donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBedrijfsleven ontdekt Suriname voor outsourcen

Bedrijfsleven ontdekt Suriname voor outsourcen

-

Does Travel

Steeds meer Nederlandse bedrijven verplaatsen werk naar callcenters in Suriname. Het gaat om bekende bedrijven als Eneco, Wehkamp en UPC Nederland. Door de aanleg van een nieuwe tweede glasvezelkabel zijn de internet- en telefoonverbindingen verbeterd. Hierdoor neemt outsourcing naar Suriname toe op het gebied van financiën en ICT meldt de EVD Internationaal.

De lage lonen zijn de voornaamste reden om werk naar dit land te verplaatsen. Het salaris van een Surinaamse callcentermedewerker bedraagt vaak slechts een vijfde van dat van zijn Nederlandse collega. Ook de goede beheersing van de Nederlandse taal en het groeiende reservoir aan jonge, hoogopgeleide Surinamersspelen een rol.

Door het tijdverschil met het land (vier uur vroeger in de winter, vijf uur in de zomer) kunnen Nederlandse klanten vaak ook ’s avonds laat nog bellen. Veel Nederlandse ondernemingen gebruiken Surinaamse callcenters om grote telefonische drukte te kunnen opvangen.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

21 REACTIES
  1. JA,JA dit is weer pure uitbuiting van de surinamers ,hier in nederland moeten zij allerlei premies betalen w.o ziektegeld jaarlijkse verhoging van salarissen .Kortom zij horen zich aan de Cao te houden .in su zijn ze waarschijnlijk niet zo streng aangaande de Cao regels .Ik vindt het jammer dat deze piraten misbruik van maken.Ik hoop dat er ook een regeling komt vanuit de nieuwe regering om deze aasgieren en uitbuiters een halt toe te roepen zodat ze het volk niet meer uitbuiten.


    Maak melding
  2. Is Telfort ook een van deze bedrijven die via callcenter medewerkers in Suriname haar klanten service verleent? Want ik heb slechte ervaringen met de klantenservice van Telfort. Dit soort medewerkers is niet klantvriendelijk, slecht getraind en bot.


    Maak melding
  3. Ik zie een groot probleem: Surinamers zijn te beleefd en te beschaafd. Ik ben bang dat dit tot een communicatieprobleem leidt. Laten we de mensen een cursus botheid geven, snel. Verder is het jammer dat er geen complexere skills geoutsourced worden. Een flowchart afwerken (dat is wat call-centermedewerkers doen) kan iedereen.


    Maak melding
  4. Kortzichtig!

    Werkgelegenheid scheppen is een van de minder goede zaken in Suriname. Nu heeft men via deze branche de mogelijkheid om meer dan honderdvijftig Surinamers aan een baan te helpen, beter betaald met vele malen betere voorzieningen dan bij de Surinaamse overheid.

    Sandra (#1) vindt dit uitbuiting. Over kortzichtigheid gesproken. Wat oenerig!

    Jullie buiten de Chinezen uit en zitten zelf met jullie Zuurzak of Sterappel te spelen en durven anderen te beschuldigen van uitbuiting?

    Koop een krant, zoek bij vacatures, knip het uit, neem lijn 9 voor 80 SRDcenten, haast je en ga solliciteren. Als het lukt, vertel het aan NaMi en Pinto.
    Je komt bij mij over als iemand die het vervelend vindt dat er werk in de buurt is. Werkschuw? Wees blij voor de mensen die er werken.

    Ken je die hele oude van de 300 Surinamers bij het ministerie van OW&V?
    Die staan te demonstreren: “wij willen werk! Wij willen werk!” De minister komt naar buiten en wijst naar Sjorrie. “Jij, kom hier! Ik heb werk voor je”. Waarop Sjorrie zegt: “Waarom ik? Waarom ik? Er zijn nog 300 anderen, waarom juist ik?

    Werkze!


    Maak melding
  5. Ach mensen kom nou, in Su verdien je als je geluk hebt als normale medewerker 7 srd bruto per uur in een callcenter, er zijn zat /merendeels baantjes die nog geen eens de helft verdienen …. dus het is wederzijdsbelang dat de callcenters daar wel kunnen blijven, de uren voor 6 uur in de ochtend die je werkt krijg je 200% uitbetaald,taxigeldvergoeding tot 15 srd, het is een aanwinst voor Su dat dit werk wordt uitbesteed. De economie groeit erdoor hoor ! Hebben we daar ook aan gedacht ? Ik juich het outsourcen toe ! En hoe beter we het doen hoe meer we kunnen vragen. (ik denk aan het salaris)


    Maak melding
  6. In tegenstelling tot eerdere reacties vind ik dit een goede ontwikkeling. Outsourcen is inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van de bedrijfsvoering van vele grote ondernemingen. En dan wordt er gebruik gemaakt van de middelen en mogelijkheden die er wereldwijd te vinden zijn.
    Ik mag aannemen dat de bedrijven die de mogelijkheden in Suriname hebben ontdekt, alles volgens de daar geldende regels doen. En dat er voldoende toezicht is om te voorkomen dat de medewerkers daar worden benadeeld.

    Aan nr. 1 Sandra wil ik vragen of ze ook zo zou hebben gereageerd als het Amerikaanse, Chinese, Indiase of Japanse bedrijven betrof?
    Je hebt het over piraten, aasgieren en uitbuiters. Maar realiseer je je ook dat deze Nederlandse bedrijven voor werkgelegenheid zorgen in Suriname? Zoals uit het bericht blijkt, worden de medewerkers in Suriname zelf geworven. De medewerkers zullen uiteraard voldoende worden getraind omdat de bedrijven een kwalitatief goede dienstverlening willen bieden.
    De bedrijven kunnen er ook niets aan doen dat de lonen in Suriname lager zijn dan in Nederland. En dat het stelsel van premies en belastingen in Suriname anders is georganiseerd dan in Nederland. Dat ze handig gebruik maken van de verschillen en mogelijkheden is een kwestie van zakelijk inzicht.
    We verlangen van de Nederlanders dat ze nu maar eens hun koloniale bril moeten afdoen. Dan lijkt het me niet meer dan redelijk dat wij dat ook doen, en op een zakelijke en gelijkwaardige manier met elkaar omgaan.

    Ik zou het juist toejuichen als nog meer grote bedrijven de mogelijkheden in Suriname zouden ontdekken, en niet alleen Nederlandse. Dat biedt kansen en mogelijkheden om Suriname internationaal nog nadrukkelijker op de kaart te zetten.


    Maak melding
  7. @ Sandra:
    Wat een kortzichtigheid! Door deze callcenters verdienen meer dan 500 (voornamelijk jonge) Surinamers een bovenmodaal inkomen in Suriname. Hoe kun je dit veroordelen?

    @ Pedro:
    Telfort verleent z’n service niet vanuit Suriname. Het is dus gewoon de botte Nederlander die jou te woord heeft gestaan…:)


    Maak melding
  8. Op het moment van mijn posting is er maar 1 kortzichtige op #1. Gelukkig! Of juich ik te vroeg?

    Hier zou de Surinaamse burger goed van kunnen proviteren. Vorig jaar was er al een vergelijkbaar bericht op WK. Mijn reactie op dat artikel ga ik niet herhalen.

    Het enige wat ik nu kwijt wil is dat outsourcing tot 20 jaren geleden uitsluitend een “B to B” (business to business) kwestie was. Het betrof toen alleen maar uitbesteding van bepaalde processen ( I(c)T, financiën en diverse back office werkzaamheden) naar een ander bedrijf in Nederland dat gespecialiseerd was in het uitvoeren van die processen.

    Deze bedrijven waren/zijn over het algemeen ook gespecialiseerd in het ontvangen van het werk. D.w.z. het traject en alle procedures die doorlopen moeten worden om het werk over te nemen. En dat varieert van juridische zaken, ingewikkelde procedures etc. Geloof mij maar; het kan een hels project worden.

    Tegenwoordig heeft outsourcing een totaal andere dimensie gekregen. Alles gaat naar het buitenland en meer georiënteerd op backoffice, zoals callcenter etc.
    Hier ligt de kans voor Suriname v.w.b. de Nederlandse bedrijven, omdat de taalkennis de Surinamers een grote voorsprong geeft op de rest.
    Ik zou zeggen, pak de kans voor werkgelegenheid, ontwikkeling en alles wat erbij komt kijken.
    Als ook dit verkeerd is in de ogen van de achterlijken, dan geef ik het echt op.

    Surinamers moeten gaan leren om zelfs negatieve ontwikkelingen niet als een bedreiging te zien maar als een kans. Als dat lukt, zullen ze de ontwikkeling als in het artikel weergeven, zonder twijfel met open armen ontvangen. Daar moet men naartoe, dan geef ik ze nog een kans.


    Maak melding
  9. Beste Sandra,

    Je bent lekker bezig, Komt er eindelijk redelijk betaald werk voor jonge goed opgeleide Surinamers, is het weer niet goed.Al dat geleuter over uitbuiting.Aasgieren, uitbuiting. het is ook nooit goed.Wees blij dat er werk naar Suriname komt. Bedrijven kiezen nu eenmaal voor locatie waar ze het goedkoopst werk kunnen inkopen. Ik zie Surinaams bedrijven in Suriname zelf die hun werknemers maximaal uitbuiten. Maar blijkbaar meet je met 2 maten.

    Henk


    Maak melding
  10. om een lang verhaal kort te maken, dit is goede werkgelegenheid voor goedopgeleide jongeren die wellicht jarenlang zonder baan zouden zitten en uiteindelijk hun heil in het buitenland oftewel nederland zouden zoeken dus snap de tegenstand niet!!!


    Maak melding
  11. Nederland is voor Suriname de portaal tot de Europese Unie en de rest van de wereld.
    Suriname grenst rechtstreeks aan de Europese Unie maar geen gebruik van zijn ligging, Suriname heeft een grote gemeenschap Surinamers in Nederland maar maak geen gebruik van hun diensten, de belangrijkste vliegroute van Su is naar Nederland.

    Nederland is een innovatief land en heeft een ijzersterke economie, Suriname moet Nederland niet afstoten maar gebruik maken van zijn kennis en innovatie.
    Als oud-kolonie hebben wij een voorberechte positie maar tot op heden hebben wij deze band nooit optimaal gebruikt, altijd teveel ruis op de lijn.


    Maak melding
  12. Het is nooit goed, sommige surinamers hebben een te grote broek aan. laat china en india maar komen dan ga je ze weer horen klagen ik noem sommige reaktie ondankbaar en stom.


    Maak melding
  13. Veel geslaagden van de MULO,werken bij de call-centres,dat is een goede zaak voor ze.
    Ook zitten er een paar van de NATIN,dit vinden ze beter dan niks te doen hebben,zo ver ik heb vernomen hebben ze geen suikeroompjes en tantes in Nederland die hen geld sturen,dit is pas wat ik noem :WERKEN voor je eigen geld en niet steeds lopen bedelen,want het word je toch steeds voor de voeten gegooid hoe dankbaar je moet zijn dat je superrijke fam.hebt in Nederland hihihihihi.
    De bedrijven die in Suriname aktief zijn ,weten waar ze moeten zijn voor een verstaanbaar gesprek of benadering.
    Dat wil niet zeggen dat de Surinamers onderkruipsels van de Nederlanders moeten worden zoals DU dat graag zou zien.
    Voor wat hoort wat.


    Maak melding
  14. Sinds jaar en dag is het de normaalste zaak dat bedrijven uit het Westen uitwijken naar landen waar de arbeid goedkoper is.

    Dit gebeurt o.a. in de Automobiel-,ICT- en meerdere branches. Niks abnormaals aan.

    De mensen daar hebben werk en verdienen vaker meer dan het normaal gangbare uurloon in het land. Watis erop tegen?

    Kreten als uitbuiting etc. etc. slaan vaak nergens op. Tja, in landen als China en India werken mensen vaak onder embarmelijke omstandigheden, en daar is het soms even anders.

    Degenen die in SME zo bezig zijn met de callcenters(medewerkers) heb ik in elk geval nooit horen praten over een gevoel van uitbuiting.

    Een ieder in SME , die een gelijkwaardige functie bekleedt als iemand in Nl, verdient minder.

    Anyhow, het outsourcen naar plekken die goedkoper zijn is NIKS NIEUWS onder de zon en een happening van alle dag.

    De bedrijven hier happy en de mensen in SME die er werken ook happy so what’s the problem ???


    Maak melding
  15. je moet werk in arme landen uitbesteden.
    dan blijft er minder werk in rijke landen en dat zorgt voor een balans.
    rijke landen hebben aan zich zelf te danken dat het zo moet gaan gebeuren.
    voor sme is dat goed omdat men een gekoeld ruimte heeft en dus erg aangenaam.
    wie heeft nog meer van dit soort werk .
    want de sme mensen willen niet in de landbouw in de zon dus komt het erg goed uit toch.


    Maak melding
  16. Goede zaak mn voor de werkverschaffing van Sr en sr internat. op de kaart te zetten.
    en ipv dat de dombo’s van sr op straat en crossen als een kip zonder kop en mensen doelbewust van levens beroven kunnen ze nu tenminste deel van de dag nuttig zijn en komt het de verkeersveiligheid indirect ten goede!
    hoop dat ndpérs dit lezen. Bouta no wer den stagiares ede. Sr toerisme bloeit als kool nu en de stagiares hebben toch zekere inbreng om eea op peil te houden in sr. ook leren de surinamers iets meer van arbeidsethos en werkattitude hoop ik.
    den lesi surinamers!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES