vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSociale en psychische druk op krijgsraad ongekend intens

Sociale en psychische druk op krijgsraad ongekend intens

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 mei – De sociale en psychische druk op de krijgsraad was nog nooit zo intens. Grotere en kleinere belangengroepen doen elk op eigen manier een duit in de zak. De afgelopen dagen is de druk alleen maar toegenomen. Naarmate de ‘dag des oordeels’ naderde, is een reeks theorieën en visies over de samenleving heen gegooid. Aan elk der zijden is bij voorbaat bekend dat de rechter geen andere keus heeft dan dit of dat te bepalen. Wie ook gelijk krijgt of niet, de rechtspraak in Suriname zal nooit meer dezelfde zijn.

Als er één feit nadrukkelijk de kop op stak de afgelopen dagen, is het wel de teloorgang van een mythe. Juristen en politici hebben in Suriname traditioneel altijd het beeld op gehouden dat de rechtspraak vrij moet zijn van maatschappelijke beïnvloeding. “De rechter moet in alle vrijheid en neutraliteit een besluit kunnen nemen”, heet het dan. Het is ook waarom media en (soms) het parlement zaken die onder de rechterlijke hamer liggen, niet becommentariëren.

Controversieel als die al waren, hebben de roerselen rond de decembermoorden, gebroken met deze traditie. Emoties en hartstocht (‘moordenaar’, ‘landverrader’, staatsvijanden’) hebben al bij voorbaat vonnis geveld. Weliswaar niet ‘hét vonnis’, maar elke partij heeft op eigen manier signalen gegeven aan de krijgsraad. Of het nu een mars is ‘ter ondersteuning’ of een ellendig saaie mediacampagne ‘om van uw land te houden’, de boodschap is niet mis te verstaan. De rechter is ook maar een mens.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

32 REACTIES
  1. Het is niet eerder in de staatsrechtelijke geschiedenis van Suriname voorgekomen dat een rechter de wet in formele zin moet toetsen (lees: Amnestiewet). In dat geval heb ik een tip voor de Krijgsraad: het surinaams staatsrecht is qua grondslag hetzelfde als Nederland. Het toetsingsrecht geeft de rechter de mogelijkheid een dergelijke omstreden wet te toetsen aan Verdragen. mr Hugo Essed heeft al een tipje van e sluier geligt. In feit is het niet zo moeilijk. Indien de Krijgsraad de Amnestiewet naast zich neerlegd betekent dat de grootste victorie voor de rechtstaat Suriname!!!


    Maak melding
  2. Ik wens de rechtstaat alle rechtvaardigheden, de moed, kracht toe en dat zij straks met opgeheven hoofden recht in ieders ogen kunnen kijken en praten! of anders de stoel des oordeel verlaten.

    GOD ZIJ MET DE RECHTVAARDIGHEID EN DE RECHTERS!!


    Maak melding
  3. De president (moordenaar) die zijn eigen amnesty even regelt heeft zich persoonlijk met de rechtspraak bemoeit en die geschoffeerd.
    Bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet.
    De nabestaanden van de slachtoffers diep gekrenkt.
    Is dat een president die boven de partijen staat en voor alle mensen is.

    Kan het in een land nog gekker?

    Psalm 37 : 8
    Gods wraak ontwaakt, en trekt de trotsen tegen:
    Hun eigen zwaard vergiet hun ziedend bloed;
    Dan breekt hun boog, dan vallen z’ op hun wegen,
    Dan blijkt op ’t klaarst’, dat hier het weinig goed
    Van ’s HEEREN volk, rechtvaardiglijk verkregen,
    Veel beter is, dan ’s bozen overvloed.


    Maak melding
  4. In een ‘normale’ maatschappij met rechtstaat is er geen enkele Sociale en psychische druk en wordt er naar eer en geweten rechtgesproken binnen de kaders van de wet.

    Blijkbaar is Suriname onder Bouterse geen rechtsstaat meer…

    Een andere conclusie is niet mogelijk


    Maak melding
  5. Nog even ter herinnering:

    De Surinaamse president Desi Bouterse had tot vijf jaar geleden nog innige banden met een grote transporteur van drugs in Zuid-Amerika. De drugsbaas, Eduardo Beltran, zou volgens de Verenigde Staten een belangrijke tussenpersoon in de regio zijn bij de smokkel van cocaïne uit onder andere Colombia.
    Dit blijkt uit een geheim diplomatiek bericht uit juni 2006 van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. Het stuk is onlangs door klokkenluider WikiLeaks gepubliceerd.
    Na veroordeling
    De onthulling is een nieuwe aanwijzing dat Bouterse na zijn drugsveroordeling in Nederland mogelijk gewoon doorging met de handel in cocaïne. De oud-bevelhebber werd in 2000 door het Haagse gerechtshof tot 11 jaar cel veroordeeld voor een drugstransport van 474 kilo. De lading coke, verstopt in een zeiljacht, werd in 1997 onderschept in de haven van Stellendam in Zuid-Holland.
    De Amerikaanse ambassadeur Marsha Barnes meldt de relatie tussen Bouterse en Beltran in een stuk van zeven pagina’s. Het document gaat over de innige samenwerking van Bouterse met een andere drugsbaas, de Guyanese topcrimineel Roger Khan (39). Deze beruchte drugsbaron, ook wel de ‘Pablo Escobar van Guyana’ genoemd, werd toen door de VS gezocht wegens drugshandel.
    Volgens Barnes zou Beltran opereren vanuit Venezuela. Vertrouwelijke bronnen meldden dat hij elke maand Suriname bezocht. Beltran, over wie verder weinig bekend is, wordt omschreven als een ‘belangrijke regionale figuur als het gaat om de logistiek en transport van drugs.’


    Maak melding
  6. De psychische druk moet toch een beetje verzacht zijn, indien we zien wie er allemaal de petitie hebben ondertekend en aan de protest demonstratie hebben meegedaan?

    Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname
    Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede
    Stichting 8 december 1982
    Moiwana ‘86 Mensenrechtenorganisatie
    Inter Religieuze Raad van Suriname (IRIS)
    Comité Christelijke Kerken (CCK)
    C-47
    Staatsolie Werknemers Organisatie
    RBC Werknemers Organisatie
    SDSM Werknemers Organisatie
    Bond Personeel RGD
    Bond Personeel BVGS
    Tjin A Kwie Werknemers Organisatie
    Bond van Leraren (BVL)
    Particulieren in Moengo
    ORWASS Werknemers Organisatie
    Varossieau Werknemers Organisatie
    Hakrinbank Arbeiders Bond
    Torarica Arbeiders Bond
    Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL)
    De West Werknemers Organisatie (DWWO)
    Progressieve Werknemers Organisatie (PWO)
    Algemeen Bureau voor de Statistiek Werknemers Organisatie (ABSWO)
    Jongeren tegen Amnestie
    RedSu Surinaamse studenten

    Dit moet i.i.g. een hart onder de riem betekenen voor de krijgsraad!


    Maak melding
  7. De rechters dienen zich geen rekenschap van de maatschappij te geven, maar te luisteren naar de immer galmende roep om rechtvaardigheid van de slachtoffers.


    Maak melding
  8. De 15 slachtoffers van de 8 dec straf proces waren landverraders, staats vijanden, moordenaars ……..
    Een domme vraag die de nabestaanden stellen.
    Wie heeft hun geliefden vermoord. Deze vraag is fout.
    Een goede vraag zou zijn.
    Waarvoor zijn ze vermoord?
    De Politie heeft bij het oppakken van rover, dieven etc. meer dan 15 mensen vermoord.
    Moeten deze nabestaanden aan de Politie die vraag stellen. Welke politie beambte heeft hun geliefden vermoord? Nee nee nee fout fout fout.
    Het was hun plichtHet was hun plicht Het was hun plicht.


    Maak melding
  9. Laat het gaan we kunnen geen doden tot leven werken
    We kunnen ons wel inzetten voor een beter suriname voor de toekomst lijkt mij wijzer


    Maak melding
  10. Sociale en psychische druk op krijgsraad ongekend intens.

    zelfs denk ik dat dit ook te maken heeft met het feit dat men terug denkt aan de jaren 80. Dit omdat het volk verdeeld is geworden door uitspraken van de President en zijn geestelijke leider om te zeggen dat “Wie tegen de amnestie is, een staatsvijand is”.

    Ik hoop dat de krijgsraad de amnestie wet niet naast zich neer gaat leggen en dat er en uitspraak komt.

    Wat ik helemaal niet snap is het feit dat Bouterse wel tijd heeft om op het podium te gaan vertellen wie een staatsvijand is en hoe men over hem denkt.
    Maar hij had NOOIT tijd om naar de rechtbank te gaan om het tegendeel te gaan bewijzen. Jammer, en dit komt juist NIET geloofwaardig over.


    Maak melding
  11. Na vandaag zal blijken of Suriname nog een rechtstaat is, en wens de rechters heel veel sterkte en wijsheid toe, en hopelijk komt er eindelijk een einde aan dit slepende proces, wat 30 jaar geleden al had plaats moeten vinden.


    Maak melding
  12. Boss, je kunt nu wel zeggen laat het gaan, en dat begrijp ik ook wel, we leven NU en niet in het verleden, maar dat is niet het enige, het heeft te maken met eerlijkheid en waarheid, en wat denk je van de nabestaanden?


    Maak melding
  13. Radjkoemar Rajaram je ben gewoon een zielige maars persoon ik hoopt dat hij de massamoordenaar die jij loopt te verdedigen jou eigen vader moeder of broer vermoord had ,had jij dan die zelfde vraag gesteld klootzaak dan je ben en al die ndp gekken aanhangers


    Maak melding
  14. Het is toch te gek voor woorden dat een waardeloze individu suriname gijzeltn nadat hij het land al 30 jaar in verval heeft gebracht.


    Maak melding
  15. landgenoten,
    rechter concludeert: Elke inmenging in lopende rechtszaken is VERBODEN
    lang leve de rechters, toch nog gerechtigheid. zie rnw nieuws voor liveblog en comments


    Maak melding
  16. Het 8 december strafproces wordt geschorst totdat een besluit is genomen over de inmenging in het strafproces. De auditeur militair Roy Elgin moet zich hierover nog uitlaten. De president van de krijgsraad Cynthia Valstein-Montnor zegt dat volgens de grondwet de rechter de amnestiewet wel mag toetsen. Zij verwijst naar artikel 144, 106 en 137 van de grondwet. Valstein wees erop dat de nationale wet strijdig is met internationale verdragen die gelden voor Suriname. De krijgsraad acht zich niet bevoegd om een eindbeslissing te nemen over de amnestiewet. Dit dient te gebeuren door het constitutioneel hof.

    Dit heeft de krijgsraad zojuist beslist op de zitting in Boxel. De burgerkamer wordt gevormd door president Cynthia Valstein-Montnor, Iwan Rasoelbaks en Robby Rodrigues. De krijgsraad is puntsgewijs ingegaan op alle bezwaren die zijn geopperd en is overgaan tot toetsing van de amnestiewet.

    Oneens met Openbaar Ministerie
    De krijgsraad is het niet eens met de auditeur militair Roy Elgin dat de krijgsraad niet bevoegd zou zijn de wetten te toetsen aan de internationale wetgeving. In de grondwet is de toetsing vastgelegd. Hieraan is ook De Nationale Assemblee gebonden. Artikel 69 van de grondwet zegt dat iedereen zich moet houden aan de grondwet. Dus de krijgsraad mag overgaan tot toetsing van de amnestiewet.
    De krijgsraad toetste de wet aan het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dit verdrag maakt deel uit van de Surinaamse rechtsorde.

    In de burgerkamer hoorden raadslieden van Desi Bouterse, Arthy Gorré, Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk het besluit van de krijgsraad aan. Alleen Stolk was persoonlijk aanwezig. De rest liet zich vertegenwoordigen.

    Hierna zal de militaire kamer bijeen komen. Daar zal hetzelfde besluit worden bekendgemaakt.
    starnieuws


    Maak melding
  17. Een besluit: Laat het enige bevoegde grondwettelijk orgaan het Constitutioneel Hof de wet toetsen.

    Denk aan :

    1. Installatie Commissieleden inzake Const. Hof
    2. Uitspraak Dijk-Silos voorzitter commissie installatie Const.Hof: De krijgsraad kan niet anders dan het OM niet ontvankelijk verklaren.

    Dus opschorting/uitstel tot 2015.

    2015: algemene verkiezingen. Forget that

    Woorden Ronnie Brunswijk: tot 2030 blijft DDB “Boss”.

    Hoe dan!!!!!!!!!!!!!!1


    Maak melding
  18. Vrijdag 11 mei 2012 om 14:29 uur, door Radjkoemar Rajaram

    Vandaag heb je voor deze ene keer gelijk, een beetje domme vraag, want het antwoord is reeds bekend.

    De vraagstelling moet zijn welke straf krijgt de Moordenaar bouta opgelegd.
    Doodstraf of levenslang in Parbo en 11 jr Scheveningen.

    Als hij onschuldig was, dan was deze rechtszaak 30jr geleden gehouden en afgesloten, want dat had hij er persoonlijk voor gezorgd dat hij op eerste rij zat in Boxel, om zijn onschuld te bewijzen.

    dus dat, he’s guilty!


    Maak melding
  19. Weer zoiets sociale eo psychische druk,er is ook nog boven en onderdruk!!!!! maar goed duidelijke taal,
    we, ja we weten hoe de zaak ervoor staat, dus wat druk betreft oe no spang genoeg tijd, om tot rust te komen beste leden van de krijgsraad, je hebt er tijd zat voor, alvorens er wellicht iets loskomt, weer 30 jaar a langa jere!!!! Tranquilo tranquilo!!!


    Maak melding
  20. “Zaterdag 12 mei 2012 om 12:15 uur, door Paraman

    Het moest perse hel en donder worden in dit land? Een vonnis en rotssoi in Suriname is waar sommigen op wachten. Busje komt zo!”

    Waar wij ZEER ZEKER niet op zitten te wachten in
    dit land, is straffeloosheid voor
    MENSENRECHTENSCHENDERS!!! Komt er bij u als mededader
    niet in!!!


    Maak melding
  21. Busje komt zó?
    Veroordeling komt zó,zou ik zeggen!
    Zoetjes aan wordt deze zaak naar een internationaal niveau getild!De waarnemer(van juristen)heeft het al over een hogere rechtbank!Zou de opschorting van dit proces misschien daarom niet een voorbode zijn van de gevolgde strategie van de Surinaamse jurisprudentie?
    Wie zal het zeggen?


    Maak melding
  22. Ja hallo waar twijfelt men nog aan . ik vraag het me ook is het wel gebeurd of was het weer een leugen of illusie.
    Nogmaals hij moet gewoon berecht worden, maar pas op dat hij de gevangenis niet zelf opkoopt, zoals ene pablo Escobar en zelf een body double daar laat zitten hihihihi
    Hij is slim genoeg of ik geef hem een idee????


    Maak melding
  23. don don paramanpinto,
    Die rotzooi heb jij voor gezorgd met jou criminele president. jullie zijn voor gewaarschuwd dat deze criminele massamoordenaar alleen maar ellende veroorzaakt overal waar hij komt.Hij is nog geen twee jaar aan de macht en dat hele land wordt op zijn kop gezet, internationaal wordt ons land als een bananenrepubliek gezien een land waar drugs criminelen en moordenaars het voor het zeggen hebben.
    Bouterse en zijn volgeling zijn een GROTE schande voor Suriname.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES