za 1 aug 2015 13:46

Komen kerken ook met excuses voor het slavernijverleden?

59
post thumbnail

Volgend jaar is het precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Het land heeft tijdens de slavernij een half miljoen slaven verscheept en dat ging onder toeziend oog van legerpredikanten. Ook was de Hervormde Kerk aanwezig als staatskerk schrijft het Nederlands Dagblad. Vandaar dat de Raad van Kerken(RvK) het slavernijverleden op de kerkelijke agenda’s heeft geplaatst.

Zo werd in juni dit jaar een oproep gedaan om op 1 juli 2013 als Nederlandse kerken gezamenlijk een gebaar te maken, door de pijn te erkennen die de slavernij heeft veroorzaakt. De achttien bij de RvK aangesloten kerkgenootschappen stemden unaniem in met de aandacht voor het slavernijverleden schrijft de krant.

Maar het is de vraag als de kerken op 1 juli daadwerkelijk met excuses komen. Volgens Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, moeten kerkgenootschappen zelf besluiten of ze ook echt met excuses komen voor hun rol in deze periode”. “Het is niet moeilijk een excuusbrief op te stellen namens alle kerken om daarin schuld te belijden voor het slavernijverleden. Ik zou kerken willen voorstellen dit te doen, maar ik zeg dit op persoonlijke titel” aldus Van der Kamp in het Nederlands Dagblad. Lees verder in het Nederlands Dagblad.

59 Reacties | Plaats Reactie

 1. Als god niet toestaat dat er in zijn naam gemoord wordt, wat doet DiDiBrie op die stoel?

  “””” Maar er schuilt nog een geheim van ons land,en die geheim ga ik alleen voor MIJN volk openbaren zodat zij weten wie wij echt zijn als bevolking. “”

  sra: wanneer ben je ontsnapt en hoe komt het dat ze je nog niet hebben aangehouden?

  Ik wil namelijk niet geloven dat ze je vrijwillig hebben losgelaten.

  Ok, nu serieus:

  Wie heeft jou dat geheim verteld?

  En zeg niet GOD, want dat is niet waar. Ik heb je niets verteld. 😉 😉 😉

  Mie gado, mé plasje ien mie broekoe.

  donderdag 20 september 2012 om 19:31 uur
 2. “”De rol van de kerk was gelijk aan die van de duivel.””

  Als de duivel niet bestaat, hoe kan de rol van de kerk gelijk zijn aan die van de duivel. Dat wil zeggen dat de kerk dus geen rol had.

  Volgens het yin-yang principe is de slavernij bovendien niet iets slechts, maar iets dat tegenwicht biedt en dus evenwicht brengt. Derhalve zou je de slavernij net zo moeten omarmen als bijvoorbeeld naastenliefde. Ze zijn immers keerzijden van dezelfde medaille.

  Gelukkig geloof ik deze bullshit niet. Geen god en geen duivel, geen hemel en geen hel. Wat in deze wereld fout gaat, moet in deze wereld bestraft worden, ongeacht of er morele – universele wetten zijn die alles regelen. (wat we toch nooit zullen weten)

  Niet omdat iemand anders daar wel in gelooft moet ik me daaraan conformeren. Ieder heeft zijn “geloof”, maar samen hebben we afgesproken aardse misdaden bij de rechter te brengen.

  Dat kan in dit geval niet meer. Daarom is op zijn minst een welgemeend officieel excuus van alle officiële instituten die er aan hebben meegewerkt, passend.

  The apology should at least be as big as the crime.

  donderdag 20 september 2012 om 19:48 uur
 3. Het is weer zo ver…. Het onderwerp is ‘slavernij’ en dus lopen de emoties weer hoog op.

  Degenen die steeds om excuses vragen, stellen zich voor hun verwerking naar mijn mening zeer afhankelijk op. Kan pas na ‘sorry’ van de ander de verwerking beginnen of dit thema achter zich gelaten worden?
  Hoe is het ook weer in de kerk? ‘Heer, ik ben niet waardig dat Gij tot mij komt, maar spreek slechts één woord en ik zal gezond worden.’
  Geef je met het verzoek om excuses de ‘zondaar’ niet te veel macht over je? En dan nog wel een ‘zondaar’ die zich niet schuldig voelt voor hetgeen zijn/haar voorouders hebben gedaan….

  Dat wordt dus lang wachten op excuses en ik voorspel nu al weer heftige emoties als dit onderwerp opnieuw ter sprake komt. Daar hoef je geen waarzegger voor te zijn!

  donderdag 20 september 2012 om 21:22 uur
 4. Midete

  Ik denk dat jij een mentale stoornis hebt,,,of wil jij weten wat ik doe,,dat kan jij gewoon vragen ,,,maar als ik jou gaat antwoorden,nou,neen.
  En jij noemt de president van suriname didibrie,,,zeg mij ,,wat ben jij dan.

  donderdag 20 september 2012 om 21:36 uur
 5. @who cares

  Who cares! Zucht?

  donderdag 20 september 2012 om 22:29 uur
 6. @Socrates
  Jij zegt:”Feit is wel dat het christendom de negers fundamenteel heeft verdeeld”.

  Ik zou eerder zeggen dat religiën de volkeren fundamenteel hebben verdeeld.
  Indonesië is verdeeld in christenen,hindoes,moslims en boedhisten.
  China is verdeeld in Boedhisten,Tibetaanse monikken,
  Moslims,Christenen etc.
  India is vereeld in Hindoes,Christenen,Moslims en nog vele andere groepen.
  Suriname is verdeeld in joden,christenen,hindoes,
  moslims e.a.
  Nederland is verdeeld in christenen,Joden,moslims,hindoes e.a.

  donderdag 20 september 2012 om 22:52 uur
 7. Het probleem met ons is dat wij anno 21e eeuw nog steeds last hebben van de slavernij.
  Maar we vergeten om onszelf te ontwikkelen kijk maar naar die aziatische volken deze mensen hebben onderdrukking meegemaakt verdeeld en heerspolitiek is toegepast om deze landen kapot te krijgen maar deze volken zijn net een rietstengel ze buigen mee met de storm als deze geluwd is staan ze weer recht. En deze eigenschap bezitten wij negers niet, wij zijn net een kakantrieboom als deze omgevallen is, is het einde oefening.

  vrijdag 21 september 2012 om 10:50 uur
 8. Persoonlijk denk ik niet dat de Paus excuses gaat aanbieden. Ik persoonlijk zit er ook niet op te wachten. Neen ik ben mij wel bewust van het verleden maar mijn bewustzijn is in het NU. Ik maak er ook NU wat van het leven. Ik ken geen glazen plafond in Europa. Gaat een baan aan mij voorbij dan is het niet bestemd mijn te zijn. Ik ben een slaaf maar dan wel om te overleven in deze wereld, ik moet werken!
  Ik probeer bewustzijn te creeeren bij de jeugd in Nederland.
  De jeugd moet weet hebben van het verleden maar het mag hun niet beperken in hun ontwikkeling. Ze hoeven Nederland ook niet de rug te keren of de blanke te boycotten. Op deze aardbol hebben wij elkaar nodig. Zonder handel met andere landen kan geen een land bestaan.
  Of de Paus nou wel of geen excuses aanbiedt ik ben trots op mijn slavernij verleden. Dat is mijn identiteit of ik het nou wil of niet en daarom omhels ik het ook. Onze plantage moet tot in eeuwigheid bewaard worden, ik ga er met trots en fierheid naartoe en kan mij goed opladen voor een jaartje of 2. Het geeft mij mogelijkheden.

  Ik vraag mij af, stel een Pastoor in een of ander gemeente stelt de brief op en zegt dat op in de dienst. Krijg ik meer identiteit? Ben ik mij bewuster van mijn leven? Zal ik kansen benutten? Zullen de verschillen in de wereld opgelost zijn? Zullen wij elkaar minder afrekenen op kleur? Zullen de termen Redimusu, huisslaaf en huiskoelie tot het verleden behoren. Zullen wij de donkere minder gaan aanduiden als “a blaka wang” en de lichtere bij naam noemen? Allemaal vragen die wij ons zelf horen te stellen voordat wij om erkenning gaan vragen/smeken.

  zondag 23 september 2012 om 12:51 uur
 9. verleen de slavendrijvers gewoon amnestie, daar zijn jullie toch zo soepel in. Het is 150 jaar geleden en nog blijven jullie erover doorzeuren, maar wat 30 jaar geleden gebeurd is zijn jullie zomaar vergeten. Die hoofddader krijgt als bonus het presidentschap om zich nog verder te verrijken. SLAAP LEKKER VERDER ALLEMAAL!!!!!

  zondag 23 september 2012 om 19:11 uur

59 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com