di 4 aug 2015 16:07

Somohardjo: “Respecteer mening meerderheid”

67

PARAMARIBO, 30 mrt – “Respecteer de mening van de meerderheid.” Dit geeft Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo zijn voormalige partners van het Nieuw Front mee. Het verzet tegen amnestie moet eens ophouden. De tijd is nu, omdat de meerheid in het parlement voor amnestie gaat. Dat is niet nu bepaald, maar al in mei 2010.

Bij de parlementsverkiezingen toen haalden de huidige regeerpartners samen de meerderheid. Nu roepen om een referendum over amnestie heeft dan ook geen zin. “De meerderheid heeft gestemd op de NDP, Pertjajah Luhur en A Combinatie, dat is net een referendum”, zegt Somohardjo tegenover de Times of Suriname. Hij kan dan ook moeilijk mee gaan met het standpunt van het Nieuw Front. Die vinden het besluit over amnestie te zwaar voor het parlement.

Ooit was het wel anders. Toen het Nieuw Front aan de macht was, werd een referendum juist onnodig geacht. Het argument nu dat er onrust dreigt als er amnestie komt, vindt Somohardjo nonsens. Er komt juist rust. “Als er geen rust komt, dan moeten we onderzoeken waar het aan ligt. In de hele wereld heb je oppositie, maar er moet rust komen. Ze hoeven niet bang te zijn dat er dictatuur komt, want wij staan garant. Ik heb dictatuur leren bestrijden.”

67 Reacties | Plaats Reactie

 1. Somo moet ons schadeloosstellen van de keren dat hij de hoog spannigs masten opblies en onze electrische apparatuur stuk gingen in de tweede helft van de jaren ’80.Ook moet hij de Suralco vergoeden voor de veroorzaakte schade aan dat bedrijf.Hij geeft zelf toe dat hij bevelhebber is geweest in oorlog.

  Cobie.

  zaterdag 31 maart 2012 om 17:04 uur
 2. Kijk maar hoe de leugenaars steeds weer door de mand vallen.

  Dit stond in de Trouw

  Conferentie Suriname adviseert instelling waarheidscommissie
  24/08/98, 00:00

  PARAMARIBO (ANP) – Er moet in Suriname een waarheidscommissie komen die binnen anderhalf jaar na haar oprichting verslag doet van mensenrechtenschendingen tussen 1980 en 1991. Deze aanbeveling doet een internationale mensenrechtenconferentie die in Paramaribo is gehouden.

  De bijeenkomst was georganiseerd door de Surinaamse Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) en het Inter-Amerikaans Instituut voor Mensenrechten (IIDH). De conferentie werd bijgewoond door leden van regeringscoalitie en de oppositie, het bedrijfsleven en andere groeperingen. Volgens OGV-voorzitter Ilse Labadie is er een ‘breed draagvlak’ voor de instelling van een waarheidscommissie. “Er is onnoemelijke schade aangericht door schendingen van mensenrechten en een waarheidscommissie is niet alleen gewenst, maar ook noodzakelijk”, zei de Surinaamse jurist Freddie Kruisland. Hij had kritiek op het Openbaar Ministerie dat zich steeds heeft verscholen achter kreten als ‘blinde muur’, als om onderzoek werd gevraagd. “Het vertrouwen in de instellingen die met de rechtshandhaving zijn belast, ontbreekt geheel.” Surinaamse deelnemers waren het met hem eens dat het land niet kan gedijen “op een fundament van onrecht”. Onder de panelleden bevonden zich ook nabestaanden van slachtoffers van de decembermoorden van 1982.

  zaterdag 31 maart 2012 om 17:13 uur
 3. Sempa.
  Het enige wat nog moet gebeuren is dat Bouterse jullie zijn merde opdient, en ik weet zeker dat gasten als Sempa dat ook opeten.

  zaterdag 31 maart 2012 om 19:05 uur
 4. Te verwachten gebeurtenissen na het doordrukken van deze onrechtvaardige wet door de strotten van het volk:
  Angst en onveilig gevoel. Militie, diensplicht,perscencuur en verbod op valuta volgen. Barricaden van en naar woningen van di di bri en rijke ndp parasieten,poepvliegen en valse profeten. Afluistergesprekken, internetblokkades,bespionering van oppositieleden. Megaschulden lasten, devaluatie,armoede voor het gros van de domme aanhangers waar velen de misdaad als bron van inkomsten zien,naast gouddelver en bij de vrouwtjes animeerdames op de goudvelden ( nu al zijn vele javaanse, een enkele hindoestaanse en creolen naast braziliaanse hoeren actief)….stijging illigale wapens,valuta-,olie,-benzine,-diesel,drugssmokkel zullen het ook goed doen. Leve suribabwe,back ti the eigthies, 7x in het kwadraat….als somalie,mali,zimbabwe.blablabla….

  zaterdag 31 maart 2012 om 19:44 uur
 5. @Wiep-Ding

  Je wilt dus alleen maar een forum van lieden die hetzelfde als jou blaten. Je hebt dus problemen met andere meningen en het liefst zie je forumleden verdwijnen. Dat lijkt mij niet erg democratisch. Geloof je niet in vrijheid van meningsuiting? Of heb je liever een wereld van eenvormigheid en vertrouwde gedachten. Wees blij met je thumbs up en schrijf oneindig veel kletskoek. Maar laat vooral anderen in hun waarde. Ik persoonlijk ben gek op minnetjes en elke verborgen reactie is een bevestiging van een vlijmscherpe pen. Maar er is wel een zekere intellect nodig om dat te begrijpen. Ik heb meer aan een goed geargumenteerde inhoudelijke tegenreactie dan een anoniem minnetje van een onbekend zweepje.

  zaterdag 31 maart 2012 om 21:44 uur
 6. Ik heb me altijd afgevraagd, hoe zou Somo hebben gereageerd als er 3-5 tal Javaanse intellectuelen en journalisten zou zijn vermoord op 7/8 december.Die hebben ze nauwelijks, maar stel als het zo was…

  zaterdag 31 maart 2012 om 22:53 uur
 7. Andre Simons
  Ik heb me altijd afgevraagd, hoe zou Somo hebben gereageerd als er 3-5 tal Javaanse intellectuelen en journalisten zou zijn vermoord op 7/8 december.Die hebben ze nauwelijks, maar stel als het zo was…

  Jo sakasaka jo, wat vindt jij van het doden van 90 jongemannen?

  zondag 1 april 2012 om 00:25 uur
 8. Het gespuis onder de nabestaanden hebben overigens aardig wat bloed aan hun klaverviertjes.

  zondag 1 april 2012 om 00:27 uur
 9. Somo speelt hoogspel en pleegt landverraad.

  Het is niet ondenkbaar dat Somo vergaande toezeggingen over een bepaalde vorm van autonomie heeft bedongen voor zijn district Commewijne.

  Voor de benoeming van de districts-commissaris voor Commewijne heeft hij de keiharde garantie van Bouterse bedongen dat hier absoluut een Javaan als districts-commissaris benoemd zou worden. Hetgeen ook geschiedde.

  In het verlengde hiervan kan ook Brunswijk dezelfde toezeggingen hebben bedongen voor zijn district Marowijne. Brunswijk beschouwt Marowijne als zijn eigendom en het is niet uit te sluiten dat ook hiervoor een bepaalde vorm van autonomie is toegezegd.

  De prijs die Bouterse en zijn kliek de NDP betaalt aan Somo en Brunswijk is heel hoog. Anders kan hij fluiten naar amnestie voor zijn wandaden. Maar alles heeft zijn prijs en die is nooit te hoog om je kont te redden.

  In Suriname is alles mogelijk, zelfs de grondwet wordt met de voeten betreden. In elk geval komt er geen dictatuur in Commewijne, die keiharde garantie heeft Somo zijn volk al gegeven. Je moet het ijzer smeden als het nog heet is en Somo is de beste smid, dat blijkt alweer.

  zondag 1 april 2012 om 00:48 uur
 10. Sribi-leek ,
  Kom een keertje met een volwassen reactie , al is het maar voor de vorm .
  Oh , daar gaat jouw deur-bel , DOM DING DOM DING DOM DING DOM DING

  Zoete groet

  zondag 1 april 2012 om 19:33 uur
 11. Jack Russel ,
  Leer eerst om te blaffen , ga niet lopen kefferen !!!
  Nu gedrag je als een kutte-likker !!!

  Zoete groet

  zondag 1 april 2012 om 19:37 uur
 12. freco ,
  De bewuste malafide-handelaar was henk de MOL !!!
  En waarom vertel jij dat ook niet ???

  Zoete groet

  zondag 1 april 2012 om 19:43 uur
 13. Somo je moet niet links of rechts draaien maar je kan liever in een CIRKEL draaien

  zondag 1 april 2012 om 21:53 uur
 14. Somohardjo en companen zijn zulke grote pleitbezorgers voor het vergeven van misdaden, dat ze in een moeite door kunnen vragen om sluiting van de santo boma gevangenis.

  dinsdag 3 april 2012 om 23:03 uur
 15. Somo is een echte javaan. gaat met alle winden mee, ze zijn niet betrouwbaar en dus niet te vertrouwen. zo simpel is dat en bouterse weet dat als geen ander. Hij is op zijn hoede..

  Alfa

  zaterdag 7 april 2012 om 18:29 uur
 16. @ alfa
  AUB niet alle Javanen met somo vergelijken. Somo doet precies wat alle andere etniese leiders doen met hun achterban en dat is voor stemvee gebruiken voor persoonlijk gewin. Lachman deed dat, Arron in mindere mate, Brunsie helemaal.
  Somo is wel een van de ergste voorbeelden van corrupte, zichzelfverijking en nepotisme.

  zondag 15 april 2012 om 19:49 uur
 17. @ Andre Simons

  Zijn prijs zou hoger zijn. Vergelijk het maar met Brunswijk, baas bouta heeft tijdens de binnenlandse oorlog en volkenmoord meer binnenland bewoners laten moorden. Wie is nu rijker en heeft meer macht Brunsie of Somo?

  zondag 15 april 2012 om 19:57 uur

67 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com