vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameGrensconflict Suriname-Guyana niet op agenda top

Grensconflict Suriname-Guyana niet op agenda top

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 sep – Het decenniaoude grensconflict wordt niet besproken tijdens de aanstaande topontmoeting tussen Suriname en Guyana. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft dit te maken met strategische overwegingen. Het gaat nu vooral om goede relaties.

De relaties tussen de buurlanden moeten verstevigd worden. “We zijn van mening dat we niet moeten vasthouden aan conflicten, waarmee we zijn opgezadeld door de voormalige kolonisators”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Het grensconflict kan later altijd nog besproken worden. Belangrijk nu is goed nabuurschap. Daarom wordt gekozen voor een zachte agenda.

Onder meer komt het plan op tafel voor de bouw van een brug over de Corantijn. Guyana heeft zich nog niet echt voor uitgesproken. De Corantijn is over de volle breedte deel van het Surinaams grondgebied. Op de agenda staat ook het gezamenlijk aanpakken van criminaliteit en ziektes als malaria en dengue. President Desi Bouterse wil nog in september naar Guyana.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Luisterend oor!

    Goed zo! Ze hebben mijn advies opgevolgd want oorlog is nu niet goed en later ook niet. Oorlog is nooit goed!

    Nu moeten ze nog de brug naar de andere kant van Suriname verplaatsen (Marowijne) willen we economisch een goede slag slaan. Hopelijk volgen ze mijn advies op dit gebied ook op.

    Met een ambassade in Frankrijk, de Arianne in (Kourou), de Euro in Frans Guyana, het toeristische Galibi en de wereldberuchte gevangenis op St Laurant, zijn economische mogelijkheden onuitputtelijk. Zie dat dan!

    Noemt u mij de economische mogelijkheden van een brug over de Corantijn? Guyana is even arm of rijk als Suriname dus daar valt niets te halen. Alleen emotionele redenen en een eventuele toekomstige samenwerking of zeer botte grootdoenerij kan leiden tot een brug over de Corantijn. Een brug bouwen om alleen maar vriendschappelijke redenen is pure grootdoenerij, sensatie of aanstellerigheid.

    Niet doen! De smokkelroute wordt hiermee alleen maar vergroot en bij de eerste de beste oorlogshandeling wordt de brug als eerste en belangrijkste doelwit vernield.

    Ook zullen Europese boeren die diep in de Guyanese oerwouden planten hun waar vaker naar ons land kunnen vervoeren waardoor onze eigen boeren geen eigen prijs meer kunnen bepalen. Die vragen dan om subsidie bij de Surinaamse overheid hetgeen de belasting betaler weer moet ophoesten.

    Ga praten over een gezonde Veerdienst met de mogelijkheden die er nu als zijn. Begin niet te opschepperig te doen over een brug die we nog niet kunnen betalen.
    Diplomatie is vaak ook afwachten en de tegenpartij het onderwerp laten kiezen. Doet hij dat, dan kun je altijd zeggen dat de geen die ermee begint, ook het meeste inlegt.


    Maak melding
  2. Zelf ik ben verrast door deze benadering om de zachte-lijn te handeren naar de bezetter van surinaams grondgebied. Zijne Excellentie DDB kijk verder terug naar de gene die de grens bepaalde in de koloniale-tijd. Daar is de zaad voor conflicten gelegd zodat wij nooit vreedzaam met onze buren kunnen leven en voor-uit-komen. Nu is een andere tijd die vraag om een andere benadering van vreedzame coexistentie.

    De echte Theo.


    Maak melding
  3. Ik volg de grenskwestie altijd met grote interresse, degene die denken dat Zuidwest-Suriname door middel van onderhandelingen wordt teruggegeven leven in een eindeloze Droom…

    Zolang opeenvolgende Surinaamse regeringen laks blijven omgaan met haar grenzen zal buurland Guyana zijn grip op Zuidwest-Suriname behouden, lak hebben aan de grens in de Corantijn rivier, in Surinaamse wateren vissen en naar delfstoffen zoeken…

    Men moet niet denken dat Guyana geen economische activiteiten ontplooit in Zuidwest-Suriname…

    Wat me tevens opvalt is dat men gaat praten over de bouw van een brug over de Corantijn rivier, een rivier die in de volle breedte en lengte Surinaams territoir is…
    Hieruit kan ik maar 1 ding concluderen dat Suriname de brug zelf moet bekostigen en beheren en er in principe alleen gesproken moet worden over de vraag of Guyana zo’n verbinding wil hebben, geef men Guyana inspraak in de bouw van een brug dan kan men vasthouden aan de eis van de grens in het midden van de rivier de Corantijn en een eventueel bouwakkoord meenemen naar latere grenstribunalen…

    Verstandig voor Suriname zou ook zijn om een commissie op te richten die grensconflicten en tribunalen bestudeerd, analyseerd en vastlegd, zodat men de opgedane kennis ten eigen gebruik kan nemen en een eventuele storm voor is…


    Maak melding
  4. Hoezo brug over de Corantijn, Ballast Nedam wil nu eerst geld zien!!! En het is de vraag nog maar of B.N. toestemming krijgt voor een Bouterse te werken van de NL-regering.

    Groet: Linksom.


    Maak melding
  5. Wie zwijgt stemt toe.Door deze benadering geeft Suriname tigri officieel weg.Ik ben benieuwd welke kaart de guyanezen zullen gebruiken. Bouta is wel reislustig hoor.


    Maak melding
  6. 1 september 2010

    Posting # 2 (theo)
    Heel lang hebben beide landen de in koloniale tijd bepaalde grenzen geeerbiedigd.Maar op een geven ogenblik moest de net als DDB heet gebakerde en onbezonnen Mr Burnham een deel van Suriname bezetten om zo de aandacht van zijn eigen binnenlandse problemen af te leiden.Geen enkele regering heeft hier tegen iets kunnen doen.Geen geld geen lef)Ook DDB met zijn acht jaar dictatuur en vier jaar Wijdenbosch (een vazal van DDB)hebben een vuist kunnen maken tegen de regering van het buurland.
    Tijdens de campagne van de laatste verkiezing heeft een topper van de NDP letterlijk gezegd “wij gaan niet onderhandelen maar wij gaan handelen”om ons land te bevrijden van de bezetters.
    Nu gaat(zich zelf uitgenodigd) DDB van NDP naar het Buurland Guyana op bezoek. Als wij de bericht geving mogen geloven dan staat de bezetting niet op de agenda.
    Het is voor mij en velen duidelijk.
    DDB kan met een uzi in hand heel wat stellen tegen over zijn eigen ongewapende land genoten en verder niets.
    Het predicaat “Lafbek” verdient hij zeker wel.

    Latish


    Maak melding
  7. Het is een slimme aanpak van de Surinaamse regering.Een brug over de Corantijn kan de handel tussen beide landen stimuleren.Guyana zou bijvoorbeeld grondstoffenleverancier voor de Surinaamse industrie kunnen worden.Suriname moet de brug zelf laten bouwen.De brug zou men vervolgens kunnen aflossen door toltarieven in rekening te brengen.


    Maak melding
  8. Bij het overwegen van een brug over de Corantijn zal uiteraard gekeken moeten worden of dit Economisch zinvol is gezien de handel/goederenstroom met Guyana.

    Zoals tot nu toe vernomen (het aantal afvaarten per dag tussen de twee landen) lijkt het mij Economisch niet zinvol.

    Het zou uiteraard leuk zijn om over bruggen de andere landen te bereiken, maar liever nu nog geen grote bedragen besteden aan zo’n minder urgent plan.

    Een brug over de Marowijne lijkt mij dan zinvoller gezien de verkeersdrukte tussen SME en Frans Guyana.

    Bij mijn weten is die route drukker dan de route in het Westen,
    en hebben de Fransen zelf ook interesse in zo’n brugverbinding.

    Dus leuk om over te praten met de Guyanezen, maar het lijkt mij meer een issue (qua realisatie)voor de verre toekomst.

    Eerst Oost, dan komt West ooit wel aan de beurt indien het Economisch zinvol/rendabel is.

    Laat ons eerst de brug over SME rivier(Carolina) realiseren en over de Saramacca bij Uitkijk.
    DAT IS ECHT ZINVOL.

    ** SURINAME VOORWAARTS **


    Maak melding
  9. Beste vrienden,

    Hierbij informeer ik u het volgende:

    Het Arbitrale Tribunaal die wordt gevormd om,
    in het kader van de 1982 Overeenkomst van de Verenigde Naties over het Zeerecht(“1982 Convention”),
    een maritieme grens tussen
    Guyana en Suriname te bevestigen,
    maakte vandaag zijn publieke toekenning.

    De toekenning, die jurisdictie bevindingen omvat,
    zoals de maritieme afbakeningseisen van
    Samuel Rudolph “Rudy” Insanally (Guyana) en
    Lygia Louise Irene Kraag-Keteldijk (Suriname),
    bevestigt één maritieme grens tussen Guyana en Suriname,
    die verschilt van de grenzen, die door Samuel Rudolph Insanally en Lygia Louise Irene Kraag-Keteldijk pleidooien vóór het Arbitrale Tribunaal werden geëist.

    De arbitrale werkzaamheden werden op 24 Februari 2004
    in werking gesteld door Guyana. De hoorzittingen werden in December 2006 gehouden in Washington, D.C. Het Arbitrale Tribunaal, die wordt gevormd om het geschil te beslissen,
    is samengesteld uit Rechter L. Dolliver M. Nelson (Voorzitter), Professor Thomas M. Franck, Dr. Kamal Hossain,
    Professor Ivan Shearer en Professor Hans Smit

    De Toekenning tekst is gepost op
    de website van het Permanente Hof van Arbitrage
    (www.pca-cpa.org/upload/files/PressRelease20070920.pdf).

    Conclusie:
    “ERI LIBI TE NA DEDE
    WI SA FETI GI SRANAN!”
    in plaats van
    ERI LIBI TE NA DEDE
    WI SA SRIBI FOE KIRI SRANAN†

    Groeten,
    Jurgen R. Brul


    Maak melding
  10. Een brug over de Corantijn kan nog wachten
    De binnenlandse productie moet opgevoerd worden.Een brug over de Commewijne rivier zou groei bloei en welvaart voor ons land kunnen betekenen .
    Een brug naar Frans Guyana is is ook van grote waarde voor ons land.
    Stel dus prioriteiten.

    Rammie


    Maak melding
  11. Hallo jongens,

    Jullie kunnen allemaal mooi vertellen hoe het moet, maar de realiteit is dat de Surinaamse Regeringen geen ruggegraat hebben om hun eigen landsbelang te verdedigen.

    De grensproblematiek is al jaren gaande en diverse regeringen zijn al aan de macht geweest, maar ze zitten nogsteeds met de onopgeloste grens geschil met Guyana.

    Daar moeten ze beginnen en niet zoals deze nieuwe regering van plan zijn om de straten van Paramaribo door militairen te laten bewaken en van die ONZIN ideeen.

    Bescherm je grondgebied en al onze rijkdommen in het binnenland inplaatst dat je tegen je eigen landgenoten in oorlog wil gaan. Toon je ruggegraat dat je in staat bent om je eigen land en volk te beschermen inplaatst andersom.
    Laat je rijkdommen niet zomaar aan andere rovers over die tijd is al lang voorbij.
    Nu is de tijd aangebroken om daadkracht te tonen.
    Mijnheer DDB en Co moet nu zijn woorden kunnen waarmaken door daadkrachtig op te treden tegen rovers die ons rijkdommen komen roven.
    DDB en Co moeten nu hun tanden laten zien of ze echt voor het land en volk wil strijden tegen buitenlandse mogendheden.

    EN NIET ALLEEMAAL MAAR BLA, BLA, BLA en tegen eigen landgenoten gaan vechten en moorden.

    Nu is de tijd dat ze moeten kunnen bewijzen wie ze zijn en wat ze voor Suriname kunnen betekenen.


    Maak melding
  12. ..laten we beginnen met een pondjesbrug zoals op Curacao Otrobanda en Punda worden verbonden…Niet duur, het werkt goed, en snel te maken!


    Maak melding
  13. Tigri staat niet op agenda.Om dit op de agenda te plaatsen moet Suriname goede voorbereidingen maken. Een haven of brug over de Corantijn is voor een goede nabuurschap. Maar laten wij de buren en of internationale organisaties betrekken bij het plaatsen van grenspalen aan de rechteroever van de corantijn. In welk rivier van de bovenloop komen wij dan terecht ????


    Maak melding
  14. aan een ieder die zit te schreeuwen over een oorlog met guyana zou ik willen vragen .
    Hebben jullie de periode van de binnenlandse oorlog dan niet meegemaakt? hoeveel tonnen geld heeft het dit land niet gekost? En gaan die Surineds Die lekker in Nederland Zitten achter hun Big Screen Teeveetjes zich dan komen aanmelden bij het Surinaams leger om het land te verdedigen? Ik denk van niet .
    Zo meneer Bouterse ik ben het volkomen met u eens


    Maak melding
  15. Een heleboel mensen op dit forum die altijd om oorlog riepen, en een agressieve benadering van dit geschil voorstelden, zijn nu stil.
    En waarom? Omdat “baas” nu een andere mening is toegedaan.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES