dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieTwee miljard dollar investeringen in Suriname

Twee miljard dollar investeringen in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 mei – In Suriname is ruim twee miljard dollar geïnvesteerd de afgelopen tien jaar. Dit meldt de Economische Commissie voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied, Eclac. Het grootste deel van de investeringen had betrekking op de mijnbouw. Eclac vindt het opmerkelijk dat de investeringen toenemen, ondanks de internationale malaise. “En er komt nog meer de komende jaren”, zegt voorzitter Henk Naarendorp van de Kamer van Koophandel & Fabrieken.

Tot 2015 worden investeringen voorzien tot ruim een miljard dollar. Het gros is weer bestemd voor de mijnbouw. “Het is een bevestiging dat wij als investeringsbestemming steeds meer op de wereldkaart worden geplaatst. Politiek is het best stabiel, hoewel er van tijd tot tijd vervelende dingen plaatsvinden. En het land is redelijk veilig”, zegt Naarendorp tegenover de Ware Tijd. De relatief grote vloed geld mag geen reden zijn tot gerustheid, integendeel.

De mijnbouwindustrie is nu eenmaal vluchtig van aard. “Wij moeten deze grote investeringen gebruiken om de andere sectoren te ontwikkelen”, aldus Naarendorp. Het is de enige duurzame manier om werkgelegenheid te scheppen. Grootschalige mijnbouw is daar veel te kortstondig voor. Eer de rest van de economie echt en alternatief, zal heel wat moeten gebeuren. Wetgeving moet worden gemoderniseerd en het klein en middenbedrijf moet flink opgekrikt worden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

36 REACTIES
  1. Er zijn nog zat mensen op dit forum die maar blijven volharden dat er geen economische ontwikkeling plaatvindt in Suriname.
    Dit ondanks de constante positieve waarderingen van verschillende internationale instanties die dus het tegenovergestelde beweren.
    Ik ga er van uit dat deze zeer gewaardeerde economen geen luchtbalonnen verkopen omdat daar geen reden toe is.
    Internationaal gewaardeerde economen hebben totaal geen baat bij om de positieve economische ontwikkeling in Suriname mooier voor te stellen dan het is.
    De financiële cijfers over Suriname zijn feiten en spreken voor zich.

    Dan heb je ook mensen die beweren dat er in Suriname nog steeds kinderen zonder eten naar school gaan
    ten teken dat er nog steeds armoede in Suriname is.
    Allicht kom je deze kinderen nog steeds tegen in Suriname! De armoede die al sinds jaar en dag in Suriname bestaat kan de huidige regering niet met een toverwoord laten verdwijnen. Wie daarin gelooft is zwaar onrealistisch bezig.
    De armoede heeft toen bestaan in Suriname, de armoede bestaat nu nog in Suriname en over 50 jaar zal de armoede er nog bestaan in Suriname.
    Volgens het Ontwikkelingsprogramma Van De Verenigde Naties leeft in Suriname momeneel 15,5% van de bevolking onder de armoedegrens. In 2002 was dat nog 70%.
    De hoop is uiteraard dat die armoede in de (nabije) toekomst dan wel in grotere mate gelenigd zal zijn.

    Anderen beweren weer dat dit positivisme over de economische ontwikkeling te danken is
    aan Venetiaan’s beleid om stabiliteit te creëren.
    Hiermee ben ik het volledig mee eens.
    De regering Venetiaan heeft de basis gelegd voor dit succes.
    De regering Venetiaan heeft het fundament van het huis gebouwd en de huidige regering doet haar taak naar behoren om verder te gaan met bouwen van het huis.
    Alleen een fundament bouwen is namelijk niet voldoende om een huis (af)te bouwen.
    Dus mensen die menen dat Venetiaan de werkelijke basis heeft gelijk dan zeg ik, ja!
    Maar de huidige regering verdient ook zeker een pluimpje omdat ze de goeie basis die door de vorige regering is gebouwd niet hebben vernietigd maar juist verder uit aan het uitbouwen is.
    Velen hadden namelijk onheilspellende voorspellingen hierover.

    Voorts heb je ook en groep mensen die terecht beweren
    dat deze economische groei te danken is aan twee natuurlijke hulpbronnen van Suriname; namelijk goud en olie. Maar met goud en olie kun je economisch gezien heel ver komen. Kijk maar naar sommige landen in het Midden Oosten die geheel afhankelijk zijn van de olie maar economisch gezien een gigantische groei hebben meegemaakt of nog steeds meemaken. Suriname heeft het voordeel dat er ook nog andere natuurlijke hulpbronnnen aanwezig zijn zoals, kaolien , nikkel, koper, platina en ijzererts,
    Suriname is op basis van deze natuurlijke hulpbronnen
    de 17e rijkste land van de wereld.
    Naarondoropp heeft dit treffend verwoord; “Wij moeten deze grote investeringen gebruiken om de andere sectoren te ontwikkelen”.

    De Surinaamse economen hadden deze gigantsiche investeringen met name in de goud en olie industrie zien aankomen en verwachten zelfs een overhitting
    van de economie van Suriname vanwege een tekort aan arbeiders en inflatie. Kort samengevat; wanneer de geldhoevelheid toeneemt en er geen hogere productie van Suriname tegenover staat, zal de gemiddelde prijspeil door de toegenomen vraag naar goederen stijgen. Er staat immers geen extra productie tegenover.
    Er staat de huidige regering dus een gigantische uitdaging te wachten. In meerdere opzichten overigens.

    Dusdat


    Maak melding
  2. @Dusdat
    kan mij vinden in je posting doch wil wat toevoegen nl:
    V.w.b. de extra productie, terecht opgemerkt dat er een tekort is aan mankracht en inflatie (eigen en import).
    Waar denkt men deze geschoolde mankracht vandaan te halen, gezien het salarisniveau die Su te bieden heeft?

    Terecht een gigantische uitdaging waarvan het resultaat vele jaren later merkbaar / voelbaar zal zijn.


    Maak melding
  3. Suriname is op basis van deze natuurlijke hulpbronnen
    de 17e rijkste land van de wereld……..

    we zitten op een gouden bank desondanks zijn wij nog STEEDS “bedelaren”…


    Maak melding
  4. “Twee miljard dollar investeringen in Suriname”

    Suriname zit duidelijk in de lift. Ik hoop dan ook van harte dat Suriname meer geluk heeft en dat meer dan genoeg olie gevonden wordt zoals ze dat voor de kust van Frans Guyana ook hebben gedaan?

    SurNeds ik zou zeggen, het wordt inpakken geblazen, wroko de fu du.

    Ok niet allemaal natuurlijk, die azijnpissers mogen in Nederland blijven.


    Maak melding
  5. ROY: Klopt zeventiende rijkste land ter wereld, met de een amrme bevolking, waar inderdaad nog kinderen zijn die met een lege maag naar school gaan, een paar dagen geleden nog bevestigd door een schoolhoofd ergens in Parbo op Sky radio Suriname..


    Maak melding
  6. Voor die lui die denken dat Sur. in de lift zit: Ik hoop dat de bekabeling van de lift solide is( geen chinese makelij) want anders stort die lift met oorverdovend lawaai en met alle gevolgen van dien naar beneden.


    Maak melding
  7. Twee miljard dollar in 10 jaren is 200 miljoen dollar per jaar. Bovendien is het meerendeel geinvesteerd in de mijnbouwsector. M.a.w. ze investeren 200 miljoen per jaar en ze dragen het veelvoud in winst weg. Dan zijn er Suri’s die de zogenaamde economische ontwikkelingen bejubelen. Ze krijgen een stuiver terwijl de mijnbouwbedrijven met een gulden aan winst ermee vandoor gaan. Ach tja een kinderhand is gauw gevuld.


    Maak melding
  8. Zo is het Ray2

    Ik heb uit goede bron vernomen dat b.v. Suralco een behoorlijk investeert maar dat er vrijwel geen cent naar Suriname gaat.
    Het gaat dus niet om investeren maar winst.
    En wel winst die wordt afgedragen aan de regering van Suriname.

    Dat er steekpenningen worden betaald niet meegenomen want dat is een publiek geheim.
    Hoe kom je anders aan de consessies.


    Maak melding
  9. Goed lezen is een kunst. Niet zo snel opspringen om het non-beleid van deze regering op te hemelen hoor, want zodra het vet eraf is blijft een menje-menje karkas over; Bauxiet is bijna op en Bakhuys levert niet genoeg op (studie is niet zeker van mogelijkheden). Ook Staatsolie is over 35 jaar klaar als er geen goede bronnen voor de kust worden gevonden. Goud? Hoelang nog en wat gebeurt er met de vervuilde gronden en wateren? Bovendien de werkeloosheid van Suriname is meer dan 10%, dus ik weet niet wie men voor de gek denkt te houden.


    Maak melding
  10. KaSSa! KaSSa! KaSSa voor de NDP. Om het geld te verdelen moet er natuurlijk commissies worden benoemd.
    Hoe meer hoe beter. Laat Sssomo en zijn corrupte kliek buiten deze commissies.

    bouterse heeft dit beloofd aan het IMF:
    Invoering van BTW!!!

    The government is moving ahead with efforts to strengthen tax administration and introduce a VAT system. These efforts, which are supported by technical assistance from CARTAC and the IMF’s Fiscal Affairs Department, have fallen somewhat behind schedule. The mission fully concurs with the authorities’ assessment that the VAT project is a critical element to broaden the revenue base and enhance non-mineral tax collections. It therefore encourages them to redouble their efforts and press ahead with the implementation of this project so that the VAT system is up and running in the second half of 2013.

    voor eenieder die nog geloogd dat DDB zoete broodjes bakt:
    dit is beloofd aan het IMF
    http://www.imf.org/external/np/ms/2012/050912.htm


    Maak melding
  11. Wilt suriname investeringen in andere sectoren dan moet het wat gaan doen aan het feit dat het ruim 2 jaar kost om een bedrijf te starten. Teveel burocratie! Suriname kan zich prima onafhankelijk maken van de mijnbouwsector door het midden en klein bedrijf te stimuleren, aan de hand van weinig maar niet slechte regulering, simpele belastingregels en snelle afhandeling van zaken. Waarom kan er in andere landen een bedrijf geopend worden binnen 1 dag maar in suriname heb je 697 dagen nodig?


    Maak melding
  12. TWEE MILJARD EN MEN KLOPT ZICH OP DE BORST.

    HEEFT BEREKEND VOOR HOEVEEL MILJARD ER SCHADE IS AANGERICHT AAN HET LAND EN VOLK?

    HOEVEEL ER VERGIFTIGD IS IN HET BINNENLAND? HEEFT MEN NOG TOEKOMST ALS MEN ZO DOORGAAT OF STEVEN MEN AF OP TOTALE ONDERGANG.

    NOU DE STRATEGEN KUNNEN DAT BEVESTGEN!

    MENSENDIT IS GEEN KRITIEK MAAR ZORG!!!!


    Maak melding
  13. Ik ben blij dat Roy het gras voor mijn voeten heeft weggemaaid.@ Dusdat, hou nou op met jou onzin, de fundamenten waren al gebouwd, was het niet de zelfde crimineel die zich nu president mag noemen die alle fundamenten van onze jonge republiek kapot heeft geschoten.Front heeft met behulp van het koninkrijk der Nederlanden de basis gelegd voor een stabiele,democratische en fatsoenlijke Suriname, maar helaas zie ik dat we weer de jaren 80 opgaan waar er bandeloosheid, respectloos en normloos heerste.


    Maak melding
  14. Hiermee word gewoon bevestigd dat de vorige regering goed bezig was.Dus ik weet niet waarom sommige mensen die man Venetiaan zo willen neerhalen.
    Want tot nu toe is duidelijk,dat dit allemaal vruchten van de regering Venetiaan zijn.Dit artikel heeft het over de afgelopen 10 jaren.
    Dus ik wil die kwikpissers van de ndp toch vragen om even een toontje lager te zingen,want die afgod van jullie heeft nog niets gepresteerd.


    Maak melding
  15. Yes!! twee miljard geinvesteerd!! wat is het prachtig zeg!
    loop eens langs de Mariaschool, van Idsingastraat, de hele stad, Tourtonnelaan, Az ziekenhuis, Zwartenhovenburgstraat etc.etc. dan wil je niet geloven wat je ziet! Als je een kwie-kwie daar los laat, heb je in de maanden april, mei juni alleen maar kwa-kwas zwemmen!! Ik wil nieteens over binnenland hebben!! Oke dan maar de volgende winsten en investeringen hoop ik!! Alle succes!!


    Maak melding
  16. Zie hoeveel geld men (de rijken) vooruitschuifd om met winst terug te halen, in zo kort mogelijke tijd. Men heeft zeker haast uw rijkdom in eigen zak te steken.
    Is het niet beter de gespaarde 800.000.000,- us zelf hiervoor aan te wenden om met eigen mensen (opleiden) in een groter tijdsvlak deze werken uit te voeren.
    Zo blijven deze bodemschatten langer bruikbaar en kan ook de vervuiling beperkt blijven.Het liefst 0
    Eigen bodemschatten aan wenden om gevraagde eindprodukten te verkopen levert meer op dan de uitvoer van een grondstof (werk gelegenheid)), meer waarde van het land.
    2017,1 miljard rijker,)) i.p.v. 1 miljard op de bank.((
    Ik hoop voor u dat uw bestuur dit ook ziet en dat ook zij weten dat het IMF slecht kan rekenen, Suriname is niet rijk maar kan dat wel degelijk worden. Groetjes uit Nederland waar de broekriem een gaatje extra nodig heeft voor steeds meer mensen.


    Maak melding
  17. Zucht,

    Jouw opmerking is zeer terecht. In Suriname zijn er nog veel mensen die onder te armoedegrens moeten leven. Het is zeker waar dat er nog kinderen met honger naar school gaan. Om dat te kunnen weten hoef je niet eens naar Skyradio te luisteren.
    In sommige wijken zie je en voel je de armoede.

    Zoals ik eerder meldde is het percentage van mensen die onder de armoedegrens leven 15,5 %.
    Ter vergelijking; in Amerika is dat percentage 12%.
    Dat verschil is dus niet al te groot.

    Qua armoedemeting doet Suriname het echter veel beter
    dan landen als India, Brazilië, Trinidad, Grenada,
    Zuid Afrika, Egypte, Argentinië, Griekenland en Portugal, om maar een paar landen te noemen. Zoals we weten geldt brazilië als een
    opkomende economie. Maar ook daar worstelt men hoe de armoede op te lossen.

    Natuurlijk hoopten wij met z’n allen dat de huidige regering de armoede binnen twee jaar had opgelost.
    Armoedebestijding is echter niet een kwestie van een knopje omdraaien waardoor de armoede verdwijnt.
    Mensen die onder de armoedegrens leven hebben een structureel probleem: geen of bijna geen goeie scholing, geen baan, vaak met veel kinderen, geen of bijna geen toegang tot de medische zorg, veel criminaliteit etc…
    Kortom het is een legio aan problemen. Problemen die
    niet onder deze regering zijn ontstaan. Het ontstaan
    van armoede gaat veel en veel verder terug.
    Deze problemen kun je derhalve niet een twee drie oplossen.
    Omdat deze problemen van structurele aard zijn moeten ze ook met structurele maatregelen aangepakt worden.

    De huidige regering maakt daarin kleine stapjes;
    verhoging van de aov, verhoging van de kinderbijslag,
    het bouwen van meer schoollokalen, het verlagen van
    de prijzen van de eerste levensbehoeften en de regering is van plan een noodfonds op te zetten voor de minder draagkrachtigen.
    Dit zijn maatregelen die deze mensen niet meteen rijk zullen maken maar het brengt wel enige verlichting in hun armoede.
    De verwachting van velen van ons van deze huidige regering waren wat dat betreft niet al te hoog gespannen.
    Dus we moeten het beetje dat deze regering doet om de armoede te leningen niet afkraken maar juist aanmoedigen.

    Eerlijkheidshalve vind ik wel dat het op dit moment nogal stroef loopt in de effectiviteit van deze regering maar de positieve signalen geven wel hoop dat deze regering werkelijk werk wil maken om de armoede te verlichten.
    Laten we ze aub daar voor de tijd gunnen.
    Er zijn beloftes gedaan ook aan de minder bedeelden
    en wanneer blijkt dat deze beloftes losse flodders waren dan hebben de Surinamers de mogelijkheid om deze regering in 2015 linea recta naar ‘huis’ te sturen.
    Zonder pardon!

    Dusdat


    Maak melding
  18. Jonguh wtf hoezo shell vergelijken met su?
    Su is nog.steeds een derde wereld land. Dus in verhouding met de.omzet van hun is het best wel veel! Ik dacht dat de omzet van su ongeveer 7mld per jaar is(ik weet dit egt niet zeker).

    DUSDAT JE HEBT ZO FKIN HARD GELIJK!


    Maak melding
  19. Henk Zemelaar,

    ik had niks anders van jou verwacht dan om weer met zo’n absurde vergelijking te komen.
    Ik heb reeds eerder opgemerkt dat jij alle registers opentrekt om jouw hersenspinsels gestalte te geven.
    Hersenspinsels die bestaan uit het neer halen van Suriname en haar bevolking, op alle fronten. Jouw reactie geeft aan dat het jou niet gaat om Bouterse maar je hebt er een missie van gemaakt om Suriname als land constant af te kraken.
    Wanneer je in staat bent om desnoods appels met peren te vergelijken om jouw gelijk te krijgen dan is er iets structureels mis in jouw brein.

    Suriname is zich langzamerhand aan het ontdoen van de status arm land. Met een BNP van circa 4,5 miljard
    amerikaanse dollars is een bedrag van 2 miljard
    een gigantisch bedrag voor Suriname.
    Dat houdt in dat een ivesteringsbedrag van 2 miljard
    in 10 jaar tijd een jaarlijkse bijdrag levert van
    200 miljoen aan de economie. Voor een land met zo’n micro economie is dat een gigantisch bedrag.
    Maar als je deze bedragen gaat vergelijken met Nederland en een multi national als Shell dan vallen deze bedragen inderdaad in het niet.

    Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat jij een type persoon bent die hoopt dat de economie van Suriname
    als een kaartenhuis in elkaar zakt, dat Suriname weer
    haar handjes openhoudt voor Nederland, dat Surinaamse kinderen allemaal met gezwollen buiken rondlopen omdat ze tekort hebben aan allerlei soorten vitaminen
    vanwege de armoede, dat er weer lange rijen arme mensen
    staan bij de winkels, dat alles weer op de bon gaat etc.. etc.
    En dan zou jouw gemoedsrust tot bedaren komen omdat je dan zou kunnen zeggen; zie je wel, ik heb altijd gelijk gehad.

    Houdoe


    Maak melding
  20. @henk molenaar,

    Shell dat zijn de grootste oplichters dus aub niet die indiaan die richting uit sturen anders komen we allemaal er nog bekaaider vanaf!
    Qua investeringen is het natuurlijk een lachertje want de heren verdienden dit ook net hun hosselen hobby zeep verkopen dusssss…..

    @cees,
    Hè jonge doe eens effe normaal verrekte gek haha Brabantse boeren haha…
    Heb je teveel naar nitro gekeken jongen.
    Maar blijfde gij effe in brabant zitte jonge.


    Maak melding
  21. Maandag 21 mei 2012 om 17:14 uur, door suriboy
    Je moet je eerst op de hoogte stellen van zaken voordat je zomaar uit je nek zit te l$$ll%n. Die situatie die jij schetst is 1 vd 1e eerste wapenfeiten van de vice president geweest om aan te passen. Je kan in Suriname in een week een NV oprichten. Geen negativisme als het niet nodig is “vriend”


    Maak melding
  22. Maandag 21 mei 2012 om 22:56 uur, door Henk Molenaar
    Zijn de neagtieve zaken zo marginaal geworden dat jij je verlaagt tot het gooien met vergelijkingen die vreselijk onredelijk zijn. Zo kan ik het ook hoor. Shell heeft altijd en overal geroofd waarbij mensenrechten hen absoluut niets zegt. jij als criticaster van DDB zou juist deze naam ook op jou zwarte lijst moeten hebben. Of maakt het voor jou niet uit dat er in vergelijking met jou haat naar DDB vanwege de 80er jaren groter is dan de moord van minimaal tientallen duizenden mensen die Shell in de loop der jaren op haar geweten heeft. En waarbij hetzelfde beleid nog steeds gevoerd wordt. Wat een grote HYPOCRIET ben jij toch. Maar ja, wat verwacht ik van iemand die Henk Molenaar heet en hoogstwaarschijnlijk WIT is. Door deze uitspraak verraad jij je kolonialistische inborst en afkomst. BAH…..


    Maak melding
  23. altijd weer de zelfde mensen die maar in deze forum suriname onder wil trekken,laffe surinamers zijn dat,want ze moeten hun oude dagen zeker hier verder slijten,want al hebben ze een huis daar,toch kunnen ze niet aarden daar,en dat is een probleem en trauma van hun geworden,blijf maar hier,want je vind jezelf zeker meer,ziekelijke mensen die jullie zijn,en nog iets is toch goed met de ontwikkeling in Su. en dat wordt beter want we komen op en de mensen die in suriname huun best doen zullen hun kinderen een goede toekomst bieden in de komende tijden want je kan de ontwikkeling
    niet meer stoppen,en bemoeien jullie die niet van suriname houden niet met de bewindvoering want jullie zijn allen maar domme mensen die gewoon willen lullen op deze forum,het gaat suriname goed,neetjeman


    Maak melding
  24. 200 miljoen per jaar.
    Maar de straten in de stad zijn nog steeds vies. Toeristen (die Paramaribo een paar uur bezoeken met de boot) klagen alleen maar. Kan er geen plan van aanpak gemaakt worden dat dit van maandag tot vrijdag gebeurd. En voor het weekend een extern bedrijf. Dit lijkt mij niet zo moeilijk. Dit door een plan van aanpak.
    Is het niet mogelijk dat de kinderen een boterham en melk krijgen in de middag pauze. Dit kan samen met het bedrijfsleven georganiseerd worden. Elke maand een ander bedrijf. Ze mogen dan gratis reclame maken op tv voor een week. Er zijn zulke knappe koppen daar maar ze bedenken deze dingen niet zelf. Weinig beleving.
    Is het niet mogelijk dat er op elke middelbare school een computerklas komt met internet verbinding van de drie grote partijen in Suriname. Samen met het bedrijfsleven. Dan maar een buiten vrouw minder!
    Probeer het beste naar Suriname te halen voor de groenten producten. Het bestrijden van insecticiden. Dus zoek het internationaal met toekomst visie, dus ook op midden en lange termijn. Goedkoop kan ook duurkoop zijn. Dus Cuba.
    Want vergeet niet de jeugd heeft de toekomst.

    Ik rust
    Djamoe


    Maak melding
  25. RoyC,
    Zonder kritiek kom je nergens.
    Surinamers moet leren om kritisch te zijn, als sommige Surinamers een spiegel voorhoudt zien ze dat altijd als anti terwijl je van kritiek kan leren.
    Omdat jullie niet kritisch zijn kan Bouterse doen en laten met jullie.


    Maak melding
  26. Wat zijn wij blij in 10 jaar zoveel geld. Wanneer gaan de zwarten het eens leren dat met het verkoop van de grondstoffen alleen maar geld verdient kan worden.Ze willen techniek vergelijken zich met de blanken maar kunnen helaas niet denken omdat hun ego hun in de weg staat.Kijk naar de zwarten in de wereld noem een land.
    Vergelijk je niet met de blanken qua beschaving en intelect lopen ze 100 jaar voor op jullie.We willen onze meester imiteren en denken dat wij de meester zijn.


    Maak melding
  27. Ik als azijnpisser lees het artikel en het valt me meteen op dat het grootste deel van de investeringen gegaan is in de mijnbouw en mijn enthousiasme is meteen minder groot. De bermpissers lezen alleen maar dat er investeringen gepleegd zijn en verder interesseert ze niets. Bij mijnbouw is er namelijk per definitie sprake van roofbouw, d.w.z. de hulpbron wordt op zo’n manier benut dat het daarna op is (Op = Op), m.a.w. er is geen sprake van duurzame ontwikkeling. Narendorp zegt het ook: “De mijnbouwindustrie is nu eenmaal vluchtig van aard. Wij moeten deze grote investeringen gebruiken om de andere sectoren te ontwikkelen”.

    Als men een groot deel van de inkomsten verkregen uit deze investeringen niet aanwent om het onderwijs en ICTsector in Suriname niet heel snel op een hoger plan te brengen ben ik bang dat we over enkele jaren nog verder van huis zijn. Gelukkig las ik net in de krant dat Telesur, die om enge bedrijfsbelangen, de ontwikkeling van de ICT sector al jarenlang frustreert, eindelijk tot de orde geroepen wordt door de TAS. En als ik Josefzoon (adviseur van de president op onderwijsgebied) mag geloven wordt het onderwijs in Suriname binnenkort drastisch verbeterd, o.a. het beroep van leraar zal weer de waardering krijgen die ze vroeger had, waardoor leraren niet meer met behulp van bijbaantjes gaan proberen hun inkomen te vergroten, ht aantal leerlingen per klas wordt omlaag gebracht enz. Blijkt straks dat deze twee beloften loze beloften waren dan vrees ik het ergste voor Suriname met of zonder gigantische investeringen in de mijnbouw.

    Henk Molenaar, Shell mag dat gigantische bedrag in drie maanden plegen (Shell is een multinational met vestigingen in alle uithoeken van de wereld), dat wil nog niet zeggen dat de investeringen voor Suriname, met een half miljoen mensen, volgens welke maatstaf dan ook, enorm groot zijn. Henk, je zegt vaak zinnige dingen, maar het is niet nodig om dwangmatig elke ontwikkeling in Suriname een negatieve draai te geven. Dat er zulke grote investeringen in 10 jaar tijd gedaan zijn in Suriname is positief, als ik me niet vergis is het bedrag groter dan het geld dat Suriname toegezegd kreeg van Nederland tijdens de onafhankelijkheid (en dit jaar, 37 jaar verder is het pa op), het is alleen jammer dat de investeringen vooral in de mijnbouwsector terecht komen.


    Maak melding
  28. Dusdat
    Je schrijft een lang verhaal met alleen maar bullshit.Want tot nu toe heeft deze regering nog geen moer gedaan.
    En eerlijk is eerlijk,boutje heeft het in het begin van dit jaar zelf toegegeven.Hij heeft zelf gezegd,dat het afgelopen anderhalf jaar hij heeft gebruikt om voorbereidingen te treffen(het regelen van familie en vrienden op bepaalde posten) en dat 2012 het doe jaar word.
    Nou zijn we 5 maanden in 2012 en wat doet hij,hij stuurt ministers naar huis onder het mom dat ze niet goed functioneerden,waardoor hij achter raakte met zijn plannen.Dus alle positieve dingen van nu mogen we gerust toeschrijven aan drs Venetiaan en regering.
    Ik weet het dit is moeilijk te slikken voor die paarse kwikpissers.


    Maak melding
  29. Volgens mij moet vene (de guy hierboven )surinaamse president worden. Hjj gaat iedere dag suriname veranderen. Nee laat zo zeggen iedere seconde!

    Hou tog op man. Bouterse heeft in deze 5maanden meer gedaan dan dat vene aan de macht was!

    Bam!

    Nu ga je cker zeggen: vene heeft alles opgebouwd de reserves gemaakt enzo. Ik weet niet of dit klopt. Maar hij stopte het grootste deel in zn eigen pocket!

    Bouta denkt aan iedereen!


    Maak melding
  30. Zo kunnen we maar doorgaan.Armoede bestaat hier niet.Hebzucht is een ongeneeslijke ziekte.Terwijl de vrouwen in dure Ipsums en Hariers rondrijden staan hun kinderen knippa’s te verkopen bij diverse hoeken .Deze arme kinderen zijn het die de rekening moeten betalen.Werkloze vrouwen die de hele dag de stad in rijden en om het ene uur het geld (knippa-geld) komen halen bij de kindertjes.Vaak zitten ze zonder eten, want ma heeft het geld genomen om benzine te kopen.Hoe willen ze vooruit komen.Is er geen controle.Wat doet de kinderpolitie.Wat is het lot van deze arme kinderen?Verdienen ze dit?Ik heb zo vaak geld gegeven maar nooit de knippa’s genomen omdat ik het heel erg vindt dat ze bij zon en regen moeten hosselen.Vrouwen komen jullie op voor deze kinderen.Wat doet het Stichting voor het Kind?Heeft mevr.Ferier het te druk met de Palu?

    Over de twee miljard dollar.Nou, Vader Abrahams kan nu heel hard lachen met zijn smurfjes.
    We blijven de gangen volgen hoor mijne mensen.

    Danitia


    Maak melding
  31. @ RoyC: FYI http://www.doingbusiness.org/~/media/fpdkm/doing%20business/documents/profiles/country/SUR.pdf

    Wie nog een business in Suriname wilt opzetten na het lezen van dit document, is knettergek.
    En ik geloof mr vice president absoluut niet als hij zegt dat het 2 weken duurt een NV op te zetten. Al was het waar, wat about de BV en andere bedrijfsoorten? Die zijn niet belangrijk?

    Doordat men in Suriname van alle kanten word tegengewerkt word men liever een spookambtenaar dan eigen handen uit de mouwen steken, laatst staan praten over innovatie ( waarvoor er dus eers een ondernemingsspirit moet bestaan)

    Is ook de verklaring waarom die 2 internationale bedrijven in Suriname (Alcoa, IAMGold) hun zin krijgen. Suriname bied weinig naast zijn natuurlijke hulpbronnen, integendeel maakt investeren heel moeilijk. Het bied weinig aan, vandaar dat het ook weinig terugkrijgt. 2 miljard investeringen over 10 jaar dat is 200 miljoen per jaar, over de BNP van suriname is dat een bagger 4-5%. Terwijl voor ontwikkelingslanden het percentage eerder rond de 30% hoort te zijn… Slakkentempo baya.


    Maak melding
  32. heel goed nieuws,2 miljard us$ investering in su..

    maar wat niet vermeld wordt,dat er veertig/vijftig miljard US$ wordt weggedragen ..

    en het volk bljft pinaren in die troep zitten zonder enig perspektief..


    Maak melding
  33. Woensdag 23 mei 2012 om 00:45 uur, door rohit
    Bij zo’n reaktie van je ,zou ik het mooi vinden als je wat voorbeelden kan noemen,wat jou afgod in de afgelopen 5 maanden heeft gedaan behalvde reizen.


    Maak melding
  34. Rohit

    Er is nooit juridisch bewezen dat Vene geld heeft gestolen.
    Er is wel bewezen dat baas Bouta dopa heeft gesmokkeld en dat hij daar voor in wittie basie kondre minimaal 10 jaar moet zitten.

    Ik rust
    Djamoe


    Maak melding
  35. @ savoen,

    je bent een ware schaande gozer, je hebt volgens mij geen verstand van geschiedenis, ga je eerst daarin verdiepen dan kan je je muil open trekken.
    Is het niet de blanken die alles heeft gestolen uit Afrika en naar Europa en USA hebben gebracht. Noem mij een goud of diamant mijn in Europa. Geen 1 kan jij me noemen. Maar Engeland, Nederland, Belgie en ga zo maar door heeft goud dat men niet weer wat mee te doen, idem voor al het diamant voorraad.
    Is het niet Nederland die de slavernij heeft gebruikt/misbruikt om de zwarten te verbieden om toentertijd te leren lezen en te schrijven. Is het niet Nederland die de zwarte man bewust heeft onderdrukt, dat de man alleen als neukslaaf was om zoveel slaafjes te maken/produceren.
    Gozer ga eerst je geschiedenis leren voordat je je domme muil hier komt open trekken.
    Is het niet Nederland die voor de wateren van Suriname BEWUST 700 slaven bij vloed een schip dat averij ging maken liet verdrinken.
    Jij bent een schande. Het zal me niet verbazen dat je alles glashelder ga ontkennen.

    1 advies ga eerst beter je huiswerk doen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES