vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurAvantuur en Seedorf ontmoeten elkaar in het Stedelijk Museum

Avantuur en Seedorf ontmoeten elkaar in het Stedelijk Museum

-

Does Travel - naar Suriname

Op 25 augustus jl. ging de expositie Time, Trade & Travel in het Stedelijk Museum van start. De expositie is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en het Nubuke Foundation in Ghana. Tien kunstenaars uit beide landen hebben hierbij de economische en culturele relaties tussen de twee landen onderzocht.

De in Accra wonende Jeremiah Quarshie creëerde speciaal voor de tentoonstelling het schilderij “This is who I am”, een zoektocht naar identiteit die het levensverhaal van de West-Afrikaan Avantuur en de voetballer Clarence Seedorf samensmelt.

Avantuur werd rond 1774 als vierjarig jongetje ontvoerd uit Afrika en verscheept naar Suriname. Na dertig jaar verkrijgt hij zijn vrijheid en stelt meteen alles in het werk om zijn kinderen ook vrij te kopen. Zijn wens werd pas na zijn overlijden verwezenlijkt, na een jarenlange juridische strijd met de Koloniale autoriteiten. Avantuur is de stamvader van de Surinaamse familie Muntslag.

De kunstenaar verwerkte de Engelse en Nederlandse tekst van het stamboomverhaal van de familie Muntslag in een portret van Clarence Seedorf. Seedorf, geboren in Paramaribo en beroemd als Nederlandse voetballer, is de perfecte symboliek voor de identiteitsvraag; Nederlander, Surinamer, onbetwist van Afrikaanse afkomst?
Ank de Vogel-Muntslag, zesde generatie nakomeling van de Afrikaanse Avantuur, is al meer dan zeven jaar bezig haar familie geschiedenis in kaart te brengen.

“Het is bijzonder dat een kunstenaar mijn familie geschiedenis en arbeid op een dergelijke manier kan vastleggen, heel ontroerend.” Ank spreekt de hoop uit dat ook andere Surinamers meer interesse krijgen in stamboomonderzoek.

Het schilderij is tot November te bezichtigen in Amsterdam waarna het terugkeert naar Ghana voor een expositie in Accra. De kunstenaar spreekt de hoop uit dat zijn werk daarna ook in Suriname tentoongesteld kan worden.

Time, Trade & Travel
Bernard Akoi-Jackson, Dorothy Akpene Amenuke, Serge Clottey, Zachary Formwalt, Iris Kensmil, Aukje Koks, Navid Nuur, Jeremiah Quarshie, kąrî’kạchä seid’ou, Katarina Zdjelar. In samenwerking met de Nubuke Foundation, Accra (Ghana).

25 augustus t/m 21 oktober 2012
Opening: zaterdag 25 augustus, 17:00-19:00 uur
Rozenstraat 59 · Amsterdam, Netherlands

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES