za 1 aug 2015 09:45
post thumbnail

Geen eerbetoon van ‘eigen’ gemeenschap voor Kromowidjojo

71

Zwemster Ranomi Kromowidjojo uit Eindhoven krijgt geen eerbetoon van de Surinaams-Indonesische/Indische gemeenschap voor het behalen van twee keer goud en één keer zilver op de Olympische Spelen in Londen.

De initiatiefnemers van de huldiging hebben de voorbereidingen voor de bijeenkomst gestaakt, omdat Kromowidjojo heeft laten weten er niet beschikbaar voor te zijn. Dat heeft een teleurgestelde voorzitter Johan Raksowidjojo van het organiserend comité donderdag gemeld schrijft Dichtbij.nl.

Volgens de site wilde het comité de zwemster niet alleen eren voor haar “bijzondere prestaties”, maar haar ook bedanken omdat ze de Surinaamse, Indische en Indonesische gemeenschap “rijkelijk heeft laten delen in haar blijdschap, trots en wereldwijde publiciteit”.(Bron: Dichtbij.nl)

71 Reacties | Plaats Reactie

 1. Vraag aan een zwarte Amerikaan wat hij is, dan zegt hij ik ben AMERIKAAN.

  zaterdag 8 september 2012 om 11:43 uur
 2. Ranomi, groot respect voor jouw beslissing. Ranomi voelt zich honderd procent Nederlandse. Haar moeder is Nederlandse en misschien heeft vader afstand genomen van zijn javaans Surinaamse achtergrond, waardoor Ranomi niets van de cultuur van haar vader meegekregen heeft. Desondanks blijft Ranomi mijn heldin, omdat zij de wereld getoond heeft, dat de multiculturele samenleving in Nederland een voldongen feit is, anders dan heel wat politici het nederlandse volk voorhouden.

  zaterdag 8 september 2012 om 11:54 uur
 3. Geen commentaar.

  zaterdag 8 september 2012 om 11:59 uur
 4. Ranomi krijgt een standbeeld pal naast Sana Budaya in Paramaribo.

  zaterdag 8 september 2012 om 13:19 uur
 5. @GMAP
  Daar vraag je wat:Een definitie van een Surinamer?
  Hahahahahaha!Man ga liever de bijbel lezen,daar heb je meer aan!Maar ik zal i.i.g. mijn gedachte over laten gaamn.Misschien zie ik dan het licht.Moeilijk hoor!Whaaaaw!

  zaterdag 8 september 2012 om 15:23 uur
 6. @Felix

  Onze GMAP heeft al meerdere malen laten blijken niet te behoren tot de allerslimsten op dit forum. Zijn vraagstelling alleen al duidt op het niet kunnen begrijpen van de wereld om hem heen. GMAP is een totaal in zichzelf gekeerd wereldvreemd individu en bedient zich steeds van een steeds terugkerend onveranderd one issue statement. GMAP is de dorpsgek van dit forum en komt nu met de superintelligente vraag:

  “Kan iemand mij uitleggen wat de eigenschappen zijn van een echte surinamer?”

  @GMAP

  Allereerst dit:

  Een echte Surinamer bezit de Surinaamse nationaliteit en woont meestal in Suriname.

  SuriNeds zijn geen Surinamers maar Nederlanders. Zij bezitten de Nederlandse nationaliteit en bedienen zich van de bekrompen Nederlandse denkwijze. Ze hebben wel hun roots in Suriname maar het zijn geen Surinamers.

  Als echte Surinamers de Surinaamse nationaliteit bezitten en je vraagt dan wat hun eigenschappen zijn dan zijn er vele antwoorden mogelijk.

  Net zo veel als wanneer ik jou zou vragen: wat zijn de eigenschappen van een Nederlander. En als je bedenkt dat SuriNeds Nederlander zijn dan zou ik dus net zo goed aan jou kunnen vragen: wat zijn de eigenschappen van GMAP?

  De eigenschappen van GMAP zijn dus gelijk aan die van de Nederlander.

  Een Surinamer is geen Nederlander.

  De eigenschappen van GMAP zijn dus niet gelijk aan die van een Surinamer.

  Nederlanders zijn vaak horkerig, betweterig, bemoeizuchtig, azijnpisserig en drammerig.

  Omdat GMAP een Nederlander is kan ik dus gerust stellen dat met grote waarschijnlijkheid ook GMAP horkerig, betweterig, bemoeizuchtig, azijnpisserig en drammerig is.

  Maar ook:

  Surinamers zijn niet horkerig, betweterig, bemoeizuchtig, azijnpisserig en drammerig. 😉

  zaterdag 8 september 2012 om 16:02 uur
 7. GMAP is een totaal in zichzelf gekeerd wereldvreemd individu en bedient zich steeds van een terugkerend onveranderd one issue statement

  zaterdag 8 september 2012 om 16:03 uur
 8. Wat ben ik verheugd met de reactie van Ranomi naar de indo=surinaamse (zonder hoofdletter) gemeenschap toe. Stel je voor dat ze gefraudeerd had…of iemand vermoord had….Had de zgn indo-surinaamse gemeenschap van zich laten horen dan? Het zelfde probleem hebben Rijkaard en Gullit in hun tijd gehad met de Surinaamse gemeenschap.Hopelijk wordt het meer en meer duidelijk dat in deze tijd etniciteit persoonlijk en individueel is. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je trots bent wanneer iemand waar je je cultureel mee verbonden voelt iets geweldigs presteert. Maar die verbondenheid die je voelt kan je de andere partij niet opleggen. Het moet wel van beide kanten komen. Ranomi is 100% Nederlands en dat moet gerespecteerd worden. Zoals ik hoop dat over niet al te lange tijd elke etnische groep 100% Surinaams is en de afkomst van voorouders voor kennisgeving aannemen. Want pas dan gaat Suriname echt draaien.

  zaterdag 8 september 2012 om 16:38 uur
 9. Ranomi: je bent en blijft in calimerostan een allochtoon en als het aan wilders ligt, word je bij je eerste misstap meteen calimerostan uitgegooid! respecteer jouw roots!

  zondag 9 september 2012 om 01:11 uur
 10. GMAP, ik vrees dat u lang zult moeten wachten. Er is mijns inziens geen definitie; het is allemaal (vals) sentimenteel gewauwel.

  zondag 9 september 2012 om 12:55 uur
 11. Gezien de financiële organisatoriese kwaliteiten van surinamers zoals kwakoe wilt ze niet met de rekening van de huldiging komen te zitten.

  zondag 9 september 2012 om 15:20 uur
 12. @GMAP
  Ik ben in ieder geval al zover te denken dat er 2 soorten Surinamers zijn.
  Eén die van zijn land houdt met zijn hart.
  En een die van zijn land houdt met zijn verstand.
  De een die met zijn hart van zijn land houdt kunnen voor een snel verloop van deze vraag direct afzonderen.
  (want liefde is blind, dus aan die groep hebben we niets).
  Interessanter is,de andere groep te bekijken!Tot zover!

  zondag 9 september 2012 om 15:38 uur
 13. ‘Kromo’ hervat training
  Gepubliceerd op 9 september 2012 – 9:56 pm

  EINDHOVEN (ANP) – Ranomi Kromowidjojo zet haar zwemcarrière voort. De tweevoudig olympisch kampioene van Londen 2012 hervat maandag al de training. Dat heeft haar trainer Jacco Verhaeren tegenover de NOS bevestigd.

  ‘Kromo’ overwoog een jaartje vrijaf te nemen maar liet het bij een vrij korte vakantie. Ze bouwt de komende maanden wel langzaam op, met als voorlopig doel de WK langebaan, volgend jaar in Barcelona.

  zondag 9 september 2012 om 23:11 uur
 14. @Felix
  Omdat je eenmaal bezig bent te filosoferen,ga ik met je mee!
  Ik bekijk de Surinamer vanuit een ander oogpunt.
  Hij is dan in 6 groepen te onderscheiden.
  n.l.-
  A.De Surinamer in Nederland met:
  1.een Surinaams paspoort.(pers.o/d ambas.en het cons.)
  2.een Nederlands paspoort.

  B.De Surinamer in Suriname met:
  1.een Surinaams paspoort.
  2.een Nederlands paspoort.

  C.De Surinamer buiten deze 2 gebieden met
  1.een Surinaams paspoort.
  2.een buitenlands paspoort.

  Deze Surinamers verschillen allen onderling in denken,doen en laten.
  Je zou dus één definitie in algemene zin(wat ons bindt) en 6 afzonderlijke definities in bijzondere zin (waarin we verschillen)moeten bedenken.
  Dus zo eenvoudig is het niet!

  maandag 10 september 2012 om 00:57 uur
 15. @Tante anna_ ziekelijk .
  Dus een Braziliaan of chinees die niet in suriname is geboren met een Surinaamse paspoort is in jou kromme beredenering meer Surinaams dan Wij die daar zijn geboren met Nederlandse paspoort???
  De indianen zijn van oorsprong de echte Surinamers de rest is allemaal import.
  anna_Ziekelijk je mag het weten wat de eigenschappen zijn van deze geboren SURINAME,Ik heb 20 mooie jaren van mij leven gewoond in de mooiste land in de wereld Suriname, tot dat er een megalomane sex bladen verkoper de boel is komen vernietigen, zie daar het verschil in normen en waarde fatsoen, respect en onschuldige volk van toen en nu .

  maandag 10 september 2012 om 09:50 uur
 16. Tante anna_ziekelijk.
  Ik heb nog een toevoeging voor jou, jij hebt het over de aller slimste hier op dit forum. Misschien heb jij langer dan mij op de schoolbanken GEZETEN maar de vraag is of jij wat hebt opgestoken want iemand die de economie van ons land heeft kapot gemaakt en onze munteenheid heeft doen devalueren kan je nooit zien als de meest vooruitstrevende president ooit in Suriname.

  maandag 10 september 2012 om 18:08 uur
 17. Jere no ik ben in hart en nieren sranangmang ik ben nu al 15jaar in Nederland nederlands paspoort maar wat ik voel voor su is apart daarom ben ik elk jaar ook daar ik heb daar kunnen bouwen en ik w8 op de gelegen heid om terug te gaan om me te vestigen dus no takie dat sranangmang Inie tata no Sabie neks mie atie de dape

  maandag 10 september 2012 om 22:01 uur
 18. Wat denk ik met trots en weemoed terug aan de dag van inhuldiging in London dat onze Ranomi uit volle borst het Wilhelmus zong, en daarmee de mond snoerde cvan allen die haar claimen.

  dinsdag 11 september 2012 om 11:29 uur
 19. XM: Surinamer in hart en nieren, een ned. paspoort, elk jaar in Sur? Dat vraagt om uitleg……………Zit je niet op de verkeerde plek??????

  dinsdag 11 september 2012 om 11:45 uur
 20. Ranomi Kromowidjojo heeft groot gelijk niet te willen ingaan op een eerbetoon van de kleine Javaanse welzijnsvereniging Bangsa Jawa in de Bijlmer. Want wie denkt de voorzitter van de vereniging wel dat hij is? Moet Olympisch kampioen en bekende Nederlander Ranomi Kromowidjojo in een computerzaaltje in de Bijlmer opdagen omdat ze half-Javaans is? Alsof Surinaamse sporters zich zouden laten huldigen door de Afro-Surinaamse verenging lover box in de Bijlmer, ik denk het niet. Want dat is precies het hier om draait. Het gaat erom dat Bangsa Jawa te klein voor Kromo en niet om feit dat ze niet gehuldigd wil worden door Surinamers omdat ze zich 100% procent ‘bakra’ voelt.

  Als ze een huldiging van Suriprofs in het Olympisch stadion had afgewezen ten overstaan van alle Surinaamse nationale en internationale toppers dan had je mogen concluderen dat ze niet door Surinamers gehuldigd wil worden.

  Maar ja, het typerend wat er nu gebeurd. In plaats van haar besluit te respecteren is Bangsa Jawa diep beledigd en hangt het meteen aan de grote klok. Daarmee halen ze haar door het slijk door met het nieuws van de afwijzing impliciet te suggereren dat ze haar etnische identiteit afwijst en niets met Surinamers te maken wil hebben. Als ze wel was gekomen was het ‘onze’ lieve JAVAANSE Ranomi zus en ‘onze’ lieve JAVAANSE Ranomi zo, nu ze niet is gekomen wijst ze meteen ‘alle Surinamers’ af en wordt ze afgeschilderd als een ‘blaka ptata’ die alleen op schimmels rijdt. Kromo voelt zich te groot voor welzijnsvereniging Bangsa Jawa uit de Bijlmer, en terecht!

  En @GMAP, over die “import”. Ik heb niets tegen Indianen, maar toen jullie met pijl en boog in de jungle op visje aan het schieten waren, zijn het slavenhanden geweest die met bloed, zweet en tranen Suriname hebben opgebouwd. En aangezien jullie die ‘witmans’ hebben geholpen om weggelopen slaven op te sporen om ze weer terug te brengen naar de spreekwoordelijk ‘concentratiekampen’ zou ik maar niet zo hoog van de toren blazen met je “import”. Jullie gaan niet door als de meest dapperen in de Surinaamse geschiedenis, want laten we eerlijk zijn, de nationale held van Suriname is ‘negre’ Kwakoe, de Surinaamse Tri die Jeronimo of Wounded Knee heet moet nog geboren worden.

  dinsdag 11 september 2012 om 14:14 uur
 21. Logisch dat Ranomi geweigerd heeft, omdat zij geen Indische is noch Indonesische en ook geen Surinaamse. Dat meisje is een aardbewoonster en woont in Nederland. Verder is het vrij normaal dat zij haar zege deelt met haar achterban en landgenoten in de plaats waar ze leeft. Waarom moet de Surinaams Javaansche gemeenschap strijken met deze eer? Als ze voor Suriname had gekozen dan was ze voor dat land uitgekomen. Maar helaas voor de Surinamers woont deze zwemkampioene in Nederland, ver weg van alle winti’s, bakroe’s, guna-guna’s en andere verwante onzin. Men ziet het, zonder wassies en andere rituelen heeft zij de top weten te bereiken. Dus zonder sport-obia’s alleen maar succes.

  Surinamers laat dit meisje de eer aan zichzelf houden en bovenal…Laat haar met rust. En alsnog Proficiat Ranomi Kromowidjojo!

  django

  vrijdag 14 september 2012 om 17:46 uur

71 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com