di 28 jul 2015 05:27

Vijfentwintig containers voor Surinaamse landbouw

73
post thumbnail

PARAMARIBO, 5 aug – De landbouwsector krijgt steun uit China. Vijfentwintig containers vol met machines en gereedschap worden besteed aan de landbouw. Het is een geschenk van vijf miljoen dollar dat China eerder beloofd had. “Weer een belangrijk moment in de samenwerking tussen Suriname en China”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

De hulp komt op een goed moment. Alles wat de klok nu slaat is duurzame ontwikkeling. Landbouw wordt daarin een bijzondere plaats toebedeeld. Het was ook wat de regering inspireerde om precies dit soort goederen aan te vragen. Het geschenk mocht namelijk zelf worden bepaald. “We hebben gekozen voor de landbouw, omdat die veel potentie heeft. De bedoeling is duurzame ontwikkeling te brengen in vooral Marowijne, Para, Commewijne en Brokopondo”, zegt Lackin.

Dit zijn ook de districten waar landbouw of een prille ontwikkeling doormaakt of nog van de grond moet komen. Voor Lackin is het geschenk des te waardevoller. Weer eens is bewezen hoe het ‘maximale’ te halen uit de betrekkingen met het buitenland. Hij ziet Suriname alsnog de landbouwschuur worden van het Caribisch gebied. Onder meer de teelt en verwerking van cassave zullen aangemoedigd worden. Nu al zou de vraag vanuit het Caribisch gebied enorm zijn.

73 Reacties | Plaats Reactie

 1. Als ik national geographic mag geloven dan bewerken de omliggende landen van China hun gronden het meest met houten werktuigen en de buffel of ossen.Vietnam,Cambodja,Laos en zelfs de laatste atoommacht N.Korea.Behalve dit laatste land hebben alle anderen een overschot aan voedsel,vooral rijst.Dan mag lackin cadeautjes blijven ontvangen,maar als het volk aan werk ethos ontbreekt,hebben we niets aan de machines dan wat politiek bedrijven.Liever had China het tegenwaarde aan geld gegeven,konden de rijst boeren wat van hun schulden aflossen bij de banken.Vele hebben hebben de machines wel en grond,maar ontbreekt hun aan reverses waardoor ze zich steeds in schulden moeten steken.De landbouw blijft de basis industrie voor elke vooruitgang.Als je eigen volk niet kan voeden,gaan ze niets produceren of bij bosjes doodgaan.

  Cobie.

  maandag 6 augustus 2012 om 13:24 uur
 2. @ Cobie
  China geeft niets voor niets.Ben je wel zeker dat al dit materiaal bestemd is voor de Surinaamse boer? Dit zijn voorlopertjes op een of ander groot Chinees landbouw projekt die in de pijplijn zit. Teki ju ai loekoe.

  maandag 6 augustus 2012 om 13:46 uur
 3. @Marcel
  Ik neem aan dat je van hindustaanse afkomst ben. van wat ik over jou ethnischiteit weet is dat de meesten ook donkergekleurd zijn,dus wind er geen doekjes om zeg maar Afrikaanse Surinamers.En by the way waar was jij toen het front aan de macht was en heel wat kadootjes kreeg van Nederland? Wie zijn daaraan rijk geworden? Zo zit geen nodeloze beschuldigingen op te werpen die terug naar jou gegooid kunnen worden.

  maandag 6 augustus 2012 om 13:56 uur
 4. @Koosje -je hebt zo’n hekel aan die chinezen noh haha want je lult alleen uit je nek telkens als het om een “chineze topic gaat” Blablabla al die gelul van jullie mensen….geef je ze niks krijg je gelul…geef je ze wat krijg je nog grotere gelul LOL 😀 maar het blijft natuurlijk leuk om weer eens om die chinezen af te kraken om jullie haat tegen de chinezen te uiten…so pathetic :(

  maandag 6 augustus 2012 om 14:08 uur
 5. @Takimang.

  Het zal best wel zijn dat er wat adders onder het gras zitten.Want als je ziet hoe chinezen alles hand over hand overnemen,wordt je er moedeloos van.De buurten veranderen zienderogen.Deze nieuwkomers hebben geen enkele besef van onze waarden.Onze totale historie die in de buurten liggen,worden door deze lieden te niet gedaan.Door de nieuwkomers is onze bevolkings samenstelling in rap tempo aan veranderen.De regeringen hadden er goed aan gedaan de chinezen in een apart buurt samen te brengen.Dan hadden ook wij een Chinatown als in de andere landen.Zou een trekpleister zijn voor toeristen.De chinese bijdrage aan Sur.

  Cobie.

  maandag 6 augustus 2012 om 14:09 uur
 6. @Jacobus- mooie buurten en onze waarden etc. daar kan je geen cent uit halen, meer bedrijven is meer geld voor de regering (logica). Het land moet vooruit en dat bereik je niet met alleen mooie woonbuurten enz. Suriname is geen bananenrepubliek meer zoals die bakra’s beweren :)

  maandag 6 augustus 2012 om 14:27 uur
 7. @ Andijvie
  Er komt ook geen vooruitgang als niet Surinamers, maar buitenlanders het werk voor deze bedrijven doen

  maandag 6 augustus 2012 om 14:39 uur
 8. En straks 50 volle containers met ?????? terug naar China!!! Voor iets hoort wat he??? en de andere disctricten met open mond staan toekijken!!

  maandag 6 augustus 2012 om 16:11 uur
 9. paarden die de haver verdienen die krijgen ze niet..

  wie zit in de productie sector..

  wie levert het land de meeste productie op,houdt het volk in leven zorgt voor voedsel..

  wie o wie

  waarom worden zij genegeerd.

  kom-op..

  maandag 6 augustus 2012 om 16:30 uur
 10. @Marcel
  Hulp is weldegelijk voor nikerie en coronie

  hieronder hetzelfde bericht maar dan van DWT,.

  Tweede landbouwschenking China in pijplijn

  door Ivan Cairo

  06/08/2012

  Paramaribo – De eerste landbouwschenking van China aan Suriname is nauwelijks afgehandeld of de voorbereiding voor een tweede is al in afrondende fase. De agrarische hulpmiddelen uit de eerste ‘grant’ zijn zaterdag overgedragen door China’s ambassadeur Yuan Nansheng. Landbouwminister Hendrik Setrowidjojo zegt desgevraagd, dat met de tweede schenking machines en andere hulpmiddelen bestemd is voor de agrarische sector in de kustvlakte. Bij de eerste donatie van US 4.9 miljoen dollar is bepaald dat de goederen bestemd worden voor de ontwikkeling van de landbouwsector in het binnenland. De tweede geste bedraagt 4.8 miljoen US dollar.

  Meerdere sectoren

  Volgens Setrowidjojo gaat ook de rijstsector profiteren van de tweede grant. De veevoerproductie zal ook een boost krijgen, meldt Buza-minister Winston Lackin, die verder aangeeft dat ook materiaal voor de kassenteelt zal worden aangevoerd. Hoe de distributie van de goederen uit de eerste schenking die vrijdag zijn aangevoerd zal plaatsvinden is nog onduidelijk. Wat wel vast staat is dat niet alle belanghebbenden op individuele basis de hulpmiddelen en machines zullen krijgen. Kleine ondernemers in Marowijne, Brokopondo, Para en Commewijne komen in aanmerking. “Het is moeilijk om iedereen een kubota of tractor te geven”, argumenteert Lackin. Hij voegt er aan toe dat de komende periode zal worden gewerkt aan de distributie die via een bepaalde beheersstructuur zal plaatsvinden. De coördinatie van deze activiteiten zal in handen liggen van Robert Power, landbouwadviseur van de president. Behalve gereedschappen zoals houwers en tjappen, zijn ook kleine tractoren en andere landbouwmachines aangevoerd. “Ook onderdelen en hulpstukken zijn meegestuurd”, zegt minister Setrowidjodjo desgevraagd.

  Exportgericht

  In Marowijne wordt momenteel een project uitgevoerd waar lokale landbouwers vijf soorten aardvruchten produceren voor export naar Parijs. Met het gereedschap worden ze in staat gesteld hun productie te verbeteren en de kwaliteitseisen van de Franse afnemer te halen. Dat de Chinese geste is gekomen, is volgens minister Lackin omdat de regering zich inzet om het maximale te halen uit de bilaterale relaties met andere landen. Hij voerde aan dat zowel financiële, technische als materiële hulp nodig is.

  Banden hechter

  Bij de symbolische overdracht van de 25 veertig voet containers stelde de ambassadeur dat zijn land bereid is Surinames agrarische ontwikkeling te blijven ondersteunen. Hij zegt geconstateerd te hebben dat sinds het aantreden van de regering Bouterse deze de nadruk heeft gelegd op versnelde ontwikkeling van de landbouwsector. Beijing wil daarbij helpen. Het Aziatisch land beschouwt dat zelfs als een plicht, omdat het op andere gebieden op internationaal vlak ondersteuning krijgt van Suriname. Met het aantreden van de huidige regering zijn de banden tussen zijn land en Suriname hechter geworden, meent de diplomaat. De betrekkingen zijn volgens hem zelfs nog nooit zo goed geweest.-.

  maandag 6 augustus 2012 om 16:46 uur
 11. Van nature zijn we broeders,
  door opvoeding worden we vreemden…
  可以 把 它 写 下来 吗?
  chineese wijsgeer…(confucius)
  你 饭吃 了 没
  i love su, woon en werk

  maandag 6 augustus 2012 om 17:34 uur
 12. @ R!@0 wat staat eronder?? Toch niet een Kip/Haan met zijn poten gekrabt/heen en weer gehaald om naar voer/eten aan het zoeken? Want dat zelfs kunnen de Chinezen uit elkaar halen en lezen wat het inhoudt!

  Heel veel van hen verkopen Goud aan de Heiligenweg. De bonnen worden op z’n Chinees geschreven waar ik geen bal verstand van heb. Ze schrijven blijkbaar 18 karaat terwijl het 8 karaat blijkt acheraf te zijn.

  Ik laat ze wel in het Nederlands uitschrijven.

  maandag 6 augustus 2012 om 18:24 uur
 13. @Wiep-Ding ; die vertaling en bijsluiter zit er bij
  dat is de toekomst…van su
  van nature zijn we broeders
  door opvoeding worden we vreemden….
  i love su….woon en werk………….

  maandag 6 augustus 2012 om 18:51 uur
 14. Aaai boi, ka howe hai????? Enfin, straathonden zijn nu makkelijk opgeruimd. Dus landgenoten, let dubbel op wat voor vlees er in je tjauw-min wordt gebakken…..

  maandag 6 augustus 2012 om 20:01 uur
 15. Soh soh ka-racisten op dit forum 😀 Deze mensen kunnen zich soliciteren in de DNA 😀

  maandag 6 augustus 2012 om 21:10 uur
 16. @ Andijvie.
  De zelfde instelling heeft bout en begint met verkoop van banken en Staatsolie aan buitenlanders.Die heeft ook geen enkele historisch besef.Als je het eigene niet kan waarderen,ben je nergens.

  @ R!@0.
  Als er straks een half milj.chinezen en evenveel brazilianen in Sur.bij zijn gekomen,ben je een minderheid in je eigen land.Ga je je aan de rand van de maatschappij moeten ophouden en van misdaad moeten leven.Jij die vandaag in airco kamer zit.

  Cobie.

  maandag 6 augustus 2012 om 21:56 uur
 17. Skepties, skepties, skepties, de overname van Suriname door China gaat voort. Huizen, landbouw, winkels, ze kopen alle surinaamse politieke mislukkelingen voor een appel en verrotte ei. En in geen tijd wordt Suriname een kolonie van China. Hoe groot zijn die containers, wat zit erin. Zou het mogelijk zijn dat al die Chinezen in Suriname gewoon een legereenheid zijn om binnen de kortste keren een coup te plegen en een zogenaamde democratiese regering naar hun ontwerp opzetten?

  maandag 6 augustus 2012 om 22:09 uur
 18. De tweede shipment containers zal vol wapens zitten pour les chinois? Of de vervanging van de eerste shipment omdat die niet werken wegens zeer slechte kwaliteit?

  maandag 6 augustus 2012 om 22:34 uur
 19. het materiaal is meer bestemd om aan de vraag die de fransen bij de su regering hebben gedeponeerd om te voorzien in hun voedseln behoefte. straks moeten we oppassen dat alles geexporteerd wordt omwille van die euro’s en dat er een voedsel schaarste ontstaat ten beoeve van het eigene.

  dinsdag 7 augustus 2012 om 01:00 uur
 20. Jacobus en cornuiten zijn zo zielig…
  Wie meer kenniz wil Boni Tula facebook. We hebben er een bibliotheek . Jacobus kom kijken .. Je zou nog wat kunnen leren want je praat alleen maar rommel op deze chat

  dinsdag 7 augustus 2012 om 07:20 uur
 21. 5miljoen DOLLAR aan Machines en Gereedschap

  Nu,expertise d’r bij,

  En we krijgen een beginnende bloeiende agrarische sector!!!!!

  dinsdag 7 augustus 2012 om 17:03 uur
 22. koosje

  bedankt voor het verwijzen naar mijn typ fout,,,,ik ben geen ollander maar een surinamer en in su geboren,,ik verplicht mijn zelf niet om het ollandse taal op zijn ollands te spreken nog schrijven,,maar bedankt voor jou mededeling,,,,,,,,,,,@was was godo,kan mij uitleggen wat het woord Epistel betekend,of wat de grond beginselen ervan is.

  dinsdag 7 augustus 2012 om 17:11 uur
 23. Daar komt bij dat de grote mondiale voorraden in handen zijn van de Chinezen. China koopt over de hele wereld mijnen en bergen om zo zijn grondstoffenvoorraad veilig te stellen. Je zou zeggen dat de Chinezen de grondstoffen wel op de markt verkopen tegen een voor hen goede prijs. Het vermoeden bestaat echter dat ze niet de delfstoffen op termijn gaan verkopen, maar alleen de eindproducten die gemaakt zijn met deze mineralen. China gaat niet voor het snelle geld maar voor werkgelegenheid en daarna voor de verkoop van consumptiegoederen.

  Gebergte
  Een klein voorbeeld van hoe China zijn mineralenhonger stilt. In Zuid-Amerika heeft China een compleet gebergte gekocht. In dat gebergte zitten miljarden tonnen koper. De berg is betaald met harde cash en wordt op termijn afbetaald via de ‘koperoogst’. Deels hebben de Chinezen dit aankoopbedrag, dat in de miljarden dollars loopt, besteed aan infrastructuur. Deze is aangelegd door de Chinezen zelf om zo het transport van erts naar de haven veilig te stellen en op die manier een deel van het geld direct terug te verdienen. Hoe moet ik deze werkwijze noemen? Vrijhandel of kolonialisatie?

  Kolonialisme

  Eén ding is zeker, in veel landen waarmee China zaken doet vult de leider eerst zijn zakken, wat overblijft is voor het volk. Dit doet me denken aan de koloniale tijd waarin wij Nederlanders de lokale leiders van geld voorzagen, zodat zij ons de handel gunden en zorgden voor personeel. Al dan geen slaven. De infrastructuur werd door de desbetreffende handelsmaatschappij verzorgd.
  De Chinezen doen nu exact hetzelfde over de hele wereld. Want ook in Europa en de VS stellen ze hun handel veilig door investeringen in infrastructuur en zachte leningen af te betalen met het inkopen van hun goedkope handelswaar.

  Grondstoffenbalans 2020

  woensdag 8 augustus 2012 om 07:30 uur

73 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com