dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIMF-kritiek op Surinaams subsidiebeleid

IMF-kritiek op Surinaams subsidiebeleid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 okt – Het Internationaal Monetair Fonds, IMF, heeft ongezouten kritiek geleverd op het subsidiebeleid van de regering. Er zou sprake van een “ingewikkeld web van kruissubsidies en opgelopen achterstanden.” Dit staat in het laatste rapport over Suriname. Vooral de energieprijs voor consumenten is niet om over naar huis te schrijven.

De prijs ligt ver onder de kostprijs en dat is al decennia zo. Een dergelijke toestand kan alleen in stand gehouden worden door subsidies. En grote schulden van energiebedrijf EBS voor geleverde energie vanuit de Afobakka krachtcentrale. Die stroom is van de overheid en wordt doorverkocht aan EBS. Dezelfde overheid verbiedt het bedrijf de consumentenprijs aan te passen. EBS heeft nu een schuld lopen van ruim veertig miljoen dollar.

En het blijft oplopen. Er wordt ook diesel afgenomen bij Staatsolie en ook daar wordt niet voor betaald. Hetzelfde geldt voor stroom die wordt afgenomen van de energiecentrale van het oliebedrijf. Staatsolie mag de schuld van EBS aftrekken van de winst voor de overheid als enige aandeelhouder. Via llerlei verkapte constructies is in 2011 alleen ruim tachtig miljoen dollar aan subsidies verstrekt. Volgens het IMF zijn zulke toestanden niet vol te houden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES