wo 5 aug 2015 08:22

‘Brazilianen plunderen in achterland Suriname’

84
post thumbnail

PARAMARIBO, 8 okt – Binnenlandbewoners worden geterroriseerd door Brazilianen. Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie(foto). Verscheidene gemeenschappen van Marrons en Inheemsen klagen over onder andere diefstal. Diesel bestemd voor lichtaggregaten wordt bij duizenden liters weggedragen. Soms zelfs onder het oog van de plaatselijke bewoners.

Veel meer kunnen de mensen niet. Het is een kwestie van overmacht. “Volgens de bewoners gaat het om zwaar gewapende vreemdelingen, die brandstof stelen. Alle brandstof bestemd voor lichtmotoren in de dorpen, wordt gestolen. In een nacht wordt zelfs drie tot vierduizend liter gestolen”, zegt Belfort tegenover de Times of Suriname. Ook buitenboordmotoren voor passagiersbootjes worden meegenomen. De Brazilianen storen zich aan god noch gebod.

De gemeenschappen staan machteloos en dit is ook kenbaar gemaakt. Tijdens een bijeenkomst met Belfort in het dorp Cottica, is onomwonden om ingrijpen gevraagd. Belfort wil met de leiding van het Korps Politie Suriname nagaan hoe hulp te bieden. In de buurt van Cottica bevindt zich al een detachement militairen en politieagenten. Dat is het goudrijke Benzdorp-gebied. Belfort bekijkt de mogelijkheid ook elders de veiligheid op te voeren.

84 Reacties | Plaats Reactie

 1. Kijk ik bedoel het niet verkeerd maar soms zijn we te gastvrij. En vertrouwen wij alle vreemdelingen blindelings. In Suriname kom je als vreemdeling en vertrekt als vriend van iedere sranangmang zo zijn we gewend en dat is een mooi gegeven maar niet op alles blindelings reageren.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 00:41 uur
 2. Oplossing:-
  Gewoon 300 werkloze marron uit de dorpen recruteren,
  militair en politioneel trainen en opleiden;hen vervolgens inclusief voorzien van behoorlijke kleding en moderne wapenuitrusting, en ze daarna op patrouille sturen!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 03:38 uur
 3. Dit was te verwachten,het achterland van Suriname is een compleet WILDWEST.De regering heeft het land noch het binnenland onder controle.Deze puinhoop kan alleen in Suriname.Chinezen,Brazilianen iedereen komt en rooft maar.Zou een Surinamer dit in China of Brazilië kunnen uithalen???? Ik dacht het niet.Er zou ordening plaatsvinden,welke ordening?Hoezo ordening?Allemaal schurken!!!!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 04:48 uur
 4. @Protocol je zegt het heel goed

  dinsdag 9 oktober 2012 om 07:23 uur
 5. Suriname is een rovershol geworden,..somo tak mie dja,.Bouta tak ik weet van neks,..Brunswijk bere voeroe,..en alles gebeurd gewoon openlijk,..en de bevolking heeft het nakijken,….Suriname heeft een sterke leider nodig,….daarom stem Santhoki!!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 07:26 uur
 6. Dit is gelul ten top, geen nieuws trouwens, dit gebeurt al een tijd en men kijkt gewoon toe, nu komt eea naar buiten, en wat nu. Je moet gewoon grof ingrijpen, van boven af ze uitroeien met zwaar materieel, zonder pardon, ga je over de grond, oppakken, en ter plekke doodschieten. Doe je dat niet gaan ze gewoon door.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 07:29 uur
 7. Lonnie kent de jungle als geen ander, en als ex-commando kan hij achter de boeven aan, zal blijken of hij een echte commando is geweest…

  dinsdag 9 oktober 2012 om 09:15 uur
 8. Ik denk dat men eerst met de Braziliaanse overheid aan tafel moet gaan zitten om dit probleem te bespreken. Dit betreft grensoverschrijdende criminaliteit en moet integraal worden opgelost. Het bewapenen van de locale bevolking zoals voorgesteld door @Medusa biedt geen soelaas.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 09:36 uur
 9. En dat allemaal om een beetje goud, totale hebzucht, als je dood gaat kun je ook niks meenemen, zucht, waarom leren mensen nou niks?

  dinsdag 9 oktober 2012 om 11:13 uur
 10. de meeste mensen op dit forum wijzen met de vinger maar geen een zie je die met een oplossing komt .vinger wijzen kan iedereen .de kunst is kom met oplossingen ,na so so banaba .van front tot bouterse zie je geen enkel verbetering als het om de brazilianen en chinezen gaat.
  die mensen roven dat land leeg .ben wel benieuwd wat voor maat regelen belfort gaat nemen om die criminaliteit in het achterland in te dammen .een ieder vecht voor zijn eigen hachje in de binnen landen van suriname .suriname is verdeeld in kleine enclaves.
  chinezen ,brazilianen ,marons onder leiding van brunswijk die amnestie gekregen heeft van front .
  al deze genoemde bevolking groepen ga je als staat niet meer kunnen onderwerpen aan het wettig gezag in paramaribo ,een ieder gaat zijn eigen weg willen gaan let maar op .mie loekoe djie oeng mie no tik monie .

  dinsdag 9 oktober 2012 om 12:00 uur
 11. Suriname heeft een leider met ballen nodig. Santhoki for President !

  dinsdag 9 oktober 2012 om 12:01 uur
 12. Dit zijn ze gewend te doen in hun eigen land met de Indianen ..

  dinsdag 9 oktober 2012 om 12:07 uur
 13. @Ghandi
  Mijn idee komt niet zomaar uit de lucht vallen,maar heeft veel van het Franse systeem!
  Cayenne is met succes nu van deze rovers gevrijwaard!
  Daar werden ook gewapende machten op afgestuurd.
  Er valt niet te praten.Door jouw opmerking is duidelijk merkbaar dat je in Nederland woont(poldermodel).Brazilië (200.000.000 inwoners)heeft het al druk met eigen roversbenden en heeft dit soort groepen die in het buitenland opereren niet in de hand!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 12:39 uur
 14. @Anil
  Jij schrijft:”Suriname heeft een leider met ballen nodig. Santhoki for President” !

  Hij heeft tijdens de FRONT periode de kans gehad Bouterse te (laten)arresteren!Heeft ie nagelaten.
  Denk je dat hij nu plotseling ballen krijgt om het nu wel te doen?
  Ik denk dat hij DIE BALLEN VAN BOUTERSE ZAL MOETEN LENEN DAN!(want die heeft wel ballen als het moet hoor!Mind you!)

  dinsdag 9 oktober 2012 om 12:46 uur
 15. @MEDUSA

  “Gewoon 300 werkloze marron uit de dorpen recruteren,
  militair en politioneel trainen en opleiden;hen vervolgens inclusief voorzien van behoorlijke kleding en moderne wapenuitrusting, en ze daarna op patrouille sturen!”

  Geniaal!!!! Twee vliegen in één klap. Zo’n plan zou zorgen voor werkgelegenheid en het werkelijke probleem wordt bij de wortel aangepakt.
  Als ik luister naar alle populistische en fascistoide oplossingen van sommige andere forumleden dat is de jouwe een verademing. BRAVO!!!!!

  En natuurlijk zal onze Surinam patriot weer denken: anna_z = MEDUSA

  😉

  @surinam patriot

  Parallelle geesten bestaan!!!!! 😉

  dinsdag 9 oktober 2012 om 13:22 uur
 16. Als ik luister naar alle populistische en fascistoide oplossingen van sommige andere forumleden dan is de jouwe een verademing.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 13:24 uur
 17. Als bouterse ballen had, had hij veel voor suriname moeten betekenen. Had hij suriname tenmiste positief op de wereldkaart gezet. Dat zijn ballen. Maar de ballen die hij heeft zijn ballen beneden alle peil.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 13:29 uur
 18. @Kolibrie
  Als die ballen van Bouterse beneden alle peil zijn,waar zijn dan die ballen van Santhoki(tenzij hij die niet heeft?
  Nogmaals;hij heeft de kans gehad maar nagelaten Bouterse te arresteren.
  WAAR WAS JIJ?OP DE MAAN?
  Als Bouterse Santhoki moet arresteren,doet hij dat binnen een mum van tijd!Mind you!Nogmaals Bouterse is niet “mijn man” maar indien je het over een man met BALLEN wil hebben,kan je bij hem terecht!
  DIE HEEFT HIJ WEL!
  HOOP NIET VOOR JE,DAT JIJ ER OOIT MEE TEMAKEN KRIJGT!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 13:42 uur
 19. de ballen van bouterse zijn gefrustreerde ballen.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 13:52 uur
 20. @MEDUSA.

  Je kan er wat onder verwedden dat de bewapende en opgeleide djoeka’s zelf aan het roven slaan.

  De spierballen,wordt niet ontkent dat hij,bout, dat heeft,heeft hij tot nog toe negatief gebruikt.Waar hij het gebruiken moest voor het welzijn van het volk,heeft hij het gebruikt om het volk te onderdrukken.Uiteindelijk heeft hij duidelijk gezegd dat wij zijn vijanden zijn.

  Cobie.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 14:05 uur
 21. @anna_z
  Dat is toch een meer dan logische ingreep?
  De Surinaamse bevolking groeit zelfs in het binnenland gestaag,maar het militair en politie potentieel aan mankracht groeit niet mee.Hoe kan dat?
  Bovendien is de controle op,wat ooit ons Idylisch binnenland was,niet meer van deze tijd.
  Daar moet zeer streng gecentraliseerd toezicht op losgelaten worden.
  Het is verworden tot vele roversholen bestierd en meestal bevolkt door meedogenloze voortvluchtigen uit de buurlanden,afpersers,drugsdealers,struikrovers
  en prostituees!Hard moet je met hard aanpakken !!!!!!
  POLDEREN doen we in Holland achter de onderhandelings
  tafel met een heet kopje koffie met suiker en melk.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 14:06 uur
 22. @Kolibrie
  Je zegt:”de ballen van bouterse zijn gefrustreerde ballen”.

  Daarom juist!DUS KIJK VERDOMD GOED UIT!JOUW VAKANTIE IN SURINAME ZOU JE AL OM DIE REDEN KUNNEN BEZUREN,Kolibrie!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 14:13 uur
 23. Beste lezer,

  Tja, hoe los je iets van dermate grote proporties op?
  Het is overduidelijk een binnenlandse aangelegenheid, dat even vooropgesteld.
  Landsgrenzen zijn er om bewaakt en daarmee gerespecteerd te worden, waar ook ter wereld.
  Indien noodzakelijk zelfs met harde hand duidelijke verordeningen doen gelden voor overtreders.
  Hoofdzaak van een grensbewaking is de veiligheid van degene die zich legaal binnen deze landsgrenzen bevinden te realiseren en te handhaven.
  Onder normale omstandigheden vallen dergelijke activiteiten onder het politie apparaat of een verlengstuk daarvan.
  Indien handhaving niet of nauwelijks meer door deze overheidsdienst kan geschieden vanwege een zekere dreiging van het Nationaal belang (in dit geval burgers)ben ik er stellig van overtuigd dat handhaving en uitvoer van deze veiligheid zal moeten worden voortgezet door het leger, simpelweg omdat hun wijze van optreden op geheel andere wijze kan geschieden.
  Indien er veel politiek gekonkel aan een dergelijk besluit vooraf gaat, verliezen we kostbare tijd en boeken de Brazilianen slechts winst met hun al dan niet illegale activiteiten ten koste van onze inwoners die zich nog steeds in toenemende mate machteloos voelen.
  Ik vertrouw erop dat Suriname op juiste wijze hiermee omspringt.
  Het is niet aan mij met bepaalde bewoordingen hoogwaardigheidsbekleders respectloos te bejegenen.
  Mijn advies aan u allen die impulsief reageren daar iets zorgvuldiger mee om te gaan.
  Deze forums worden niet alleen door Surinamers gelezen.
  Eerst nadenken dan doen.

  Edward R. Kowid

  dinsdag 9 oktober 2012 om 14:17 uur
 24. medusa droomt van mensen hier met nick name
  voor medusa is iede.
  een hier met nick name bezig .neem een kijkje dan zal je zien dat hij niet alleen patrong beschuldigt maar ook anderen .laat die opa maar kletteren hij heeft toch niets beters te doen .straks stopt rutte die uitkering van medusa

  getekent medusa

  dinsdag 9 oktober 2012 om 14:30 uur
 25. @Jacobus
  JE SCHRIJFT:”Je kan er wat onder verwedden dat de bewapende en opgeleide djoeka’s zelf aan het roven slaan”.

  IK VOEL JOUW RACISTISCHE ONDERTOON WEL;ik weet welke kant je wederom op wil,maar laat me niet mis- en verleiden tot zulk laag niveau!
  Het zijn deze racistische opmerkingen van forumleden als jullie,die het volk van Suriname ons daadwerkelijk als vijand laat zien en daarom in grote getale steeds weer voor Bouterse kiest.
  Neem mijn voorbeeld over: DOE GROOT en HOU JE GROOT!
  Afgesproken Surinaams(???????)racistisch Kolibrietje???

  Nu terzake:
  OVERAL TER WERELD BESTAAT DE KANS DAT INDIVIDUEN UIT GEWAPENDE MACHTEN AAN HET PLUNDEREN SLAAN.
  Zelfs in de VS,Brazilië,Nederland etc.dus Suriname zal daar bij geen uitzondering van zijn.
  Maar dat mag ons niet van het nobele doel weerhouden!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 14:32 uur
 26. @patrong
  Hé dot moffo strontvlieg,Patrong(alias Perro,alias sra)
  A agoe gwe lieb joe nôh?
  Joe no ê kos keka nanga poepe moro???
  Ie kang sjie dat joe e kong miendrie liebie sma,now!

  Te joe wan onderteken sa joe proberie foe skriefie no skrief “medusa” ma “MEDUSA” noso sma no briebie ding lelee foe joe!-
  En MEDUSA maakt geen “TAALFOUTEN” patrong(strontvlieg)!
  Hij zal nooit getekenT met een T schrijven!Mind you!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 14:42 uur
 27. @MEDUSA.

  Het klopt dat ik niet met de djoeka door één deur kan.Zal niet vertellen over het waarom.Als je dat als racisme wil bestempelen,is aan jou.
  Mijn complimenten voor jouw inzicht en gave om de nicknames te koppelen,maar ik ben de zeer gewaardeerde poster Kolibrie niet.

  Cobie.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 14:57 uur
 28. @Jacobus
  Dat je nooit met de Djoeka door een deur zal kunnen is al meer dan duidelijk uit jouw vorige reactie gebleken!
  Dus uitleg ten zeerste overbodig!

  Dank voor het complimentje!(Het is een gave!!!)
  Waarom verdedig je het feit dat jij Kolibrie niet bent?Laat dat toch aan hem over!Hihihihihi!
  En bovendien staat er duidelijk “racistisch Kolibrietje”.
  Ik heb met geen woord over Kolibrie gerept,dat ben jij toch niet,Jacobus!Hihihihihihihihihi!

  dinsdag 9 oktober 2012 om 15:14 uur
 29. De NDP van Bouterse hebben hun mond vol van de zo vel begeerde ‘soevereiniteit’en het verdedigen daarvan.

  En wat zien we nu gebeuren?
  Vreemdelingen, met name Brazilianen plunderen het achterland van Suriname, althans volgens de berichtgeving. Dat is toch een flagrante schending van de territoriale soevereiniteit? En wat doet deze regering? Niets! Ze weten niets eens wat ze moeten doen. Ik kan alleen maar concluderen dat ze geen snars weten wat soevereiniteit inhoudt. Alleen wanneer hun leider, Bouterse, wordt bekritiseerd door het buitenland, weten ze het woord ´soevereiniteit´ te gebruiken, maar als een paar brazilianen de reele soevereiniteit in gevaar brengen, is het opvallend stil. Wat een stelletje lafaards en opportunisten.

  dinsdag 9 oktober 2012 om 23:05 uur
 30. @MEDUSA

  No bada nanga midete. Na wang sikie mang sang lai bigi memre. Na suma stimofo ju e njang na tongo dati ju e taki. midete e njang den bakra stontjie. Sang joe e verwaktie dang. midete ede lai soso didibrie afersie.
  Begi santa gi eng mek a feni wang muje sang kang pot ing na ing verstang baka. Sari tori nanga las ede mang sang de kari midete. Soso sara sara de na ini a mang disi ede.

  woensdag 10 oktober 2012 om 02:45 uur
 31. Fer.E.van hun vuurkracht(Su)zijn ze afhankelijk van China,maar de Brazilianen niet hoor die maken het zelf.Dus if Su wanie dang a kang sikkie.Mik Ronny nanga Somo go panja skopoe dape lik fa ding bing trap Doekie.Het is altijd weer grollen,gieren en dollen met deze beesten.Zoals enkelen op dit forum opmerken dat bellie het niet heeft over par’bo,maar wel over het binnenland zo ook spreekt Pettersom ,Amafo en de parlementariers van het binnenland.Ze zeggen dat het goed moet gaan in het land,maar ze bedoelen alleen in het binnenland.Toen de politie die djoeka aan de Saramaccastr had dood geschoten kwam Finisi van de ndp doodleuk op radio en tv vertellen dat de overheidvoor de begravenis moest zorg dragen anders zwaaide er wat,maar als de politie in Par’bo iemand doodschiet(geen djoeka) dan is er niets aan de hand en gaan we gewoon over tot de orde van de dag.Mijn vraag is wat maakt de binnenland bewoners zo bijzonder?Jongens mie o zie oenoe.Odi odiiiii.
  Glenny.

  woensdag 10 oktober 2012 om 17:18 uur
 32. Wat raar dat de Brazilianen niets doen aan de suri-grens.
  Hoe zou dat nou komen?
  Wat klopt niet……

  10-10-2012.
  RIO DE JANEIRO – De regering van Brazilië wil met een nieuwe militaire campagne de misdaad in het grensgebied met Peru en Bolivia bestrijden. Dat kondigde het Braziliaanse ministerie van defensie dinsdag aan.

  Bijna 7.500 militairen zijn naar het gebied gestuurd om daar te patrouilleren. De operatie duurt twee weken en buurlanden is verteld dat ze waarnemers kunnen sturen als zij dat willen.

  Het is de zesde militaire operatie dit jaar. Volgend jaar staan nog drie operaties op de agenda. Ze zijn bedoeld om misdaad te bestrijden, waaronder de illegale handel in dieren, drugs, wapens en hout. (AP)
  bron dwt

  woensdag 10 oktober 2012 om 17:25 uur
 33. Welkom MEDUSA in het kamp van Baas, je was vroeger anti, maar we hebben je vergeven, net zoals we Somo en Brunsje hebben vergeven.

  woensdag 10 oktober 2012 om 17:33 uur
 34. Wij waren hiervoor gewaarschuwd met die mensen moet je kortemete maken en briepmi onze grenz moet moet gezeteld worden en waarom laten juli die van tortone niet op donderen wij Suri’s moeten niet meer gasvrij zijn voor niet Suri’s want daar breken wij ons nek

  woensdag 10 oktober 2012 om 17:35 uur

84 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com