander en SURI ;S haten!! ECHT!!!

  GOED SPONG DOEN !!!

  zondag 14 oktober 2012 om 09:54 uur

142 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com