vr 31 jul 2015 15:21

Herdenking én viering afschaffing slavernij te Utrecht

135
post thumbnail

Op zaterdag 23 juni wordt in de Johanneskerk in Utrecht-Overvecht een Keti Koti avond gehouden. Keti Koti betekent letterlijk ‘verbreek de ketenen’. Tijdens deze avond herdenken én vieren we de afschaffing van de slavernij. De bijeenkomst is een gezamenlijk project van de Denktank Sociale Cohesie Overvecht, Tori Oso Utrecht en Kosmopolis Utrecht in samenwerking met St. Keti Koti Tafel.

Er wordt een driegangen maaltijd geserveerd bestaande uit traditionele Surinaams-Creoolse gerechten die tijdens de slavernij gangbaar waren: pindasoep, Heri Heri met bakkeljauw en Bojo toe. Tussen de gangen door vinden onder leiding van host Mercedes Zandwijken rituelen en gesprekken plaats met diverse gasten, onder wie Lydia Emanuels (journaliste/radiomaakster), Esther Captain (historica/onderzoeker), Bright Richards (theatermaker) en Wim Manuhutu (oud-directeur Museum Maluku). Verder draagt Carlo Rijkaard (pseudoniem Blaka Mira) een aantal gedichten voor en de Apinti-drummers van Taste4all nemen de bezoekers mee op een muzikale tocht door de slavernij.

De avond wordt afgesloten met een hoedenmodeshow van de Surinaamse ontwerpster JaneSS. Zij zal de ontwikkeling laten zien ‘Van Anisa tot moderne hoed’. Een Anisa is een gesteven hoofddoek uit Suriname. De designs zijn vaak ontworpen naar aanleiding van een gebeurtenis of voor een bepaalde gelegenheid, zoals bijvoorbeeld afschaffing van de slavernij of een trouwpartij. De vele verschillende bindwijzen van een Anisa geven boodschappen door. Wat te denken van ‘Wacht me op de hoek’ en ‘Bosi mi es esi (Kus me snel)’. Info: www.torioso.nl.

135 Reacties | Plaats Reactie

 1. @Zucht

  Het enige doel van Tedje was een racistische statement te maken. Een statement die geen enkele relatie heeft met het artikel “Herdenking én viering afschaffing slavernij te Utrecht”

  Mijn reactie is een tegenreactie op wat Tedje aanhaalt. Dus ga niet zeuren dat het hier niet over India gaat. Het gaat in het artikel niet over pandits en wat ze van creolen vinden. En wat jij verder vind zal mij ook worst wezen. Ik ben totaal niet geinteresseerd in je achterlijke PVV-taal. Ga naar je stamkroeg en speel daar de Sabimang tussen je PVV -billenmaatjes. En als je hier je ei niet kwijt kunt is er nog altijd: http://www.stormfront.org

  Daar kun je je duivel vinden.

  donderdag 21 juni 2012 om 22:44 uur
 2. Hoe kun je nou een replica zijn van iets dat niet bestaat ?

  donderdag 21 juni 2012 om 22:45 uur
 3. @MEDUSA: Figuren als de Pandit bestaan onder alle bevolkingsgroepen, en zeker in Su. De creolen kunnen er ook wat van, als je soms de uitlatingen hoort, daar lusten de honden geen brood van.pvv-ers vallen daarbij vergeleken in het niet. Ik geloof niet in het sprookje van Su dat alle bevolkingsgroepen vreedzaam met elkaar leven, wel naast elkaar maar niet altijd met elkaar, de uitzonderingen daar gelaten. En die opmerking over de duivel en DDB moet je met een knipoog zien….

  donderdag 21 juni 2012 om 22:52 uur
 4. ANNABEL: Wat ben je weer tegendraads en onaardig tegen je knulleke zucht.Wanneer het over racisme gaat moet jij Annabel als de gesmeerde bliksem in een stil en donker hoekje gaan zitten en je gaan zitten schamen, want jij kan er ook wat van net als die Pandit.Jij doet niet anders dan racistische statements maken naar alles wat blank is. Wat is dan het verschil. jij en die Pandit zijn TWO OF A KIND….

  donderdag 21 juni 2012 om 22:59 uur
 5. ANNABEL ik wist overigens niet dat DDB op stormfront te vinden was……

  donderdag 21 juni 2012 om 23:00 uur
 6. @Zucht
  Ik denk dat bij zulke ernstige zaken er geen ruimte voor een knipoog mag zijn!
  Zulke pandits zijn gevaarlijk racistisch bezig en oefenen een demoraliserende invloed op de gemeenschap uit;ze moeten derhalve “opgeruimd”(liever kwaadschiks dan goedschiks) worden eer zij hun verderfelijk gif op de vreedzame Hindoestaanse generatie uitstorten.
  Staatsgevaarlijke entiteiten zijn dat!!!
  Dit zijn nou de echte staatsvijanden.
  TEDJE,bedankt dat je onze ogen nu wel hebt geopend!

  donderdag 21 juni 2012 om 23:07 uur
 7. @MEDUSA dan verschillen we daarover van mening, maar dat moet kunnen, en ik wil niemand opruimen, ik ben n.l. een democraat die een rechtstaat voorstaat. En als begonnen moet worden om figuren als de Pandit op te ruimen, dan blijven zeker in Su niet veel meer van over. Annabel onze tovervee is ook zo een racist, maar van mij hoeft ze ook niet opgeruimd te worden, als ik haar identiteit wist zou ik haar wel aanklagen wegens discriminatie, haatzaaien en het demoniseren van het blanke ras en Surineds…….

  donderdag 21 juni 2012 om 23:15 uur
 8. @Bryan

  Zucht heeft inderdaad extreemrechtse denkbeelden en daardoor vind ik hem vooral extreem zielig. Zucht is een koelie met PVV-denkbeelden die er enorm op geilt deze hier op dit forum te ventileren. Naar stormfront durft hij niet want daar zullen ze hem niet pruimen en midden in zijn smoel uitlachen. In plaats daarvan kiest hij ervoor om zich hier te laten slachtofferen. Eigenlijk is het knulleke dus ook nog masochistisch. Bij het lezen van zijn reacties kom ik steeds weer tot de conclusie dat ik met een zwakbegaafde te maken heb. Ik kan geen enkele intelligente uitspraak in reacties van dit knulletje ondekken. Wel steeds herhalende uitspraken die nergens op slaan. Lees zijn reacties en aanschouw de onzinnigheid en de mate van zwakzinnigheid. Dramatisch gewoon!!!! Ik vermoed dat Zucht een tenger knulleke is die in zijn jeugd vaak werd gepest en racistisch bejegend. Ik sluit een Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS) niet uit.

  donderdag 21 juni 2012 om 23:17 uur
 9. @Zucht
  Zolang er zulke mensen(die altijd tussen de verschillende bevolkingsgroepen lopen te stoken) in Suriname rondlopen,zal het nooit goed komen met dat land.We hebben juist mensen nodig die binden,bruggen bouwen etc.maar geen stokers.
  De Surinamer heeft al te veel geleden.

  donderdag 21 juni 2012 om 23:22 uur
 10. @ANNABEL: Maar nu raak ik helemaal in de war van jou. Ben ik nu een koelie? Ik was toch eerst een bounty,toen een blanke racist en daarna een jood met keppeltje en oja ook een blanke zuid-afrikaan. ANNABEL nou moet je mij echt helpen door te vertellen wie ik nou echt ben.En ANNABEL die herhalingen dat moet wel als je met de ndp-groupies te doen hebt en lui die dom geboren zijn en nooit iets hebben bijgeleerd tijdens hun leven. Het is net als het werken met mensen met een geestelijke beperking of kleuters, meestal moet je in herhaling vallen en hopen dat ze op gegeven moment het licht zien en begrijpen wat er gezegd wordt.

  donderdag 21 juni 2012 om 23:26 uur
 11. @MEDUSA: Daar vind je mij aan je zijde. Maar opruimen Neen. In een rechtstaat stap je naar de rechter. Het probleem in Su is echter dat het geen rechtstaat is, maar een totalitaire staat waar leiders zich alles denken te kunnen veroorloven inclusief zichzelf amnestie te verlenen, en verdachten te liquideren.

  donderdag 21 juni 2012 om 23:30 uur
 12. @Zucht

  Ik heb geen interesse in jouw licht. Jij vervalt steeds in dezelfde herhalende zinnen omdat je de intelligentie mist een samenhangend geheel van woorden en zinnen te creëren. Jouw reacties ontberen elke samenhang en dat kan te maken hebben met een gebrek aan ordeningsvermogen. Simpel gezegd: je slaat wartaal uit. Ik zal jou nooit dom noemen omdat domme mensen niet zwakzinnig behoeven te zijn. Maar dat je zwakbegaafd bent staat voor mij vast. Bij jou ontbreekt elke logica en datgene wat je schrijft past zeker in de categorie kleuterdeuntjes. Ik noem je een koelie omdat koelie het woord is dat jou witte meesters voor jou hebben bedacht. Je schikt je in die hoedanigheid en je bent er slaaf van. Ik ken Hindustanen zonder koloniale conditionering die ik nooit koelie zal noemen omdat ze zich niet als een koloniale koelie gedragen. Die weten wat ze zijn en ze zijn er trots op. Ze zijn Hindustaan. Maar jij bent de koelie zoals de witte man dat graag ziet. Onderdanig naar hem toe maar denegrerend naar anderen. De ultieme futuboi, de koelie. Dat ben jij.

  donderdag 21 juni 2012 om 23:52 uur
 13. @Maar ANNABEL: Nu verval jij weer in herhaling door je grammafoonplaatjes over zwakzinnigheid kleuterdeuntjes wartaal en wat dies meer zij weer op te zetten.En zoals gewoonlijk blinkt je posting weer uit in contradictie, want want als ik vlgns jou kort geleden nog een blanke pvv-er was, hoe zou ik dan een zwarte slaaf kunnen zijn. En natuurlijk ga je me dan vertellen dat er ook blanke slaven bestaan.Weet je wat Annabelletje plaats mij maar in het hokje waar je mij zo graag ziet, uit frustratie dat je mijn etniciteit nog steeds niet hebt achterhaalt. En bespaar jezelf de moeite om mij te gaan vertellen dat het je niet interesseert, want ik weet wel beter….je bent per slot van rekening een ndp-er ik heb met je te doen…….en ik begrijp dat je geen interesse hebt in mijn licht, want dat zou maken dat je in mij schaduw zou moeten staat. annabel tu curioso zucht………

  vrijdag 22 juni 2012 om 00:06 uur
 14. staat m/z staan

  vrijdag 22 juni 2012 om 00:06 uur
 15. @Zucht

  Ik moet steeds op dezelfde reactie reageren. Geen variatie, oninteressant, boring! Bezit je dan geen enkele creativiteit? Of gaat het jou om een beetje aandacht. Je bent niet wit, je bent niet zwart, je bent geen jood. Je bent wel slaaf. Slaaf van je eigen onnozelheid. Ik kan je niet in een hokje plaatsen want je bent vleesch nog visch. Verder vind ik je ontzettend vermoeiend en ik heb het gevoel dat ik mijn tijd verdoe. Draaien in cirkels is niet mijn ding. Welterusten!!!!!!

  vrijdag 22 juni 2012 om 00:30 uur
 16. AnnaZ

  Je hebt gelijk.Zucht is vermoeient.

  vrijdag 22 juni 2012 om 00:37 uur
 17. @ANNABEL: Ik weet niet wat ik ben, en ook dat weet ik niet zeker…..Ik weet wel dat ik je trigger.En geef het maar toe je vind mij vermoeiend, maar je leest mn postings gretig, en je kan het niet laten om op mij te reageren , ondanks dat je vele malen eerder poste dat je dat niet meer zou doen, om het vervolgens WEL te doen met als argument van´´ Normaal reageer ik niet op zwakzinnige postings maar voor nu maak ik een uitzondering´. Ik begrijp je zelfhaat en je haat naar mij toe omdat je nare scheld kanonades mij niet deren.Je bent per slot van rekening een product van het slavernijverleden, en daar hou ik rekening mee.En draaien is wel je ding want dat doe je constant vandaar dat je nu scheel ziet….. ook jij wel te rusten en ik hoop dat het dak van je woning goed verankert is.. maar daar zal je nu geen last van hebben want je zit toch in de Bijlmer………

  vrijdag 22 juni 2012 om 00:42 uur
 18. @MARRO: Je kan mn postings ook overslaan door verder te scrollen……probleem opgelost….. en ben jij trouwens degene die nu voor onze annabel haar pleidooien gaat houden? kan ze zet zelf niet meer af ?……

  vrijdag 22 juni 2012 om 08:02 uur
 19. Anna_Zoeloe is de grootste racist op dit forum. Punt uit.

  Dat bewijst ze door bij elke posting ( maakt niet uit wat het onderwerp is) de blanken/ Nederlanders te kakken te zetten.

  Enkele maanden verwees ze naar een site waar ze haar denkbeelden vandaan heeft. Uitgangspunt van deze site was dat de blanken de vertegenwoordigers van de duivel op deze aarde waren en de zwarten de vertegenwoordigers van God.

  Als je informatie van dit soort sites haalt, zegt dat voldoende over de geestelijke gesteldheid van deze vrouw.

  vrijdag 22 juni 2012 om 08:36 uur
 20. @HENK MOLENAAR: Goed gezegd ook jij hebt haar door. Maar eigenlijk heb ik met haar te doen. Want uit al haar postings voel je de blinde haat en zelfhaat van een slachtoffer van het slavernijverleden met zieligheidsfactor 10 die nog iets te vereffenen heeft met haar voormalige meesters.tegelijkertijd hypocriet en vroom besneden. Ze is totaal de weg kwijt in haar zoektocht naar de martelaarsrol.Dit kenmerkend gedrag verlamt complete bevolkingsgroepen, wat weer als alibi gebruikt word om het heft niet in eigen handen te hoeven nemen………Ik zag overigens net het woord pseudologia fantastica voorbij komen, moest gelijk aan onze Annabel denken…….

  vrijdag 22 juni 2012 om 09:22 uur
 21. Leugen Henkie is er weer met indianen verhalen.
  De grootste racist op deze forum ben jij. zucht en jij zijn net twee oude weiven,jullie komen alleen hier om te roddelen.

  vrijdag 22 juni 2012 om 09:52 uur
 22. De herdenking van de slavernij is belangrijk voor de Surinaamse gemeenschap. Een volk moet zijn geschiedenis kennen.

  vrijdag 22 juni 2012 om 10:03 uur
 23. Beste Martha Koulen,

  Het uitspelen van de slavernij troefkaart/ discriminatie troefkaart om een discussie te winnen is zoooooooo 2011..

  Om met dr Phil te spreken:

  “How is that working for you so far”

  vrijdag 22 juni 2012 om 10:54 uur
 24. En Zucht:

  Ik ken zo veek succesvolle Surinamers in Nederland met goede opleiding en prima baan die het nooit over discrimnatie/slavernij hebben.

  Dat zijn meestal die Surinamers die 3 jaar lagere school hebben, niet voor 13.00 hun bed uit komen, 3de generatie uitkeringstrekkers en Bouterse aanhangers zijn die daarover klagen

  vrijdag 22 juni 2012 om 10:57 uur
 25. Toch weer opvallend al die eendagsvliegen met hun snel gecreerde fake id’s/nicknames die even langs komen om hun minnetjes te plaatsen. Waarschijnlijk allemaal één en de zelfde persoon….

  vrijdag 22 juni 2012 om 13:17 uur
 26. @HENK MOLENAAR: Heel goed gezien 3 jaar lagere school , sommigen kennen de school alleen maar van de buitenkant,uitkeringstrekkers die alleen hun bed uitkomen na de middag en alleen vooruit te branden zijn als ze hun uitkering moeten ophalen, of om de deur te openen voor Wehkamp en Neckermann leveranciers. En ze kunnen inderdaad alleen door fake id’s aan hun plusjes komen……….

  vrijdag 22 juni 2012 om 14:23 uur
 27. Jongens jongens togggg…nog elf nachtjes slapen dan is het 1 juli en dan nog slapen 1 nacht extra, pas dan gaan wij feesten en/of….:)

  ..en dus beste mensen wankelt de “vastigheid” 01- 07 – 1863 😉

  vrijdag 22 juni 2012 om 15:05 uur
 28. @Martha Koulen

  “Leugen Henkie is er weer met indianen verhalen.
  De grootste racist op deze forum ben jij. zucht en jij zijn net twee oude weiven,jullie komen alleen hier om te roddelen.”

  Inderdaad, net twee oude wijven. Roddel en achterklap door onze zwakzinnige nietsnutten. Hun reacties zijn niet de moeite waard en het is heel grappig dat ze beiden nogal paranoia zijn. Overal duikt volgens hen de vijand rond en ze geloven in hun eigen zelfbedachte surrogaatwereld. Je hebt gelijk: de grootste racistische ezels op dit forum. 😉

  vrijdag 22 juni 2012 om 15:59 uur
 29. @Henk Molenaar

  Je maakt jezelf zoals gewoonlijk weer onsterfelijk belachelijk. Dit item gaar over slavernij hoor dus je geleuter over troefkaart slaat werkelijk nergens op. Heb je ook iets zinnigs te zeggen? Met je eeuwige kletskoek kom je ook niet ver maar ik neem het je niet kwalijk. Meer zit er gewoon niet in. Veel succes met je billenmaatje Zucht en als je iets zinnigs hebt te melden dan hoor je automatisch weer van me. Dat geldt ook voor het knulleke. :)

  vrijdag 22 juni 2012 om 16:08 uur
 30. @PASEW: Feesten, ze doen maar , er is echter niets en dan ook niets te vieren. De mentale slavernij is nog prominent aanwezig bij grote groepen, en de ketenen houd hen nog steeds in de wurggreep.

  vrijdag 22 juni 2012 om 16:24 uur
 31. @ANNABEL: Ja scheld maar gooi het eruit, die ingehouden woede van een nog te vereffenen rekening van een ex slaaf, laat los, scheld maar op mij want ik kan het hebben. probeer ook kickboksen ofzo trap maar overal tegenaan als die ketenen maar verbroken worden.Schreeuw het uit en neem een wassie, want daar zal je het mee moeten doen, want die rekening van 1200 mljrd kan je op je buik schrijven, geen eurocent zal te toegeschoven krijgen, want na 40 jr. Calimerostan, zou je geld aan de ex kolonisator moeten moeten betalen voor genoten onderwijs uitkeringen en alle voordelen die de welvaartstaat je geboden heeft en nog biedt…….En neem je vriendin Martha Koulen mee. En over indianenverhalen gesproken, was jij het niet die kort geleden beweerde net als je DDB indiaans bloed uit Para te hebben?, dus kunnen indianenverhalen alleen uit de mond van een nazaat van de indianen komen, net als die luchtkastelen van die andere indiaan DDB……….

  vrijdag 22 juni 2012 om 16:35 uur
 32. @Zucht

  Gaap, gaap, gaap!

  vrijdag 22 juni 2012 om 16:51 uur
 33. Hoe mooi zou de wereld vandaag niet zijn als Columbus niet was gaan “zwerven”!!!!

  Dan zou Ingi-boi Dada vandaag Communiceren middels rookwolk :) :)

  Cowboy Lonnie middels tromgeroffel :) :)

  vrijdag 22 juni 2012 om 16:56 uur
 34. @ANNABEL: Het was niet mijn bedoeling om als narcotiseur je in slaap te brengen…het is de bedoeling dat je die slavernij hebbies van je afgooit je slavenketenen verbreekt, je leven een nieuwe wending geeft en jezelf geen slavernijslachtoffer meer voelt. Schop tegen mij aan en beeld je maar in( voor jou peanuts) dat ik een nazaat van een slavenhouder ben( oeps, mezelf verlult)……

  vrijdag 22 juni 2012 om 17:00 uur
 35. ANABEL: Nog even dit neem die wassie wel in de Bijlmer of Surimaribo, ga onze stranden in Caribisch Ned. niet ontmaagden……..

  vrijdag 22 juni 2012 om 17:02 uur

135 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com