zo 2 aug 2015 20:20

Premier Rutte aanwezig op 1 juli herdenking

106
post thumbnail

Op 1 juli 2012, a.s. zondag, organiseert het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de jaarlijkse Nationale Herdenking en Viering Nederlands Slavernijverleden. Evenals voorgaande jaren vindt de herdenking plaats in het Oosterpark te Amsterdam-Oost rondom het nationaal slavernijmonument. Het slavernijmonument staat pal tegenover de hoofdingang van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

Om 13.00 uur opent Andrew Makkinga de herdenking en brengt Marianne Markelo een traditioneel plengoffer. Namens de Nederlandse regering voert demissionair minister-president Mark Rutte het woord. Vervolgens zijn er toespraken van de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en NiNsee voorzitter Eddy Campbell. Na de gebruikelijke kransleggingen en een muzikaal optreden van zangeres Berget Lewis, sluit Joan Ferrier (voorzitter van Stichting Slavernijherdenking 2013) de plechtigheid af. Hierna vindt om 14.30 uur, eveneens in het Oosterpark, de opening van het Keti Koti festival plaats. Het festival is vrij toegankelijk en duurt tot 21.00 uur. Naast diverse muzikale optredens zijn er tientallen kraampjes en de tentoonstelling Art in Public – De emancipatie voorbij. Ga naar www.ketikotiamsterdam.nl voor het volledige programma.

Achtergrond
Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die gebieden. De stad Amsterdam, historisch verbonden met de trans-Atlantische slavenhandel, geeft samen met het NiNsee, de aanzet om de herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij een breed nationaal karakter te geven.

Met de jaarlijks terugkerende Nationale Herdenking en het Keti Koti Festival op 1 juli staat Nederland stil bij het verleden en kijkt vooruit naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid.

106 Reacties | Plaats Reactie

 1. @JENKE: Ik doe opnieuw een dringend beroep op je om je te melden bij de psychologenpolitie , omdat ze je anders zelf zullen met groot machtsvertoon zullen arresteren, neem je maatjes ik vraag me af en Marvin Gay ook mee.Rest mij nog de vraag who the h*ll is Louis Doedel? Ik weet wel wat een doedelzak is.En

  zaterdag 30 juni 2012 om 16:37 uur
 2. @WIEP DING: Ik weet dat het goedbedoeld is om Jenke de Jankert door te verwijzen naar die schedelspecialisten,maar nieuwe hersencellen bij oude doen die toch al niet optimaal functioneren, dat wordt een mislukte moksie alessie,en dan krijg je pas goed de poppen aan het dansen.Dus ik denk dat intensieve therapie meer kans maakt, alhoewel ik ook daarvoor het ergste vrees……

  zaterdag 30 juni 2012 om 16:44 uur
 3. @HENK MOLENAAR: Ik vind het vreselijk voor je moeder.Dit soort types ken ik inderdaad. Ik ruik ze voel ze op 10 km afstand.dit soort figuren moeten door de plee gehaald worden, en dan doorspoelen. Ik hoop dat er snel een ontruiming komt door een deurwaarder zodat je moeder van dit gespuis verlost wordt. ze horen op abra broki of sunny point thuis, of beter nog op maripasoela ofzo….

  zaterdag 30 juni 2012 om 16:58 uur
 4. Beste Zucht:

  In het zelfde portiek wonen ook keurige Surinaamse mensen die als de dood zijn van die Tokkies en hun bezoekers. het is een kwestie van tijd voordat deze asio’s vanwege huurachterstand hun woning worden uitgezet. Is hun al een paar keer overkomen……………

  Op naar de volgende woning en dan begint het weer opnieuw……..

  zaterdag 30 juni 2012 om 19:41 uur
 5. Henk versus Jenke 3-0

  zaterdag 30 juni 2012 om 19:48 uur
 6. Ik hoop dat de aanwezigen zich zullen gaan gedragen op deze herdenking op 1 juli. Treedt de medemens met respect tegemoet en ga niet doorelkaar praten en protesteren het leed is geleden in het verleden en de wonden zijn diep dat begrijpt niet iedereen , maar herdenken doe je in vrede met elkaar. Sterkte mensen.

  dinsdag 25 juni 2013 om 13:33 uur

106 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com