di 28 jul 2015 05:27

Amnestie voor 8 december 1982 in de pijplijn

94
post thumbnail

PARAMARIBO, 20 mrt – Eventueel veroordeelden voor de standrechtelijke executies van acht december 1982 mogen wellicht rekenen op amnestie. Bij het parlement ligt een voorstel gereed voor wijziging van de Amnestiewet. Ook excessen tijdens de oorlog tussen het leger en rebellen van Ronnie Brunswijk worden meegenomen. Brunswijks politieke partij behoort niet tot de indieners.

Parlementariërs van president Desiré Bouterse’s Mega Combinatie en van Pertjajah Luhur dienden het voorstel in. De behandeling in het parlement begint binnenkort. Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo heeft zich eerder voorstander getoond van amnestie. Voorwaarde is wel dat het strafproces wordt afgerond. De krijgsraad is nu zover dat al op de eerstvolgende zitting straf zal worden geëist tegen onder meer Bouterse. Het wetsvoorstel wordt in dit licht gezien.

Als de zes parlementariërs van Pertjajah Luhur meedoen, is er genoeg steun. Kort voor het eind van het militaire regime in de jaren tachtig is amnestie verleend. Dat geschiedde bij wet en wel voor de coup van 1980 en de periode tot 1989. Volgens het voorstel bestrijkt de amnestie nu de periode vanaf één april 1980 tot negentien augustus 1992. De massaslachting in het dorp Moiwana, in 1986, valt er ook onder. Nabestaanden eisen uitvoering van een vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten. Volgens het vonnis moeten de daders vervolgd worden.

94 Reacties | Plaats Reactie

 1. Vele moorden zullen aan de orden van de dag zijn, het gevolg van deze amnestieverlening zal maken dat moreel en geestelijk verval groter zullen worden. De valse ndp pastoors zullen door de mand vallen met hun farizeers geaardheid. Ma kut, alle oliedomme aanhangers verdienen het verworden van wat eens een mooi land was, naar suribabwe.

  dinsdag 20 maart 2012 om 18:31 uur
 2. De boodschap van de regering Bouterse: Moord maar een eind weg en regel je eigen amnestie….

  dinsdag 20 maart 2012 om 18:39 uur
 3. anna_Zoeloe: “Suriname bewijst een verstandig land te zijn”

  En durft deze ‘mevrouw’met droge ogen te beweren. Blijkbaar krijgt elke land de president die het verdiend…..

  dinsdag 20 maart 2012 om 18:42 uur
 4. Jammer dat al die ndpidioten niet slachtoffer zijn geworden van hun geliefde moordenaars, ma kut, net als in afrika, time will tell, ze krijgen ook wat ze verdienen. Onderdrukking. Hahahahhha

  dinsdag 20 maart 2012 om 18:44 uur
 5. In principe kunnen allen die sinds 1980 tot heden voor moorden in het gevang zitten, bij goedkeuring van amnestieverlening aan onberechte veelvuldige malen moordenaars, een beroep doen. Leve surimisdaadmoordbabwe

  dinsdag 20 maart 2012 om 18:46 uur
 6. dat wat bouta zaait zal snel heel snel geoost worden bij hem persoonlijk hij denkt dat hij een ieder te slim af is nou ik kan u zeggen wij slapen niet wij zijn bezig dit kunnen we niet over onze kant laten gaan gaat dit echt gebeuren dan is dit de ramp voor ons geliefde land nieuwfront partijen u moet dit niet neemen dit kan niet mensen voor een vrij surinaame ned dit kan niet dit gaat te ver brunsi wat doe je man weg bij deze boefen bende wat heeft hij voor jou mensen gedaan wat erg gado bless surinaame

  dinsdag 20 maart 2012 om 18:46 uur
 7. zeg wie kan me vertellen hoe veel geld anton paal doekhie en somo hier voor krijgen voor deze wet van bouta bloed bloed geld dat is het waarom laat surinaame dit gebeuren we hadden bouta ook met gelijke munt moeten betalen wat een list en bedrog boefen boefen killers zijn het allemaal

  dinsdag 20 maart 2012 om 19:13 uur
 8. Dat was de hele set van Delano..Ontslaan van ministers die niet goed functioneren..Wel dat gaat niet door als die duivels partijen meestemmen voor amnestie van de duivel(s).
  Obiango en Chavez hebben hem goed geschoold.

  dinsdag 20 maart 2012 om 19:24 uur
 9. Als Brunswijk amnestie kon krijgen waarom dan de andere betrokken niet? Recht voor een Recht voor allen.

  dinsdag 20 maart 2012 om 19:34 uur
 10. Waar blijft de oppositie, kunnen die dan niet tegenstemmen. Een moordenaar als president, gekker kan het niet meer.

  dinsdag 20 maart 2012 om 19:50 uur
 11. Het implementeren van wetswijzigingen in Suriname duurt normaal jaren, maar ik durf te wedden dat dit voorstel tot wetswijziging er in een week doorheen is.

  dinsdag 20 maart 2012 om 20:07 uur
 12. dit is een bevestiging dat bouterse schuldig is, anders had hij geen amnestie nodig toch?

  dinsdag 20 maart 2012 om 20:09 uur
 13. Oooh yeah (baby) !, en nu is de weg vrij naar het ware verhaal, and nothing but the truth, van December ’82.
  Het parlement zal Bouterse moeten ontbieden om te vertellen wat er voorafgaand van 8 December is gebeurd.
  Ik zou dat ook wel willen weten.

  dinsdag 20 maart 2012 om 21:35 uur
 14. Zal er werkelijk amnestie worden verleend aan deze onberechte moordenaars? Ook al hebben ze de macht middels misleiding en omkoping met behulp van de rijk geworden parasieten en poepvliegen, dan nog is er de vraag of men overgaat tot het medewerking en eigen principes,normen en waarden overboord gooien voor enkele moordenaars die dit land de verdoemenis in hebben gebracht. Men hoeft zich niets af te vragen, want sinds het aantreden middels omkoping en misleiding hebben deze moordenaars en dieven zichzelf rijkelijk met het kruis gezegend. Al die marionetten die als mini sters zijn beschikken niet over de nodige kwaliteiten, of worden de laan uit gestuurd als de niet handelen in belang van hun leiders.Het geheel ministerteam deugd niet. Dus, welk scenario kunnen we verwachten. Simpel, doodsbedreigingen aan de rechterlijke macht en allen die deze amnestiewet willen tegenhouden. Straks komt men nog met een bericht zoals in Venezuela.Moordaanslag gepland op onberechte moordende leiders door????? ( eigen ndpers). Het wordt in ieder geval een spannend weekend, en het moet niemand verbazen als al die ndp idioten en aanhangers de straten o gaan met de leus….amnestie, we want amnestie, we stree go moro vara didibri na oeng fisimang,,,,met zang,geklap,en geprijs door de valse ndp profeten. God heeft dit land en volk gegeven de misleiders die ze verdienen.

  Ook bij enkele ndpers heeft de moordvloek hen in hun greep, zowel als dader en slachtoffer naast onschuldigen:Twee scholen, Mulo Latour en St.Jozefschool, rouwen om een leerkracht en een leerling die zondag het leven hebben gelaten bij het drama te Dijkveld. Urila Peroti was leerkracht te Mulo Latour en Kimberley Peroti was leerlinge van de St Jozefschool. Collega’s en medeleerlingen van de twee slachtoffers waren maandagmorgen zeer onder de indruk van het gebeurde.

  dinsdag 20 maart 2012 om 23:04 uur
 15. Ndp na wang nationale dedesma partij

  dinsdag 20 maart 2012 om 23:06 uur
 16. Rozendaal heeft de code gebroken. De coalitie is in paniek en ze grijpen naar de amnestie wet.Dus nu voelen de nattigheid.Ik geef de vorige regering de schuld voor wat er nu gebeurt ze hadden dit proces allang moeten afronden en de schuldigen achter slot en grendel moeten zetten.Ik voorzie nu dat Bout zijn eigen amnestie wet gaat tekenen om de dans te ontspringen. Wat een vent!!!!!!!!!!!!!!!!

  woensdag 21 maart 2012 om 00:13 uur
 17. al weer een javaan die het land en zijn familie´s kunnen vekopen het is het zelfde lafaard die in nederlanse tv omroep werd geslagen door een NDPer

  woensdag 21 maart 2012 om 01:07 uur
 18. Nobel is amnestie.

  woensdag 21 maart 2012 om 02:38 uur
 19. Orlando, ik verenig mij met de Oude Orde, maar dit is de schuld van de vorige regering. Daar heb je 100% gelijk in. Het enige wat de nabestaanden nu rest is de gang naar een Internationaal Hof. That’s all. Tenslotte, Nederland moet nu wel haar grote mond dicht houden, want zij zijn debet dat het zover is gekomen in Suriname.

  woensdag 21 maart 2012 om 03:05 uur
 20. Hoe is het mogelijk dat dit soort gasten geen boete hoeft te doen. Een ander wordt opgespoort,gaat voor lange jaren achter de tralies gevangenis in, dit is weer klasse justitie en vriendjes politiek.

  woensdag 21 maart 2012 om 03:07 uur
 21. benrono

  zeg wie kan me vertellen hoe veel geld anton paal doekhie en somo hier voor krijgen voor deze wet van bouta bloed bloed geld dat is het waarom laat surinaame dit gebeuren we hadden bouta ook met gelijke munt moeten betalen wat een list en bedrog boefen boefen killers zijn het allemaal…….hun zielen hebben deze rijke ndp parasieten verkocht.

  woensdag 21 maart 2012 om 05:02 uur
 22. Het land verwordt een moorenaarsland

  woensdag 21 maart 2012 om 05:02 uur
 23. Bouterse heeft bloed aan zijn handen en daar is het voorstel tot wijziging van de amnestie-wet het bewijs van. Nu datgene gaat blijken wat wij allemaal allang weten, is amnestie de enige uitweg voor de moord-president om uit Santo Boma te blijven.

  Als deze wetswijziging word aangenomen dan heeft hij zichzelf defacto amnestie verleend. Het is namelijk een soep welke voorbereid werd in de eigen NDP keuken.
  En die politiek-onbetrouwbare Somohardjo is al beloond en anders volgt zijn beloning nog.

  Bouterse, er is geen enkele amnestie-wet die het bloed welke aan je handen zit er vanaf krijgt. Deal with it!

  woensdag 21 maart 2012 om 08:09 uur
 24. Deze senario was zo helder als de zon die Suriname zo bijzonder maakt.
  Deze uitkomst was voorzien en wordt nu uitgevoerd. Suriname hoe dom kun je nog zijn. Suriname hoe kinderlijk kun je denken. Suriname je verdient het predikaat “een IQ van nul en onder curatele stelling is het beste”.
  Brunsie, Somo en als die voorzitters van de zogenaamde coalitie vormen zullen de ingediende wetswijziging goedkeuren want zoals altijd “een hond eet uit het bakje die de baas hem aanreikt, blaft als deze het zegt en bijt als hij daartoe wordt aangezet”.
  Ai Sranang sa joe e doe.

  woensdag 21 maart 2012 om 08:33 uur
 25. dat Bouterse zijn hachje probeert te redden kan ik nog begrijpen. De grootste hypocrieten en lafaards zijn Som en Brunswijk. Deze 2 ‘politieke leiders’ hebben minder moraal dan een strontvlieg.

  woensdag 21 maart 2012 om 09:28 uur
 26. Dit is geen nieuws voor mij, ene meneer S Somo had toch zoiets al aangegeven een poos geleden, en ik gaf het al aan ik volg die heren rechters, ze gaan baas niets aandoen, uiteindelijk gaat niemand de lik in, want, stellen ze daar, het gaat nu om rust, stabiliteit
  en ja, wij zitten hier wonen hier, tenminste sorry dat ik het zeg, ik had of heb nooit heil gezien in dit hele gedoe, het proces eentje voor jan doedel, en zie nu er gebeurt geen flikker, alleen rekken, rekken etc

  Mi ne spang moro nanga a torie dape, mi e loekoe mi srefie dja

  Ferdinand Hossenbux

  woensdag 21 maart 2012 om 10:13 uur
 27. Waar is de pastoor die veel geld ontvang voor de begeleiding van de president met zijn verhaal over vergeving vragen aan het volk van Suriname.
  Denkt men om hiermee deze vloek van bloed vegieten te ontkomen.

  woensdag 21 maart 2012 om 10:45 uur
 28. Suriname kan trots zijn op haar politieke leiders….

  Ik heb nog meer moraal gezien bij echte criminelen..

  woensdag 21 maart 2012 om 15:01 uur
 29. @ ferdinand Hossenbux,
  Deze week nog had jij een andere toon op radio 1 toen het ging over de ontucht binnen katholieke kerk.
  Nu het gaat over de berechting van figuren die misdaad hebben gepleegd tegen de menselijkheid in Suriname noem je het een proces voor jan doedel.Hiermede laten velen van jullie zien dat het bar slecht is gesteld met de menselijke waardes bij een aantal surinamers.

  woensdag 21 maart 2012 om 17:13 uur
 30. http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=4403 luister naar een waardige en respectabele Surinamer.

  woensdag 21 maart 2012 om 17:19 uur
 31. wat een raat zeg die bout

  woensdag 21 maart 2012 om 17:37 uur
 32. Jongens, jongens, niet huilen.

  Amnestie is de enige beste oplossing, it’s long overdue.

  Janken is het enige wat jullie kunnen doen, want voor de rest hebben jullie niets in te brengen.

  De Surinamers willen rust, stabiliteit en geen molen om hun nek, 30 jaar is echt lang. Surinamers willen ontwikkeling en dat kan alleen de huidige President ze brengen.

  Lang Leve Suriname.

  Soso lobie aan de Jankerds.

  woensdag 21 maart 2012 om 18:21 uur
 33. Misselijkmakend politiek gekonkel om moordenaars te beschermen. Suriname = bananenrepubliek!!

  woensdag 21 maart 2012 om 18:25 uur
 34. Nog een paar dagen terug sprak Delano over “wat we planten zullen we oogsten”.
  Wel Delano, je hebt moord gezaait en nu dat je gevangenis straf moet oogsten wil je dat niet.
  Dan gebruik je moi mofo,moi boi en moi bille om je oogst te vernietigen.
  Of was dat weer voor de zoveelste keer een loze kreet?

  woensdag 21 maart 2012 om 19:52 uur
 35. Luister hier dat niet alles surinamers trappen in die doorzichtige leugens en bedrog van Bouterse.http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=4397

  woensdag 21 maart 2012 om 20:11 uur
 36. Al langer dan 30 jaar: Bouterse moordenaar,misdadiger,drugshandelaar,dictator,bedrieger enz.,enz..

  Resultaat:D.D.Bouterse President van de republiek Suriname!!!

  donderdag 22 maart 2012 om 00:14 uur
 37. NDP-er
  Jullie vragen je opneens af, waarom is Brunswijk voor amnestie. Hij was als lijfwacht van Bouterse aanwezig in Fort en heeft een en ander daar uitgevreten. Daarna was hij opeens goedheilgman en zijn samenwerking met Bouta nu is precies omdat er een proces op gang kwam. Hij is aleen niet gedagvaard omdat hij al gratie van Vene heft gekregen.

  Ga maar lekker door totdat al het wit uit je trog zal zijn gevallen!

  donderdag 22 maart 2012 om 12:41 uur
 38. determinist
  Vele moorden zullen aan de orden van de dag zijn, het gevolg van deze amnestieverlening zal maken dat moreel en geestelijk verval groter zullen worden. De valse ndp pastoors zullen door de mand vallen met hun farizeers geaardheid. Ma kut, alle oliedomme aanhangers verdienen het verworden van wat eens een mooi land was, naar suribabwe.

  Ga maar lekker door totdat al het wit uit je trog zal zijn gevallen!

  NDPér, vergissing! Bedankt!

  donderdag 22 maart 2012 om 12:45 uur
 39. De amnestie stemming ging niet door. De ratten verlaten het schip. De stromannnen laten DDB liever in de stront zakken. Alleen idioten als Doeva en Doekhie zwemmen onder hoera geroep nog rond in de ka van DDB.

  vrijdag 23 maart 2012 om 19:02 uur
 40. @wyky(leaks)
  Welke big brother? Suriname heeft geen enkele Big Brother.

  woensdag 4 april 2012 om 16:07 uur
 41. Beste lezers,CHIT HAPPENS,laten jullie je ook beinvloeden door nederland,wanneer ze zogenaam zullen berechten wat nooit zal gebeuren,dan zullen zij zich terug trekken als of ze nooitiets hebben gedaan,maar eve terug naar toen,toen die BLOED ZUIGERS(ned)nog te zeggen hadden in SU hoeveel hebben ze niet van ons gestolen,hoeveel hebben ze niet vernietig,hoeveel shit hebben ze niet achter gelaten dat wij moesten opruimen,van welk goud hebben ze de koets gemaakt,en jullie kunnen nog steeds niet inzien waarmee ned bezig is,dat er doden zijn gevallen preek ik ook niet goed, maar we hadden het al achter ons gelaten,maar ned gaat van het stantpunt uit en zeggen ze moeten het zelf bekijken terwijl zij dit alles hebben ondersteunt vanaf het begin(1980)het hele proces hebben ondersteunt en gefinancierd,ze proberen on tegen mekaar uit te spelen en zij liggen lekker achterover te kijken hoe wij mekaar vernietigen,waarom komen ze hem niet halen als ze zo geweldig zijn,gaan ze niet doen,omdat er ook troep,bloed kleeft aan hun handen,meer nog ze weten ook dat hij HEEL VEEL WEET van nederland,waarom doen ze niet wat ze zeggen,kunnen ze niet en gaan ze ook niet doen omdat ze gewoon weg BANG voor hem zijn,simpel voor beeld:kijk maar naar toenmalig pres Shankar/pres Venitiaan/Latsman/Arron,en ga zo maar door,hoe belachlijk heeft ned daze surinamers niet gemaakt op nationaal tv,dat ik me schaamde dat Venitiaan niet wisr wat er allemaal in een cocept stond en zomaar iets in de ruimte begon te lullen,dat hij door toenmalig pres KOK gecorriceerd moest worden,hoe belachlijk is dat,we moeten TROTS zijn op D.D.B dat hij ons hoog houd,we maken allemaal fouten,kleine,grote,en minder grote fouten,het gebeurd niet alleen in SU maar over de gehele wereld,dus OPO KONDRE MANG OENG OPO SRANANG GRONG E KARIE OENG,denk na voor je berouw hebt /krijgt, MVG J.B

  zaterdag 7 april 2012 om 13:27 uur
 42. orlando
  Rozendaal heeft de code gebroken. De coalitie is in paniek en ze grijpen naar de amnestie wet.Dus nu voelen de nattigheid.Ik geef de vorige regering de schuld voor wat er nu gebeurt ze hadden dit proces allang moeten afronden en de schuldigen achter slot en grendel moeten zetten.Ik voorzie nu dat Bout zijn eigen amnestie wet gaat tekenen om de dans te ontspringen. Wat een vent!!!!!!!!!!!!!!!!

  En dat is het verschil.
  Je hebt lang genoeg geteerd op de dood van 15 dierbaren niet alleen, maar ook op de miskenning van de moord op 90 jonge soldaten. U bent passé!

  woensdag 11 april 2012 om 09:27 uur
 43. gado no sribie.wat je plant zul je toch moeten oogsten.laat ze de overvallers die 24 uur hun gang oppakken .dan doe je tenminste waar je voor gekozen bent.

  donderdag 12 april 2012 om 19:42 uur
 44. Salam somohardjo meer bekend als bek en nek vergeet dat hij nooit meer in nederland binnen mag komen ,dat hebben die bakra,s gezegd.

  zaterdag 9 juni 2012 om 10:19 uur

94 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com